| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Bramborowa buchta czyli czeski przysmak;)
zina - 2011-02-11, 22:15 Temat postu: Bramborowa buchta czyli czeski przysmak;) Przepis babci Klary na pyszne, wilgotne ciastko z jablkami, ktore daje sie dlugo przechowowac
Skladniki:
10 dkg cukru (dzis zrobilismy z melasa, bardzo brazowy i pachnacy) (ok 1/2 szklanki)
10 dkg masla (weganska margaryna daje rady)
15 dkg ugotowanego puree ziemniaczanego (ok 1 szklanki, 5-6 srednich ziemniakow)
30 dkg maki (w babcinym przepisie jest biala ale dzis orkiszowa, a ostatnio pol na pol z biala-razowa tez bylo ok), (ok 2 szklanek)
1 torebka proszku do pieczenia (4 lyzeczki)
1 badz 2 zoltka
ok 5 startych jablek oproszonym cynamonem plus rodzynki jak ktos lubi
ok 1 szklanki drobnopokorjonych orzechow wloskich
odrobina bulki tartej do posypania pod ciasto i pod polozeniem startych jablek
Mieszamy w misce wszystkie skladniki i rozdzielamy dwie czesci.
Rozwalkowujemy pierwsza czesc na dol, kladziemy jablka z cynamonem, na nie sypiemy orzechy i przykrywamy dokladnie druga rozwalkowana czescia ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut jak zacznie cudnie wonic
dynia - 2011-02-11, 23:00
Dziekuje Moja Droga,jutro zapodam
zina - 2011-02-12, 10:46
Ups, zapomnialam o orzechach wloskich, juz modyfikuje przepis
dynia - 2011-02-12, 10:50
| zina napisał/a: | Ups, zapomnialam o orzechach wloskich, juz modyfikuje przepis |
No!
rosa - 2011-02-12, 13:32
mniam, mam nadzieję że bez jaja da radę, wypróbuję
Agnieszka - 2011-02-12, 15:56
testy w planach
Jagula - 2011-02-12, 16:43
| zina napisał/a: | | 1 badz 2 zoltka | zastanawiam się czy one są dla koloru czy spełniają jakąś inną funkcję w czasie pieczenia? bo chyba przetestuje wersję wegan
Katioczka - 2011-02-12, 16:56
o jess, znowu przepis 10 dkg mąki, 1o dkg masła...
a na szklanki/łyżki to jak wychodzi? Zdradzi ktoś?
Katioczka - 2011-02-12, 17:48
euridice, przekonałaś mnie
Jagula - 2011-02-12, 21:37
| euridice napisał/a: | | Żółtko tłustym jest, ja bym zamiast żółtka dała łyżkę oleju i pół łyżki mleka roślinnego/wody, jakoś tak | ha ! dzięki
zina pozdrowienia dla pomysłodawczyni \
orzechy miałaś moczone wcześniej ?
zina - 2011-02-13, 10:18
| Jagula napisał/a: |
orzechy miałaś moczone wcześniej ? |
nie byly.
Braborowa buchta okazala sie wczorajszym hitem na urodzinach Klary
Dajcie znac jak wyszla wersja vegan bo sama mam ochote wyprobowac
Katioczka, to chyba moj pierwszy przepis na dkg wiecej grzechow nie pamietam
Testujcie, testujcie bo przepis jest wybooorny
moony - 2011-02-13, 13:11
A ja mam pytanie takie "okoliczne", a propos wegańskiej margaryny (bo ja początkująca jestem): czy coś, co w sklepie nazywa się margaryną roślinną jest wegańskie? D3 tam widzę i generalnie nie wiem, jak się do tego ustosunkować... Czy tak naprawdę wegański jest tylko alsan (kupiłam jedną kostkę i strasznie mi smakuje z chlebem, trochę mi szkoda do ciasta )?
Lily - 2011-02-13, 17:14
| moony napisał/a: | | czy coś, co w sklepie nazywa się margaryną roślinną jest wegańskie? | Raczej nie, przeważnie zawiera jakąś maślankę/serwatkę, zawsze D3, pewnie jakieś mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które chyba też mogą być odzwierzęce.
dynia - 2011-02-14, 17:53
Siedzi w piecu właśnie
zina - 2011-02-14, 20:20
| dynia napisał/a: | Siedzi w piecu właśnie |
U nas tez, ponownie
Taki maly dodatek jeszcze dla babci oczywisty a dla mnie nie
Najlepiej przed polozeniem jablek posypac pierwsza warstwe ciasta odrobina bulki tartej zeby sok z jablek nie rozmiekl zbytnio ciasta.
Bulka tarta idzie tez na posmarowana tluszczem blache.
Dzis tez liczylam lyzeczki proszku w torebce, wyszly 4
Jagula - 2011-02-14, 20:38
aaa ja już pół dnia się dzisiaj zabieram do pieczenia
Jak ważycie to wszystko ? ktoś jest mi w stanie napisać jak to wychodzi objętościowo ? ( Bo znając życie zaraz zrobię wszystko na oko )
zina - 2011-02-14, 20:41
| Jagula napisał/a: | | Jak ważycie to wszystko ? |
mamy wage
zina - 2011-02-14, 20:49
Jagula, specjalnie dla Ciebie zmierzylam wlasnie plus minus proporcje.
10dkg cukru brazowego ok 1/2 szklanki
15 dkg maki ok 2 szklanek
ziemniakow troche ponad szklanke (ok 5 sztuk sredniej wielkosci)
Jagula - 2011-02-14, 20:57
dziękuje stokrotnie zaczynam od bramborów
zina - 2011-02-15, 09:43
Jagula, dynia, i jak, i jak?
dynia - 2011-02-15, 10:01
Dobra bardzo,obdzieliłam też moją brazylisjka koleżankę i toże kontenta
zina - 2011-02-15, 10:15
| dynia napisał/a: | Dobra bardzo,obdzieliłam też moją brazylisjka koleżankę i toże kontenta |
Jagula - 2011-02-16, 21:47
a ja praktycznie pochłaniam sama nie żeby nie smakowało- wręcz odwrotnie- reszta mi się rozchorowała i odpadła- reszta blachy dla mnie
Następnym razem śmiało dam więcej jabłek ( bo miałam małe ) i orzechów pewno też .
zina - 2011-02-17, 10:33
Jagula, ciesze sie ze smakowalo
Jeszcze taka informacja. Po upieczeniu odkrawam boki zeby ladnie sie prezentowalo na talerzu
...wlasnie koncze buchte na drugie sniadanie
gemi - 2011-02-17, 14:54
jak nie urodzę do weekendu, to popełnię na bank
a jak urodzę, to popełnię w jakiś inny weekend
ślina mi cieknie ciurkiem po nogach
bronka - 2011-02-17, 14:55
| gemi napisał/a: | ślina mi cieknie ciurkiem po nogach |
aaaaaa moze Ci wody z wrażenia odeszły?
zina - 2011-02-17, 16:11
| bronka napisał/a: | | gemi napisał/a: | ślina mi cieknie ciurkiem po nogach |
aaaaaa moze Ci wody z wrażenia odeszły? |
gemi - 2011-02-19, 17:47
pyszna
no to teraz mogę rodzić
************
zapomniałabym - zrobiłam bez żółtka i nie wygląda na to, by cokolwiek było nie teges
zina - 2011-02-19, 18:21
gemi, jak najbardziej
|
|