wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Bramborowa buchta czyli czeski przysmak;)

zina - 2011-02-11, 22:15
Temat postu: Bramborowa buchta czyli czeski przysmak;)
Przepis babci Klary na pyszne, wilgotne ciastko z jablkami, ktore daje sie dlugo przechowowac

Skladniki:
10 dkg cukru (dzis zrobilismy z melasa, bardzo brazowy i pachnacy) (ok 1/2 szklanki)
10 dkg masla (weganska margaryna daje rady)
15 dkg ugotowanego puree ziemniaczanego (ok 1 szklanki, 5-6 srednich ziemniakow)
30 dkg maki (w babcinym przepisie jest biala ale dzis orkiszowa, a ostatnio pol na pol z biala-razowa tez bylo ok), (ok 2 szklanek)
1 torebka proszku do pieczenia (4 lyzeczki)
1 badz 2 zoltka
ok 5 startych jablek oproszonym cynamonem plus rodzynki jak ktos lubi
ok 1 szklanki drobnopokorjonych orzechow wloskich
odrobina bulki tartej do posypania pod ciasto i pod polozeniem startych jablek

Mieszamy w misce wszystkie skladniki i rozdzielamy dwie czesci.
Rozwalkowujemy pierwsza czesc na dol, kladziemy jablka z cynamonem, na nie sypiemy orzechy i przykrywamy dokladnie druga rozwalkowana czescia ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut jak zacznie cudnie wonic :-)


dynia - 2011-02-11, 23:00

Dziekuje Moja Droga,jutro zapodam ;-)
zina - 2011-02-12, 10:46

Ups, zapomnialam o orzechach wloskich, juz modyfikuje przepis ;-)
dynia - 2011-02-12, 10:50

zina napisał/a:
Ups, zapomnialam o orzechach wloskich, juz modyfikuje przepis ;-)

No! ;-)

rosa - 2011-02-12, 13:32

mniam, mam nadzieję że bez jaja da radę, wypróbuję :-)
Agnieszka - 2011-02-12, 15:56

testy w planach
Jagula - 2011-02-12, 16:43

zina napisał/a:
1 badz 2 zoltka
zastanawiam się czy one są dla koloru czy spełniają jakąś inną funkcję w czasie pieczenia? bo chyba przetestuje wersję wegan
Katioczka - 2011-02-12, 16:56

o jess, znowu przepis 10 dkg mąki, 1o dkg masła...
a na szklanki/łyżki to jak wychodzi? Zdradzi ktoś?

Katioczka - 2011-02-12, 17:48

euridice, przekonałaś mnie ;)
Jagula - 2011-02-12, 21:37

euridice napisał/a:
Żółtko tłustym jest, ja bym zamiast żółtka dała łyżkę oleju i pół łyżki mleka roślinnego/wody, jakoś tak
ha ! dzięki :mryellow:
zina pozdrowienia dla pomysłodawczyni :mryellow: \
orzechy miałaś moczone wcześniej ?

zina - 2011-02-13, 10:18

Jagula napisał/a:

orzechy miałaś moczone wcześniej ?

nie byly.

Braborowa buchta okazala sie wczorajszym hitem na urodzinach Klary :-)

Dajcie znac jak wyszla wersja vegan bo sama mam ochote wyprobowac :-)


Katioczka
, to chyba moj pierwszy przepis na dkg wiecej grzechow nie pamietam ;-)

Testujcie, testujcie bo przepis jest wybooorny :mryellow:

moony - 2011-02-13, 13:11

A ja mam pytanie takie "okoliczne", a propos wegańskiej margaryny (bo ja początkująca jestem): czy coś, co w sklepie nazywa się margaryną roślinną jest wegańskie? D3 tam widzę i generalnie nie wiem, jak się do tego ustosunkować... Czy tak naprawdę wegański jest tylko alsan (kupiłam jedną kostkę i strasznie mi smakuje z chlebem, trochę mi szkoda do ciasta :oops: )?
Lily - 2011-02-13, 17:14

moony napisał/a:
czy coś, co w sklepie nazywa się margaryną roślinną jest wegańskie?
Raczej nie, przeważnie zawiera jakąś maślankę/serwatkę, zawsze D3, pewnie jakieś mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które chyba też mogą być odzwierzęce.
dynia - 2011-02-14, 17:53

Siedzi w piecu właśnie 8-)
zina - 2011-02-14, 20:20

dynia napisał/a:
Siedzi w piecu właśnie 8-)

U nas tez, ponownie :-)

Taki maly dodatek jeszcze dla babci oczywisty a dla mnie nie :roll:
Najlepiej przed polozeniem jablek posypac pierwsza warstwe ciasta odrobina bulki tartej zeby sok z jablek nie rozmiekl zbytnio ciasta.
Bulka tarta idzie tez na posmarowana tluszczem blache.

Dzis tez liczylam lyzeczki proszku w torebce, wyszly 4 ;-)

Jagula - 2011-02-14, 20:38

aaa ja już pół dnia się dzisiaj zabieram do pieczenia :->

Jak ważycie to wszystko ? ktoś jest mi w stanie napisać jak to wychodzi objętościowo ? ( Bo znając życie zaraz zrobię wszystko na oko :-P )

zina - 2011-02-14, 20:41

Jagula napisał/a:
Jak ważycie to wszystko ?

mamy wage 8-)

zina - 2011-02-14, 20:49

Jagula, specjalnie dla Ciebie zmierzylam wlasnie plus minus ;-) proporcje.

10dkg cukru brazowego ok 1/2 szklanki
15 dkg maki ok 2 szklanek
ziemniakow troche ponad szklanke (ok 5 sztuk sredniej wielkosci)

:-)

Jagula - 2011-02-14, 20:57

dziękuje stokrotnie :mryellow: zaczynam od bramborów :-P
zina - 2011-02-15, 09:43

Jagula, dynia, i jak, i jak? :-)
dynia - 2011-02-15, 10:01

Dobra bardzo,obdzieliłam też moją brazylisjka koleżankę i toże kontenta 8-)
zina - 2011-02-15, 10:15

dynia napisał/a:
Dobra bardzo,obdzieliłam też moją brazylisjka koleżankę i toże kontenta 8-)

:-)

Jagula - 2011-02-16, 21:47

a ja praktycznie pochłaniam sama :-P nie żeby nie smakowało- wręcz odwrotnie- reszta mi się rozchorowała i odpadła- reszta blachy dla mnie 8-)

Następnym razem śmiało dam więcej jabłek ( bo miałam małe ) i orzechów pewno też .

zina - 2011-02-17, 10:33

Jagula, ciesze sie ze smakowalo :-)

Jeszcze taka informacja. Po upieczeniu odkrawam boki zeby ladnie sie prezentowalo na talerzu ;-)

...wlasnie koncze buchte na drugie sniadanie :-)

gemi - 2011-02-17, 14:54

jak nie urodzę do weekendu, to popełnię na bank :-)
a jak urodzę, to popełnię w jakiś inny weekend 8-) 8-) 8-)

ślina mi cieknie ciurkiem po nogach :-D

bronka - 2011-02-17, 14:55

gemi napisał/a:
ślina mi cieknie ciurkiem po nogach :-D

aaaaaa moze Ci wody z wrażenia odeszły? ;-) :mrgreen:

zina - 2011-02-17, 16:11

bronka napisał/a:
gemi napisał/a:
ślina mi cieknie ciurkiem po nogach :-D

aaaaaa moze Ci wody z wrażenia odeszły? ;-) :mrgreen:

:mryellow:

gemi - 2011-02-19, 17:47

pyszna :!: :mrgreen:
no to teraz mogę rodzić 8-)

************

zapomniałabym - zrobiłam bez żółtka i nie wygląda na to, by cokolwiek było nie teges :-)

zina - 2011-02-19, 18:21

gemi, jak najbardziej :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group