wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Ogólne rozmowy - voda vs mleko w pieczeniu

Krokodyl - 2011-03-04, 15:57
Temat postu: voda vs mleko w pieczeniu
Nie wiem za bardzo do którego działu takie pytania wrzucać, dotyczą gotowania, ale nie chodzi o konkretne przepisy.

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2159]TU:
rosa napisał/a:
jak chcesz ciasto bardziej pulchne to zamiast wody dodaj mleka
ja wolę cienkie, chlebowe, więc robię z wodą


Czy wegańskie wypieki (pieczywo, ciasta, itd), w których zastępujecie mleko wodą są wszystkie mniej pulchne i bardziej twarde?
Na ile (nie)obecność mleka jest wyczuwalna w smaku ciasta? (wiem, sama mogę sprawdzić, ale jestem jeszcze niedoświadczoną w tej dziedzinie i nigdy nie jestem w 100% pewna, czy smak moich wypieków jest taki, jaki powinien być, więc wolę pytać bardziej doświadczonych)
I czy są sposoby, żeby podobnych efektów, jakie w pieczeniu daje mleko osiągnąć z wodą (dodanie czegoś? spulchniacze?).

Dziękuję

Lily - 2011-03-04, 16:02

Hmm, ja w ogóle nie bardzo kojarzę, żeby do ciasta trzeba było dodawać mleka, ale czasem dodaję owsiane w proszku + wodę. Wegańskie ciasta są inne raczej przez brak jajek (to jest główny spulchniacz moim zdaniem) oraz przez fakt, że często są pieczone z razowej mąki.
MartaJS - 2011-03-04, 16:06

Moim zdaniem powyższe dotyczy głównie ciasta drożdżowego, które mocniej wyrasta na mleku niż na wodzie, bo w mleku drożdże są bardziej aktywne.
Lily - 2011-03-04, 16:10

MartaJS napisał/a:
Moim zdaniem powyższe dotyczy głównie ciasta drożdżowego, które mocniej wyrasta na mleku niż na wodzie, bo w mleku drożdże są bardziej aktywne.
No to potwierdzam, że na owsianym + szczypta cukru do zaczynu też dobrze rośnie ;)
MartaJS - 2011-03-04, 16:58

No właśnie, podobny efekt powinien dawać cukier lub miód.
rosa - 2011-03-04, 17:18

hehe rosa pisała o wegan mleku, z rozpędu użyłam nazwy mleko :-)
i to było chyba o cieście na pizzę o ile pamiętam

ja czuję różnicę w cieście jak dodam mleka (u mnie gł owsiane w proszku)

zaczyn robeę na wodzie

sunny - 2011-03-04, 17:18

Myślę, że w większości przepisów zastąpienie mleka wodą nie będzie stanowiło problemu. Możesz też rozważyć mleka sojowe, ryżowe, etc. tylko przy kupnych trzeba uważać, bo niektóre są słodkie - żeby całość nie była przesłodzona. W sumie raz robiłam naleśniki na sojowym i miały trochę inną konsystencję. Do dziś nie wiem czemu, może to była wina mąki. Muszę jeszcze kiedyś poeksperymentować :roll:
alcia - 2011-03-04, 20:28

ja nie używam mleka do wypieków (ja wogóle nie używam mleka, no najwyżej czasem do kawy) i drożdżowe jak i inne rosną mi normalnie, czyli należycie ;)
Smak dla mnie bez różnicy.

gosia_w - 2011-03-04, 21:38

Jest na forum przepis na wyśmienity makowiec pomaranczki - robiłam na wodzie i na mleku (roślinnym) i różnica w smaku jest znacząca (na korzyść mleka). Naleśniki na mleku (nadal mówię o roślinnym) lepiej się smażą, w smaku nie wyczuwam różnicy.
dżo - 2011-03-04, 21:47

Moje drożdżowe na wodzie wychodzi zdecydowanie orsze, bardziej twarde, mniej sprężyste, na mleko roslinnym (najczęściej orzechowym) o wiele lepsze.
spaceage - 2011-03-24, 15:36

Do drożdżowych bezmlecznych (najchętniej używam sojowego albo migdałowego, ryżówe się jakoś wg mnie nie sprawdza ale każdy ma inną opinię) dodaję wodę w ilości mleka ale dodaję też łyżeczkę oleju w ramach zmiany mleka na wodę, no i resztę oleju/margaryny jak jest w przepisie.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group