| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Ogólne rozmowy - voda vs mleko w pieczeniu
Krokodyl - 2011-03-04, 15:57 Temat postu: voda vs mleko w pieczeniu Nie wiem za bardzo do którego działu takie pytania wrzucać, dotyczą gotowania, ale nie chodzi o konkretne przepisy.
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2159]TU: | rosa napisał/a: | jak chcesz ciasto bardziej pulchne to zamiast wody dodaj mleka
ja wolę cienkie, chlebowe, więc robię z wodą |
Czy wegańskie wypieki (pieczywo, ciasta, itd), w których zastępujecie mleko wodą są wszystkie mniej pulchne i bardziej twarde?
Na ile (nie)obecność mleka jest wyczuwalna w smaku ciasta? (wiem, sama mogę sprawdzić, ale jestem jeszcze niedoświadczoną w tej dziedzinie i nigdy nie jestem w 100% pewna, czy smak moich wypieków jest taki, jaki powinien być, więc wolę pytać bardziej doświadczonych)
I czy są sposoby, żeby podobnych efektów, jakie w pieczeniu daje mleko osiągnąć z wodą (dodanie czegoś? spulchniacze?).
Dziękuję
Lily - 2011-03-04, 16:02
Hmm, ja w ogóle nie bardzo kojarzę, żeby do ciasta trzeba było dodawać mleka, ale czasem dodaję owsiane w proszku + wodę. Wegańskie ciasta są inne raczej przez brak jajek (to jest główny spulchniacz moim zdaniem) oraz przez fakt, że często są pieczone z razowej mąki.
MartaJS - 2011-03-04, 16:06
Moim zdaniem powyższe dotyczy głównie ciasta drożdżowego, które mocniej wyrasta na mleku niż na wodzie, bo w mleku drożdże są bardziej aktywne.
Lily - 2011-03-04, 16:10
| MartaJS napisał/a: | | Moim zdaniem powyższe dotyczy głównie ciasta drożdżowego, które mocniej wyrasta na mleku niż na wodzie, bo w mleku drożdże są bardziej aktywne. | No to potwierdzam, że na owsianym + szczypta cukru do zaczynu też dobrze rośnie
MartaJS - 2011-03-04, 16:58
No właśnie, podobny efekt powinien dawać cukier lub miód.
rosa - 2011-03-04, 17:18
hehe rosa pisała o wegan mleku, z rozpędu użyłam nazwy mleko
i to było chyba o cieście na pizzę o ile pamiętam
ja czuję różnicę w cieście jak dodam mleka (u mnie gł owsiane w proszku)
zaczyn robeę na wodzie
sunny - 2011-03-04, 17:18
Myślę, że w większości przepisów zastąpienie mleka wodą nie będzie stanowiło problemu. Możesz też rozważyć mleka sojowe, ryżowe, etc. tylko przy kupnych trzeba uważać, bo niektóre są słodkie - żeby całość nie była przesłodzona. W sumie raz robiłam naleśniki na sojowym i miały trochę inną konsystencję. Do dziś nie wiem czemu, może to była wina mąki. Muszę jeszcze kiedyś poeksperymentować
alcia - 2011-03-04, 20:28
ja nie używam mleka do wypieków (ja wogóle nie używam mleka, no najwyżej czasem do kawy) i drożdżowe jak i inne rosną mi normalnie, czyli należycie
Smak dla mnie bez różnicy.
gosia_w - 2011-03-04, 21:38
Jest na forum przepis na wyśmienity makowiec pomaranczki - robiłam na wodzie i na mleku (roślinnym) i różnica w smaku jest znacząca (na korzyść mleka). Naleśniki na mleku (nadal mówię o roślinnym) lepiej się smażą, w smaku nie wyczuwam różnicy.
dżo - 2011-03-04, 21:47
Moje drożdżowe na wodzie wychodzi zdecydowanie orsze, bardziej twarde, mniej sprężyste, na mleko roslinnym (najczęściej orzechowym) o wiele lepsze.
spaceage - 2011-03-24, 15:36
Do drożdżowych bezmlecznych (najchętniej używam sojowego albo migdałowego, ryżówe się jakoś wg mnie nie sprawdza ale każdy ma inną opinię) dodaję wodę w ilości mleka ale dodaję też łyżeczkę oleju w ramach zmiany mleka na wodę, no i resztę oleju/margaryny jak jest w przepisie.
|
|