| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Przetwory - kto zna przepis?
pao - 2007-08-22, 10:19 Temat postu: kto zna przepis? generalnie jadłam kiedyś pyszne zielone pomidory na słodko. pośród wielu przepisów nie znalazłam jednak takiego na słodko. wszelkie inne smaki już testowałam i to nie to.
generalnie spotykane sa w kuchni włoskiej (sa w zalewie podobnej do syropu ale nie aż tak słodkiej i gęstej) i mają ciekawy smak jakby ktoś znał przepis to proszę
yetta - 2007-09-29, 19:10
Ja poszukuję przepisu, tylko chciałabym sałatkę z różnymi warzywami - w tym z dodatkiem zielonych pomidorów. Gdzieś wyczytałam że w kwaśnej zalewie, albo pokrojone w plastry, panierowane i smażone. Trująca solanina zostaje w nich zneutralizowana i nie należy się jej obawiać.
Ja chciałabym zrobić sałatkę bez octu, tylko czy będą sie zielone pomidory nadawać z innymi warzywami ?
pao - 2007-09-29, 19:15
ja taka robiłam ale mi nie podeszła zatem przepisu już nie mam. wciąż szukam pomidorów na słodko...
alcia - 2007-09-29, 21:17
| yetta napisał/a: | | Ja chciałabym zrobić sałatkę bez octu, tylko czy będą sie zielone pomidory nadawać z innymi warzywami ? |
ja mam świetny przepis (z marchewką jeszcze, cebulą i ogórkiem), robiłam przez wiele lat taką, niestety z octem i cukrem.
Więc już nie robię...
Lily - 2007-09-29, 21:22
| Cytat: | Dżem z zielonych pomidorów z nutką imbirową
Składniki:
• 1 kg zielonych pomidorów;
• ½ kg cukru;
• skórka z 3 cytryn;
• 1 kawałek imbiru (wielkości 2 kostek cukru).
Wykonanie:
Opłukać pomidory, zmiksować. Opłukać dobrze cytrynę, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok. Wymieszać pomidory, skórkę i sok z cytryny, cukier, starty imbir. Zagotować ostro, w wysokiej temperaturze, mieszając. Zmniejszyć temperaturę, mieszając od czasu do czasu, gotować ca 1½ h. Uważać, żeby się nie przypaliło. Rozlać do umytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcić. Pasteryzować. |
ale to z cukrem...
pao - 2007-09-29, 22:06
no i dżem a mnie chodzi o pomidory w całości lub co najwyżej w paskach...
niemniej dzięki za dżemik
|
|