wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Pomarańczowo orzechowy tort z masą kokosową

dżo - 2011-03-20, 14:17
Temat postu: Pomarańczowo orzechowy tort z masą kokosową
Ciasto:
* 2 duże pomarańcze
* 150 g migdałów lub nerkowców
* 250 g mąki pszennej graham
* 3 płaskie łyżki słodu (lub miodu)
* 1/4 szklanki oliwy
* 2 łyżeczki sody
* 1 łyżka soku z cytryny.

Pomarańcze przeciąć na 4 części i razem ze skórą dokładnie zmiksować na jednolitą papkę.
Migdały obrać ze skórki, zblenderować z dodatkiem gorącej wody na gęstą papkę.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Podzielić na trzy części i upec trzy placki. Każdy placek piec około 25-30 minut (u mnie w temperaturze 160 stopni ale ja mam dziwny piekarnik więc trzeba samemu wyczuć ).

Masa:
*1/2 l mleka kokosowego
*1 opakowanie silken tofu
* 2 łyżki słodu

Mleko ubić ze słodem, dodać tofu i delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 części.

Do przełożenia :
kwaśny dżem (dałam z czarnj porzeczki, domowy bezcukrowy bardzo kwaśny).

Wykonanie :
Upieczony 1 placek posmarować szczodrze dżemem, na to 1/3 masy kokosowej, kolejny placek itd.
Wierz posmarować masą kokosową i udekorowac gorzką czekoladą.

hxxp://img3.imageshack.us/i/zdjcie797.jpg/]

gosia_w - 2011-03-20, 17:01

Mistrzostwo świata!
Anja - 2011-03-20, 17:41

Powtórzę się - był świetny. Spróbuję za jakiś czas takowy zrobić, choc nie wiem, czy mi taki dobry wyjdzie. :-)
bodi - 2011-03-20, 23:16

dżo, kot przepiękny, mrrrau :D

a przepis zapowiada się pysznie, pewnie skuszę się przy najbliższej okazji, albo i bez ;)

bronka - 2011-03-21, 12:29

Zamiauczałam z zachwytu! Piękny i na pewno smaczny :-D
daria - 2011-03-21, 12:38

Piękny i spróbuję go zrobić na 2 urodziny Naty :-) zwłaszcza, że N. uwielbia koty ;-)
kofi - 2011-03-21, 14:11

Brzmi wspaniale, wygląda cudownie, musiał być pyszny. :-P
dżo czy wybierałaś jakąś specjalną odmianę pomarańczy? Zwykle się boję używać ze skórką, że będzie gorzkie.

dżo - 2011-03-21, 14:34

kofi, pomarańcze miałam najzwyklejsze, nawet nie eko, trafiłam na niegorzkie, zawsze możesz dac skórkę tylko z jednej.

Tort rzeczywiście wyszedł bardzo smaczny, aż się sama zdziwiłam ;-) bo był bardzo eksperymentalny, w dodatku zamysł miałam inny a nieścinający się agar namieszał mi więc na szybko kombinowałam inna wersję.

Salamandra*75 - 2011-03-21, 15:59

jak dla mnie mistrzostwo świata mniam!!!!!!!
Anja - 2011-06-03, 14:56

Zrobiłam. Bardzo dobry. :-)
Mi się jednak trafiły naprawdę gorzkie pomarańcze i musiałam dowalić słodu, że hej. Nie były eko, może to dlatego? W sensie, że jak się kupi eko, to chyba mniejsze ryzyko tej goryczy?
Piekłam dużo dłużej (każdy blat osobno) - tak ze 40 minut i to w 180 stopniach, bo wcześniej nie byly jeszcze ok.
No i u mnie było zwykłe tofu, bo silken nie zdążyłam zakupić.
Takie są moje wrażenia. :-)

mono-no-aware - 2011-07-02, 18:55

dżo tort zrobiliśmy na 3. urodziny Mai. Wyszedł pyszny. Majce chyba aż tak nie smakował, ale to chyba "wina" tych pomarańczy. Je dość intensywnie czuć, a ona ich nie lubi. Wykorzystaliśmy pomysł z kotem, bo ona bardzo lubi kotki :) .
Anja - 2011-07-02, 20:13

Oj tak, ten tort jest mocno pomarańczowy w smaku - mój P. też nie lubi pomarańczy, więc się jego smakiem nie zachwycił (co i ja i Artek sobie chwaliliśmy 8-) ).
daria - 2011-07-03, 20:22

a ja uwielbiam pomarańczowy smak :-) za dwa tygodnie będziemy degustować ;-) :lol:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group