wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Pasta z soczewicy

Yzma - 2011-03-22, 21:30
Temat postu: Pasta z soczewicy
3/4 szklanki soczewicy (ja dawałam zieloną)
2 spore cebule
3 łyżki oleju
sól

soczewicę rozgotowujemy - u mnie to trwało 30-40minut, musiałam raz dolewać wody
cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy
rozgotowaną soczewicę dodatkowo dziobiemy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy cebulę - mieszamy. Próbujemy - dosalamy tyle ile potrzeba lub dodajemy inne przyprawy jak kto woli ale za efekt nie odpowiadam bo ja robiłam tylko z solą :)

TADAAAAM!

Pasta kanapkowa gotowa ;)
trzeba uważać przy degustowaniu bo jest tak dobra że można wydegustować większość :P

karmelowa_mumi - 2011-03-22, 21:42

Yzma napisał/a:
trzeba uważać przy degustowaniu bo jest tak dobra że można wydegustować większość :P
:) proste znaczy najlepsze :)
Yzma - 2011-03-22, 21:51

yup, that's right :)

mam nadzieję że komuś się przyda bo szybkie, tanie i naprawdę pyszne

Maliboo7 - 2011-03-23, 17:16

Właśnie tego mi trzeba, bo od skomplikowanych dań juz mnie plecy bolą :-(
Dzięki za ten przepis, jutro robię! :-D

Yzma - 2011-03-23, 17:36

daj znać jak wyszło :)
moja stoi i patrzy na mnie mówi zjeeedz mniee zjeeeedz mnieee
ale ja się nie daje - nie ze mną te numery :P

nie chwaląc się - jest naprawdę genialna :mryellow:

Maliboo7 - 2011-03-28, 20:28

Taa, no... dopiero dzisiaj zrobiłam. Wróciłam zmęczona z pracy i pomyślałam: "Taki prosty przepis, zrobię z głowy..." No i zrobiłam z gotowanej cebuli :-( Beż sensu... na razie stygnie, ciekawe, co to będzie...
mamka_klamka - 2011-03-28, 20:53

To jest też świetne nadzienie do naleśników. Zajadam się takimi dosyć często, bo pyszne i szybkie.
karmelowa_mumi - 2011-03-28, 21:04

zrobiłam, z tymże zblendowałam i soczewicę i cebullę - jest przepyszna, taka prosta właśnie

esencja smaku i aromat pochodzą właśnie z przysmażonej cebuli ;-)

Yzma - 2011-03-29, 06:10

karmelowa_mumi napisał/a:

esencja smaku i aromat pochodzą właśnie z przysmażonej cebuli ;-)


dokładnie :)

ja wczoraj wykorzystałam resztę na obiad, do jęczmiennej - dobre było ;)

daria - 2011-03-29, 11:48

kocham ten przepis :-)
Yzma - 2011-03-29, 14:03

dziękować :)
Maliboo7 - 2011-03-30, 15:24

Odratowałam moją ugotowaną pastę, zmieniając ją w pasztet soczewicowo-paprykowy :-) Teraz musze go zjeść (a wyszło sporo), a potem wypróbuję w końcu oryginalną pastę ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group