| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - z suszonych pomidorów?
niedzielka - 2011-03-23, 20:03 Temat postu: z suszonych pomidorów? Na pewno trochę zjem tak na przegryzkę, część do spaghetti, ale co z resztą? Jakieś pomysły?
Lily - 2011-03-23, 20:08
Dziś akurat oglądałam program o risotto i było tam risotto rosso z suszonymi pomidorami (one chyba miały takie z oliwy, ale myślę, że mogą być też suche)
hxxp://www.tvnstyle.pl/news/4260/view
olgasza - 2011-03-23, 20:09
ja wrzucam często do bigosu albo do gotującego się ryżu właśnie
niedzielka - 2011-03-23, 22:49
Ale to bardziej o samym procesie suszenia, a mnie na potrawach zależy
gosia_w - 2011-03-24, 08:45
IceTeaGreen, możesz suszone pomidory zalać na 10 minut wrzątkiem, potem odcedzić, wytrzeć ręcznikiem papierowym i włożyć do słoiczka z oliwą (plus jakieś zioła suszone, czosnek, co lubisz). Jak już poleżą w oliwie (może być bardzo krótko, np. 10 minut, może być kilka dni lub dłużej) możesz dodawać do zup (zresztą takie bez oliwy też, świetnie podkręcają smak), to pieczenia chleba/bułek, do tart (do ciasta lub jako nadzienie), do sałatek - tu masz przykładowy przepis hxxp://zielenina.blogspot.com/2011/03/kolejny-felieton-dla-ugotujto-tym-razem.html (robiłam, pyszna sałatka).
Możesz też zrobić przepyszną pastę, robioną wg tego przepisu: hxxp://kuchenne-fantazje.blogspot.com/2009/09/pomidorowe-smarowido.html (jadłam taką u dżo, nie mogłam się od niej oderwać. )
marcyha - 2011-03-24, 11:33
O choroba, ta pasta odlotowa być musi! Na pewno zrobię, mniam !
niedzielka - 2011-03-24, 15:26
marcyha, co do tej pasty myślę tak jak Ty Trzeba wypróbować
maga - 2011-03-24, 20:34
Ja robię pastę z samych pomidorków, ząbka czosnku i duuuużo świeżej bazylii. Jest tak boska, że wszyscy klękają
|
|