|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - odwieczna jaglana na słodko SUPER SPEED
excelencja - 2011-03-25, 15:56 Temat postu: odwieczna jaglana na słodko SUPER SPEED no właśnie - dzień w dzień i jeszcze się nie znudziła, znaczy się nie jest zła
1,5 porcji
1) 0,5 szkl suchej kaszy jaglanej - umyć
2) 1,5 szkl wody
3) garść rodzynek
4) garść pestek słonecznika
5) garść nerkowców
6) 1 jabłko
7) jeden banan
1/2 łyżeczki cynamonu
składniki od 1 do 5 na gaz - gotują się trochę - aż się paćka zrobi - tzn woda wyparuje/wsiąknie
w tym czasie obieramy jabłko i banana i kroimy w kostkę.
Składniki łączymy, dodajemy cynamon, mieszamy, zjadamy
i tak całe życie
gosia_w - 2011-03-25, 16:34 Temat postu: Re: odwieczna jaglana na słodko SUPER SPEED
excelencja napisał/a: | i tak całe życie |
excelencja, mam 3 pytania:
1. czy to jest porcja śniadaniowa dla Ciebie i Lilki?
2. czy możesz doprecyzować garść, np. w przeliczeniu na nerkowce (pytam, bo zastanawiam się, czy nie daję za dużo orzechów)?
3. dlaczego gotujesz nerkowce i słonecznika?
excelencja - 2011-03-25, 20:09
gosia_w,
1) si, to porcja dla Li i dla mnie
2) garść to ok 15 sztuk
3) orzechy i nasiona należy moczyć- a ja nie pamiętam, żeby je namoczyć wieczorem, to rano je tylko myję a potem gotuję - pod sam koniec czasem wrzucam, czasem od razu, ale jak martwisz sie o wartości odżywcze, to możesz wrzucić do gorącej ugotowanej kaszy i też miękną.
gosia_w - 2011-03-25, 20:45
dziękuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienia
A która z Was je pół porcji? U nas jest podział pół na pół, biorę 2/3 szklanki suchej kaszy i mniej owoców.
excelencja - 2011-03-25, 21:09
ja jem jakieś 80 % - mam obszerny żołądek (mieszam wsio a garze przed nałożeniem so proporcje mamy takie same, ewentualnie Li przerzuca nerkowce do mojej miski)
Gudi - 2012-09-15, 17:08
no w końcu znalazłam jakiś prawie konkretny przepis na jaglankę, bo pisanie trochę tego, trochę tego mi nie wychodzi...
tylko banana na jutro brak ;/ - chłopa wyślę do sklepu ot pomysł
excelencja - 2012-11-07, 21:50
nie jest trochę tylko garść:P:P To tyle ile możesz zamknąć w garści i Ci nie wypada
Teraz jemy to samo tylko
a) zamiast jaglanki płatki owsiane czasem
b) dorzucamy płatki migdałowe i czasem goji, ale Li goji wywala.
No i do jaglanki rozkruszone B12 dorzucam przed gotowaniem.
sanderrra - 2012-11-08, 07:09
excelencja napisał/a: | No i do jaglanki rozkruszone B12 dorzucam przed gotowaniem. |
A gotowanie jej nie "zabija"?
Może dzięki tym bananom mój mąż się wreszcie przekona do jaglanki? Hmm... Jutro spróbuję.
diancia - 2012-11-08, 14:04
Tak jak nie lubię w ciąży jaglanki, tak bym zjadła takie śniadanko kto wie, może jutro się przełamię banan + jaglanka/owsianka = pychotka
gosia_w - 2012-11-08, 20:22
excelencja, a dlaczego dorzucasz B12 przed gotowaniem, a nie po? Nie kwestionuję, tylko pytam
sanderrra - 2012-11-08, 22:08
euridice napisał/a: | sanderrra napisał/a: |
A gotowanie jej nie "zabija"? |
Nie zabija. Gdyby B12 ginęła w wysokich temperaturach, to oznaczałoby, że osoby "wszystkożerne" musiałyby zajadać się surowym mięsem i jajami żeby jej sobie dostarczyć
Temperatura topnienia B12, wg. wiki, to jakieś 300 stopni Celsjusza. |
A, no tak. O tym nie pomyślałam Dzięki
excelencja - 2012-11-09, 11:15
gosia_w napisał/a: | a dlaczego dorzucasz B12 przed gotowaniem, a nie po? Nie kwestionuję, tylko pytam |
bo wtedy nie czuć jej odrażającego smaku, bleeeh
(kiedyś dodawałam do chleba, ale mam lenia, można do zup dorzucać, sosów po trochu. No ja np. nie jestem w stanie tego zjeść solo)
gosia_w - 2012-11-09, 14:32
ok, nie wiedziałam, bo łykam w całości, ale muszę zacząć dziecku dawać, to skorzystam z rady
zuzinkas - 2012-11-09, 15:32
ja ostatnio odkrylam na nowo owsianke a teraz zaczelam robic to samo na jaglance albo quinoa..
a dodaje co mam akurat pod reka:
- daktyle/rodzynki/morele nie siarkowe/suszone sliwki
- orzechy/migdaly/pistacje
- mleko ryzowe/owsiane/migdalowe
- kokos
- cynamon
pyszota.. bable tez lubia..
rosa - 2012-11-09, 21:40
euridice napisał/a: | excelencja, a jakiej firmy B12 używasz? Moja (Naturell) nie ma wcale smaku, Łucja sobie gryzie |
u nas tak samo, ziemek rozgryza i nie pluje, więc ohyda to nie jest
excelencja - 2012-11-12, 16:39
vegevitu, znaczy się naturell kupimy. rozumiem
kofi - 2012-11-12, 18:12
Dziewczyny, regularnie jecie B12? Może to głupie pytanie, ale dotąd nie jadłam. Czasem mi się przypominało, jak miałam. Danielowi tak samo, czasem daję.
Alispo - 2012-11-12, 19:36
excelencja napisał/a: | vegevitu, znaczy się naturell kupimy. rozumiem |
a,no bo on taki drozdzowopiwny jest,chociaz mi nawet smakowal
Z kolei jak mialam sprowadzony ten co ma tabletki do żucia owocowe to trudno mi bylo nie jesc za duzo
gosia_w - 2012-11-12, 20:20
Alispo napisał/a: | ten co ma tabletki do żucia owocowe | Alispo, a jaka to?
sanderrra - 2012-11-12, 21:10
Sukces! Mój domowy przeciwnik jaglanki wreszcie się do niej przekonał excelencja, jesteś wielka! już nie będę musiała jej ukrywać w kotletach
excelencja - 2012-11-12, 21:29
sanderrra, )
my dość regularnie, jak w poprzednim roku mi się sypnęła odporność, to teraz staram się takich pierdół jak b12 pilnować.
Gudi - 2012-11-12, 22:24
kofi napisał/a: | Dziewczyny, regularnie jecie B12? |
ja wege więc jadam średnio regularne, ale gdybym była wegan bym się przyłożyła bardziej.
Alispo - 2012-11-13, 18:11
gosia_w napisał/a: | Alispo napisał/a: | ten co ma tabletki do żucia owocowe | Alispo, a jaka to? |
Jarrow Formulas,gdzies sie pojawila w wątku o B12(przy okazji zauwazam,ze w nim nie jestesmy;) )
gosia_w - 2012-11-13, 18:46
Alispo napisał/a: | przy okazji zauwazam,ze w nim nie jestesmy | no tak, ale rozmawiamy o dodawaniu B12 do jaglanej
dzięki za odpowiedź
serenatta - 2012-11-13, 22:05
my jemy prawie tak samo (bez słonecznika i nerkowców) a dodajemy zmielone goździki, cynamon i imbir-bardzo rozgrzewające, ale zobaczę z tymi nerkowcami, to może być ciekawe...chciałabym tak codziennie, ale szybko tracę zainteresowanie kaszą jaglaną w ogóle... jak jestem chora to podstawowa potrawa, ale w zdrowiu mamy tylko dwa dobre przepisy na danie jaglane: zapiekankę ze śliwkami suszonymi i kulki wg przepisu na ekomamie...mam nadzieję ze w tej wersji śniadaniowej z nerkowcami jaglana będzie gościć u nas częściej, dzięki
Robi - 2012-11-14, 10:51
Zrobilam, zamiast rodzynek dalam daktyle i morele, niestety maly nie zjadl, ale on jest ostatnio wogole obrazony na "sniadania". Wiec zeby sie nie "zmarnowalo" ja zjadlam. O dziwo pierwszy raz w zyciu smakowala mi jaglanka, wsunelam cala miseczke! excelencja, pomysl na te nerkowce w kaszce jest genialny!!!
terra - 2012-12-29, 14:41 Temat postu: Kasza jaglana na słodko / także dla wegan Moja propozycja na zdrowe śniadanie:
Kaszę jaglaną (1/3 szklanki gotuję w dwukrotnej ilości wody przez jakieś 10 min., drugie 10 min. dochodzi pod przykryciem, ale już się nie grzeje) mieszam z: łyżką żurawiny suszonej, jagodami goji (max. 70 sztuk), połówką pokrojonego jabłka, 3 pokrojonymi migdałami, 3 orzechami laskowymi i 2 orzechami włoskimi. Można do tego dodać np. maliny w zalewie niskosłodzonej, sezam, słonecznik, rodzynki- jak kto woli. Ostatnio eksperymentalnie dodaję do tego łyżkę oleju lnianego, co daje temu daniu taki dosyć nieoczekiwany smak (dzieci pewnie go nie zaaprobują ), ale mnie całkiem odpowiada. W wersji wegetariańskiej można dodać jogurt naturalny i dosłodzić miodem.
|
|