wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - odwieczna jaglana na słodko SUPER SPEED

excelencja - 2011-03-25, 15:56
Temat postu: odwieczna jaglana na słodko SUPER SPEED
no właśnie - dzień w dzień i jeszcze się nie znudziła, znaczy się nie jest zła

1,5 porcji

1) 0,5 szkl suchej kaszy jaglanej - umyć
2) 1,5 szkl wody
3) garść rodzynek
4) garść pestek słonecznika
5) garść nerkowców
6) 1 jabłko
7) jeden banan
8) 1/2 łyżeczki cynamonu

składniki od 1 do 5 na gaz - gotują się trochę - aż się paćka zrobi - tzn woda wyparuje/wsiąknie

w tym czasie obieramy jabłko i banana i kroimy w kostkę.
Składniki łączymy, dodajemy cynamon, mieszamy, zjadamy

i tak całe życie

gosia_w - 2011-03-25, 16:34
Temat postu: Re: odwieczna jaglana na słodko SUPER SPEED
excelencja napisał/a:
i tak całe życie
:mryellow:

excelencja
, mam 3 pytania:
1. czy to jest porcja śniadaniowa dla Ciebie i Lilki?
2. czy możesz doprecyzować garść, np. w przeliczeniu na nerkowce (pytam, bo zastanawiam się, czy nie daję za dużo orzechów)?
3. dlaczego gotujesz nerkowce i słonecznika?

excelencja - 2011-03-25, 20:09

gosia_w,
1) si, to porcja dla Li i dla mnie
2) garść to ok 15 sztuk
3) orzechy i nasiona należy moczyć- a ja nie pamiętam, żeby je namoczyć wieczorem, to rano je tylko myję a potem gotuję - pod sam koniec czasem wrzucam, czasem od razu, ale jak martwisz sie o wartości odżywcze, to możesz wrzucić do gorącej ugotowanej kaszy i też miękną.

gosia_w - 2011-03-25, 20:45

dziękuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienia :-)
A która z Was je pół porcji? ;-) U nas jest podział pół na pół, biorę 2/3 szklanki suchej kaszy i mniej owoców.

excelencja - 2011-03-25, 21:09

ja jem jakieś 80 % - mam obszerny żołądek (mieszam wsio a garze przed nałożeniem so proporcje mamy takie same, ewentualnie Li przerzuca nerkowce do mojej miski)
Gudi - 2012-09-15, 17:08

no w końcu znalazłam jakiś prawie konkretny przepis na jaglankę, bo pisanie trochę tego, trochę tego mi nie wychodzi...

tylko banana na jutro brak ;/ - chłopa wyślę do sklepu ot pomysł :)

excelencja - 2012-11-07, 21:50

nie jest trochę tylko garść:P:P To tyle ile możesz zamknąć w garści i Ci nie wypada :P

Teraz jemy to samo tylko
a) zamiast jaglanki płatki owsiane czasem
b) dorzucamy płatki migdałowe i czasem goji, ale Li goji wywala.

No i do jaglanki rozkruszone B12 dorzucam przed gotowaniem.

sanderrra - 2012-11-08, 07:09

excelencja napisał/a:
No i do jaglanki rozkruszone B12 dorzucam przed gotowaniem.


A gotowanie jej nie "zabija"?

Może dzięki tym bananom mój mąż się wreszcie przekona do jaglanki? Hmm... Jutro spróbuję.

diancia - 2012-11-08, 14:04

Tak jak nie lubię w ciąży jaglanki, tak bym zjadła takie śniadanko :) kto wie, może jutro się przełamię :) banan + jaglanka/owsianka = pychotka :)
gosia_w - 2012-11-08, 20:22

excelencja, a dlaczego dorzucasz B12 przed gotowaniem, a nie po? Nie kwestionuję, tylko pytam ;-)
sanderrra - 2012-11-08, 22:08

euridice napisał/a:
sanderrra napisał/a:

A gotowanie jej nie "zabija"?

Nie zabija. Gdyby B12 ginęła w wysokich temperaturach, to oznaczałoby, że osoby "wszystkożerne" musiałyby zajadać się surowym mięsem i jajami żeby jej sobie dostarczyć ;)

Temperatura topnienia B12, wg. wiki, to jakieś 300 stopni Celsjusza.


A, no tak. O tym nie pomyślałam ;) Dzięki

excelencja - 2012-11-09, 11:15

gosia_w napisał/a:
a dlaczego dorzucasz B12 przed gotowaniem, a nie po? Nie kwestionuję, tylko pytam ;-)


bo wtedy nie czuć jej odrażającego smaku, bleeeh


(kiedyś dodawałam do chleba, ale mam lenia, można do zup dorzucać, sosów po trochu. No ja np. nie jestem w stanie tego zjeść solo)

gosia_w - 2012-11-09, 14:32

ok, nie wiedziałam, bo łykam w całości, ale muszę zacząć dziecku dawać, to skorzystam z rady :-)
zuzinkas - 2012-11-09, 15:32

ja ostatnio odkrylam na nowo owsianke a teraz zaczelam robic to samo na jaglance albo quinoa..
a dodaje co mam akurat pod reka:
- daktyle/rodzynki/morele nie siarkowe/suszone sliwki
- orzechy/migdaly/pistacje
- mleko ryzowe/owsiane/migdalowe
- kokos
- cynamon

pyszota.. bable tez lubia..

rosa - 2012-11-09, 21:40

euridice napisał/a:
excelencja, a jakiej firmy B12 używasz? Moja (Naturell) nie ma wcale smaku, Łucja sobie gryzie

u nas tak samo, ziemek rozgryza i nie pluje, więc ohyda to nie jest :-)

excelencja - 2012-11-12, 16:39

vegevitu, znaczy się naturell kupimy. rozumiem :)
kofi - 2012-11-12, 18:12

Dziewczyny, regularnie jecie B12? Może to głupie pytanie, ale dotąd nie jadłam. Czasem mi się przypominało, jak miałam. Danielowi tak samo, czasem daję.
Alispo - 2012-11-12, 19:36

excelencja napisał/a:
vegevitu, znaczy się naturell kupimy. rozumiem :)

a,no bo on taki drozdzowopiwny jest,chociaz mi nawet smakowal ;-)
Z kolei jak mialam sprowadzony ten co ma tabletki do żucia owocowe to trudno mi bylo nie jesc za duzo ;-)

gosia_w - 2012-11-12, 20:20

Alispo napisał/a:
ten co ma tabletki do żucia owocowe
Alispo, a jaka to?
sanderrra - 2012-11-12, 21:10

Sukces! Mój domowy przeciwnik jaglanki wreszcie się do niej przekonał :) excelencja, jesteś wielka! już nie będę musiała jej ukrywać w kotletach :mryellow:
excelencja - 2012-11-12, 21:29

sanderrra, :) )

my dość regularnie, jak w poprzednim roku mi się sypnęła odporność, to teraz staram się takich pierdół jak b12 pilnować.

Gudi - 2012-11-12, 22:24

kofi napisał/a:
Dziewczyny, regularnie jecie B12?

ja wege więc jadam średnio regularne, ale gdybym była wegan bym się przyłożyła bardziej.

Alispo - 2012-11-13, 18:11

gosia_w napisał/a:
Alispo napisał/a:
ten co ma tabletki do żucia owocowe
Alispo, a jaka to?

Jarrow Formulas,gdzies sie pojawila w wątku o B12(przy okazji zauwazam,ze w nim nie jestesmy;) )

gosia_w - 2012-11-13, 18:46

Alispo napisał/a:
przy okazji zauwazam,ze w nim nie jestesmy
no tak, ale rozmawiamy o dodawaniu B12 do jaglanej ;-)

dzięki za odpowiedź

serenatta - 2012-11-13, 22:05

my jemy prawie tak samo (bez słonecznika i nerkowców) a dodajemy zmielone goździki, cynamon i imbir-bardzo rozgrzewające, ale zobaczę z tymi nerkowcami, to może być ciekawe...chciałabym tak codziennie, ale szybko tracę zainteresowanie kaszą jaglaną w ogóle... jak jestem chora to podstawowa potrawa, ale w zdrowiu mamy tylko dwa dobre przepisy na danie jaglane: zapiekankę ze śliwkami suszonymi i kulki wg przepisu na ekomamie...mam nadzieję ze w tej wersji śniadaniowej z nerkowcami jaglana będzie gościć u nas częściej, dzięki :)
Robi - 2012-11-14, 10:51

Zrobilam, zamiast rodzynek dalam daktyle i morele, niestety maly nie zjadl, ale on jest ostatnio wogole obrazony na "sniadania". Wiec zeby sie nie "zmarnowalo" ja zjadlam. O dziwo pierwszy raz w zyciu smakowala mi jaglanka, wsunelam cala miseczke! excelencja, pomysl na te nerkowce w kaszce jest genialny!!!
terra - 2012-12-29, 14:41
Temat postu: Kasza jaglana na słodko / także dla wegan
Moja propozycja na zdrowe śniadanie:

Kaszę jaglaną (1/3 szklanki gotuję w dwukrotnej ilości wody przez jakieś 10 min., drugie 10 min. dochodzi pod przykryciem, ale już się nie grzeje) mieszam z: łyżką żurawiny suszonej, jagodami goji (max. 70 sztuk), połówką pokrojonego jabłka, 3 pokrojonymi migdałami, 3 orzechami laskowymi i 2 orzechami włoskimi. Można do tego dodać np. maliny w zalewie niskosłodzonej, sezam, słonecznik, rodzynki- jak kto woli. Ostatnio eksperymentalnie dodaję do tego łyżkę oleju lnianego, co daje temu daniu taki dosyć nieoczekiwany smak (dzieci pewnie go nie zaaprobują ;-) ), ale mnie całkiem odpowiada. W wersji wegetariańskiej można dodać jogurt naturalny i dosłodzić miodem.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group