wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Przepyszne, słodkie grahamki!

Kat... - 2011-03-25, 22:14
Temat postu: Przepyszne, słodkie grahamki!
Zrobiłam je dzisiaj na podstawie ciasta na pizze (w którym oczywiście nie było kardamonu, aż tyle cukru i bakalii ;-) ) i oszalałam na ich punkcie. Jutro rano lecę po drożdże i powtarzam. Są przepyszne, mam świadków :-)

Składniki:
1,5 szklanki mąki graham
0,5 łyżeczki soli
1-2 czubate łyżka cukru (nie wiem, sypałam na oko)
1 szczypta kardamonu
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
20g drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Mąkę, sól, cukier i kardamon mieszamy w misce. Do tego wlewamy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże ze szczyptą cukru i 2 łyżeczkami oleju. Tak od razu, bez czekania aż wyrosną. Mieszamy, wyrabiamy, pod koniec jak ciasto nie będzie się już kleiło i będzie elastyczne, wylewamy na nie dosłownie kilka kropel oleju, wyrabiamy przez chwilkę, formujemy kulę i miskę z ciastem przykrytą talerzem wstawiamy do zlewu z ciepłą/gorącą wodą. W tym czasie wykrawamy papier do pieczenia na formę blachy i smarujemy go olejem.
Jak ciasto wyrośnie wsypujemy do niego bakalie, wyrabiamy przez chwilę, rwiemy na małe kawałeczki, formujemy kulki i rozkładamy na blasze z papierem. Mi wyszło 8. Pozwalamy im trochę urosnąć. U mnie zajęło to maksymalnie 10 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 18-20 minut.

Jadłam je z dżemem własnej roboty i wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie!

Opinie i modyfikacje mile widziane :-)




edysqa - 2011-03-26, 22:52

Kat... nie mam mąki graham ale może będzie dobra taka własnoręcznie zmielona pszenica? Nie wiem jak to typ jest.
maga - 2011-03-27, 08:55

Kat..., wyglądają bosko! Muszę wypróbować, choć nie posiadam piekarnika z termoobiegiem
maga - 2011-04-01, 13:06

Są przeboskie! Zrobiłam z mąki orkiszowej, zamiast żurawin dałam więcej rodzynek i cynamon. Co prawda termoobieg robi swoje - moje nie są tak pięknie rumiane, ale mimo to cuuuudne! Wyszło mi 12, bo zrobiłam ciut mniejsze. Zeżarłam już 2, póki dziecko śpi ;-) Dzięx za przepis!
bronka - 2011-04-01, 13:13

maga napisał/a:
póki dziecko śpi ;-)

:mrgreen:

Wkręcę się w wątek, ale polecam posmarować lekko wodą po upieczeniu- pieczywo robi się błyszczące :-) czary- mary normalnie

maga - 2011-04-01, 13:16

Jak to po upieczeniu? Nie rozmokną?
bronka - 2011-04-01, 13:18

maga napisał/a:
Jak to po upieczeniu? Nie rozmokną?

wypraktykowałam na razowcu do tego stopnia, że teraz błyszczy :-P
Po upieczeniu- delikatnie zmoczonym pędzelkiem smaruję pieczywo ( bułki delikatnie, razowca konkretnie) i zostawiam do wyschnięcia. I ładniejsze są stanowczo :-D

maga - 2011-04-01, 13:28

ha! a ja zawsze kombinowałam z białkiem, co nie dawało nigdy takiego efektu jak w sklepie ;-)
Będę zatem testować :-)

bronka - 2011-04-01, 13:33

maga napisał/a:
nie dawało nigdy takiego efektu jak w sklepie ;-)

w piekarniach mają specjalny wyrzut pary w piecu, więc ciężko się mierzyć, ale polecam tą metodę- Felek czasem prosi o błyszczący chlebek- czyli efekt jest ;-)

edysqa - 2011-04-02, 19:20

Zrobiłam :)
hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?2

Pycha :-D

sunflower_ren - 2011-04-02, 20:04

Właśnie dzisiaj myślałam, żeby niedługo popełnić owe bułeczki :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group