| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Przepyszne, słodkie grahamki!
Kat... - 2011-03-25, 22:14 Temat postu: Przepyszne, słodkie grahamki! Zrobiłam je dzisiaj na podstawie ciasta na pizze (w którym oczywiście nie było kardamonu, aż tyle cukru i bakalii ) i oszalałam na ich punkcie. Jutro rano lecę po drożdże i powtarzam. Są przepyszne, mam świadków
Składniki:
1,5 szklanki mąki graham
0,5 łyżeczki soli
1-2 czubate łyżka cukru (nie wiem, sypałam na oko)
1 szczypta kardamonu
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
20g drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę, sól, cukier i kardamon mieszamy w misce. Do tego wlewamy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże ze szczyptą cukru i 2 łyżeczkami oleju. Tak od razu, bez czekania aż wyrosną. Mieszamy, wyrabiamy, pod koniec jak ciasto nie będzie się już kleiło i będzie elastyczne, wylewamy na nie dosłownie kilka kropel oleju, wyrabiamy przez chwilkę, formujemy kulę i miskę z ciastem przykrytą talerzem wstawiamy do zlewu z ciepłą/gorącą wodą. W tym czasie wykrawamy papier do pieczenia na formę blachy i smarujemy go olejem.
Jak ciasto wyrośnie wsypujemy do niego bakalie, wyrabiamy przez chwilę, rwiemy na małe kawałeczki, formujemy kulki i rozkładamy na blasze z papierem. Mi wyszło 8. Pozwalamy im trochę urosnąć. U mnie zajęło to maksymalnie 10 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 18-20 minut.
Jadłam je z dżemem własnej roboty i wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie!
Opinie i modyfikacje mile widziane
edysqa - 2011-03-26, 22:52
Kat... nie mam mąki graham ale może będzie dobra taka własnoręcznie zmielona pszenica? Nie wiem jak to typ jest.
maga - 2011-03-27, 08:55
Kat..., wyglądają bosko! Muszę wypróbować, choć nie posiadam piekarnika z termoobiegiem
maga - 2011-04-01, 13:06
Są przeboskie! Zrobiłam z mąki orkiszowej, zamiast żurawin dałam więcej rodzynek i cynamon. Co prawda termoobieg robi swoje - moje nie są tak pięknie rumiane, ale mimo to cuuuudne! Wyszło mi 12, bo zrobiłam ciut mniejsze. Zeżarłam już 2, póki dziecko śpi Dzięx za przepis!
bronka - 2011-04-01, 13:13
| maga napisał/a: | póki dziecko śpi |
Wkręcę się w wątek, ale polecam posmarować lekko wodą po upieczeniu- pieczywo robi się błyszczące czary- mary normalnie
maga - 2011-04-01, 13:16
Jak to po upieczeniu? Nie rozmokną?
bronka - 2011-04-01, 13:18
| maga napisał/a: | | Jak to po upieczeniu? Nie rozmokną? |
wypraktykowałam na razowcu do tego stopnia, że teraz błyszczy
Po upieczeniu- delikatnie zmoczonym pędzelkiem smaruję pieczywo ( bułki delikatnie, razowca konkretnie) i zostawiam do wyschnięcia. I ładniejsze są stanowczo
maga - 2011-04-01, 13:28
ha! a ja zawsze kombinowałam z białkiem, co nie dawało nigdy takiego efektu jak w sklepie
Będę zatem testować
bronka - 2011-04-01, 13:33
| maga napisał/a: | nie dawało nigdy takiego efektu jak w sklepie |
w piekarniach mają specjalny wyrzut pary w piecu, więc ciężko się mierzyć, ale polecam tą metodę- Felek czasem prosi o błyszczący chlebek- czyli efekt jest
edysqa - 2011-04-02, 19:20
Zrobiłam
hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?2
Pycha
sunflower_ren - 2011-04-02, 20:04
Właśnie dzisiaj myślałam, żeby niedługo popełnić owe bułeczki
|
|