wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Bardzo razowe ¶limaczki z dżemem i rodzynkami

maga - 2011-03-26, 21:00
Temat postu: Bardzo razowe ¶limaczki z dżemem i rodzynkami
Przepis jest wariacj± nt. ¶limczków gemi.

2 szkl. m±ki razowej orkiszowej
1 szkl. m±ki razowej pszennej
1 szkl. m±ki razowej żytniej
3 łyżki cukru moscovado (lub innego słodu)
1szkl. mleka sojowego
1/3 paczki drożdży
dżem (ja dałam morelowo-bananowy własnej produkcji)
rodzynki.

Drożdże rozgnie¶ć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, wlać do m±ki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyro¶nięcia. Wyrobić ponownie, rozwałkować, posmarować dżemem, posypać rodzynkami, zwin±ć w rulon, pokroić na plastry, ułożyć na blaszce, odstawić na kwadrans do wyro¶nięcia, piec ok. 20 min. w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
S± bardzo razowe, ale o takie mi chodziło. O recenzję proszę pytać mojego syna (podpowiem, że przed chwil± zjadł jednego i zrobił dzik± awanturę bo zła matka nie chciała dać więcej ;-) )

gosia_w - 2011-03-26, 21:09

maga, a których drożdży używasz - 100g czy 42g?
maga - 2011-03-26, 21:21

100g. Te 42 to ni jak nie daj± się podzielić ;-)
gosia_w - 2011-03-27, 05:54

dziękuję :-D Ja robię drożdżowe z m±ki razowej (choć żytniej jeszcze nie dawałam) i nie poraża mnie razowo¶ci±. Może się przyzwyczaiłam ;-)
krop.pa - 2011-03-30, 18:24

gosia_w, możesz podać swój przepis na ciasto drożdżowe z m±ki razowej?
gosia_w - 2011-03-30, 19:39

krop.pa, ja robię zupełnie na oko. Daję m±kę razow±, słód, olej (czasem robię z rozpuszczonym masłem), mleko ro¶linne, drożdże ¶wieże lub suszone (te zawsze aktywuję). Nauczyłam się robić drożdżowe z białej m±ki, z cukrem, niewegańskie, patrz±c, jak robi moja ciocia, a potem dałam swoje składniki i odtworzyłam zapamiętan± konsystencję. Mogę spisać następnym razem proporcje.
krop.pa - 2011-03-31, 18:16

gosia_w napisał/a:
krop.pa, ja robię zupełnie na oko. Daję m±kę razow±, słód, olej (czasem robię z rozpuszczonym masłem), mleko ro¶linne, drożdże ¶wieże lub suszone (te zawsze aktywuję). Nauczyłam się robić drożdżowe z białej m±ki, z cukrem, niewegańskie, patrz±c, jak robi moja ciocia, a potem dałam swoje składniki i odtworzyłam zapamiętan± konsystencję. Mogę spisać następnym razem proporcje.

Ok, dziękuję :)

maga, do tego ciasta nie dodaje się wcale oleju lub masła?

maga - 2011-03-31, 18:21

Ja nie dawałam. Wyszły do¶ć suche, ale fajne :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group