| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Nasze zdrowie - Zaburzenie wchłaniania jelitowego i nerkowego tryptofanu
an - 2011-04-18, 23:27 Temat postu: Zaburzenie wchłaniania jelitowego i nerkowego tryptofanu Zastanawiam się, czy to ma związek z podatnością na depresje (z niedoboru serotoniny).
Szukałam inf o tryptofanie i przy okazji o związanej z nim niacynie - witamina B3 lub PP (może być ona wytwarzana z tryptofanu), na pewnej stronce w artykule o niacynie natknęłam się na info "choroba Hartnupów - zaburzenie wchłaniania jelitowego i nerkowego tryptofanu." - zaczęłam się zastanawiać, że skoro zaburzenie dotyczy wchłaniania tryptofanu, to może to ogranicza jego przemiany w serotoninę (?)
Niestety pod infem o chorobie na wiki, nie pisze nic o tym, pisze jedynie o ograniczeniu przemiany tryptofany w niacynę hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Hartnup%C3%B3w (a to chyba mniejszy problem, bo niacynę można dostarczać z pożywieniem), wydaję mi się, że gorzej może być z przemianą w serotoninę, ale może czegoś nie wiem.
Wikipedia odsyła na stronkę NCBI i tam artykuł naukowy po angielsku hxxp://www.ncbi.nlm.nih.gov/omim/234500 - może (to znaczy wiem, że napewo) ktoś z was ma lepszy angielski albo kojarzy z innych źródeł ?
Jak myślicie, czy takie zaburzenie może mieć wpływ na depresję?
Pisze o tym, ponieważ szukam wszelkich teorii (hipotez), które pomogłyby wyjaśnić dlaczego niektórzy mają ogromne skłonności do depresji i męczą się z tym bardziej niż inni, podczas gdy niektórzy są wiecznymi optymistami.
honey - 2011-04-19, 02:54
Amino acids are the building blocks of proteins. They band together in chains to form the stuff from which your life is born. Think of amino acids as Legos for your life.
It's a two-step process: Amino acids get together and form peptides or polypeptides. It is from these groupings that proteins are made. And there's not just one kind of amino acid.
A total of 20 different kinds of amino acids form proteins. The kinds of amino acids determine the shape of the proteins formed. Commonly recognized amino acids include glutamine, glycine, phenylalanine, tryptophan, and valine. Three of those — phenylalanine, tryptophan, and valine — are essential amino acids for humans; the others are isoleucine, leucine, lysine, methionine, and threonine. The essential amino acids cannot be synthesized by the body; instead, they must be ingested through food.
One of the best-known essential amino acids is tryptophan, which performs several critical functions for people. Tryptophan helps induce normal sleep; helps reduce anxiety, depression, and artery spasm risk; and helps produce a stronger immune system. Tryptophan is perhaps most well-known for its role in producing serotonin, which is what gets all the press at Thanksgiving time for putting you to sleep after the big holiday feast.
Amino acids make up 75% of the human body. They are essential to nearly every bodily function. Every chemical reaction that takes place in your body depends on amino acids and the proteins that they build.
The essential amino acids must be ingested every day. Failure to get enough of even one of the 10 essential amino acids can result in protein degradation. The human body simply does not store amino acids for later use, as it does with fats and starches. You can find amino acids many places in nature. In fact, more than 300 have been found in the natural world, from such diverse sources as microorganisms and meteorites
wisegeek.com
what are amino acids
an - 2011-04-19, 23:49
Może jeszcze bardziej uściślę o co mi chodzi.
Wykryto zaburzenie genetyczne, które zaburza wchłanianie aminokwasów, a zwłaszcza tryptofanu.
Wykryto to u rodziny, u której były objawy pelagry wynikające z niedoboru niacyny. Niacyna może być syntezowana z tryptofanu (ale przecież nie musi - może być dostarczana z pożywieniem), więc uznano, że wina jest po stronie złego wchłaniania tryptofanu, a tym samym jego niedoboru uniemożliwiającego syntezę witaminy B3 (niacyny). Znaleziono zaburzenie genetyczne które powoduje złe wchłanianie aminokwasów. | Cytat: | | (...)dziedziczone autosomalnie recesywnie zaburzenie transportu aminokwasów, głównie tryptofanu, w świetle jelita i kanalikach nerkowych. Przyczyną choroby jest mutacja w genie SLC6A19 w locus 5p15. |
Moje wątpliwości i jednocześnie moja hipoteza jest taka, że jeśli jest za mało tryptofanu z powodu złego wchłaniania (wywołanego zaburzeniem genetycznym) to może to mieć wpływ również (a nawet może bardziej) na zaburzenie syntezy tryptofanu do serotoniny, czyli w konsekwencji depresja, zaburzenia snu, albo agresja. I dziwi mnie, że nic na ten temat nie ma.
Chciałam znaleźć informacje jak się diagnozuje to złe wchłanianie tryptofanu, ale nie udało mi się. Nie słyszałam nigdy o badaniach wydalanego indolu.
Może ktoś coś wie?
| Cytat: | | Witamina PP (Witamina B3, Niacyna) (ATC: A 11 HA 01, C 10 AD 02) - wspólna nazwa na określenie dwóch związków: kwasu nikotynowego (czyli kwasu 3-pirydylokarboksylowego, pochodnej pirydyny) i amidu kwasu nikotynowego (nikotynamidu, niacyny). Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd niekiedy nazywa się ją również witaminą PP. Może być ona, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu. |
| Cytat: | | Indol (2,3-benzopirol) – heterocykliczny związek chemiczny, zbudowany ze sprzężonych pierścieni benzenowego i pirolowego. Zarówno wyjściowy indol, jak i bardziej złożone związki zawierające grupę indolową są powszechnie spotykane w tkankach żywych organizmów, zarówno zwierząt, jak i roślin. Grupa indolowa występuje też jako szkielet wielu substancji znajdujących się w ludzkim ciele, jak np. aminokwas tryptofan lub serotonina. Nazwa "indol" pochodzi od nazwy barwnika indygo, zawierającego dwie grupy indolowe. |
|
|