wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Ciasto dyniowe z owocami

tomek - 2007-08-24, 09:26
Temat postu: Ciasto dyniowe z owocami
Podaję przepis mojej kochanej nieżony na wegańskie ciasto dyniowe (Hokkaido) z owocami.

Składniki:
dynia Hokkaido - ok. 1.5-2kg
mąka pszenna razowa – 3 szklanki
mąka ziemniaczana – 1 szklanka
mocno dojrzałe banany – 5 sztuk
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
dowolny olej – 1,5 szklanki
mleko sojowe – 8 łyżek (bez mleka również wychodzi bardzo dobre)
jabłka lub gruszki – 1,5-2kg

Przygotowanie:
1.Dynię Hokkaido, nie obierając ze skóry, pokroić na drobno i udusić w małej ilości odrobinę osolonej wody aż zrobi się gęsta papa. Trzeba uważać by nie przypalić.
2.Wymieszać na sucho mąkę pszenną razową, mąkę ziemniaczaną, roztarte banany i wcześniej przygotowaną dynię.
3.Dodać olej, mleko sojowe i wyrobić ciasto.
4.Obrać jabłka lub gruszki i pokroić je w cząstki (ćwiartki lub mniejsze).
5.Przygotować formę i wlać ciasto.
6.Pokrojonymi jabłkami nadziewać ciasto, tak by jak najmniej wystawały.
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.

Ciasto smakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom. Polecam.

Uwaga:
Ważne by użyć dyni Hokkaido, która jest zdecydowanie mniejsza od innych odmian, mniej wodnista i bardziej słodsza. Z innymi odmianami też pewnie wyjdzie, ale nie próbowaliśmy, wiec nie wiemy jak smakuje. Poniżej wklejam zdjęcie dyni Hokkaido.

magdusia - 2007-08-24, 09:59

brzmi ciekawie,napewno się skuszę i zrobię.Mam tylko wątpliwości co do tych skórek z dyni,nie są za twarde?
no i jak wygląda ciasto przekrojone po upieczeniu,czy jest zakalcowate czy rośnie i choć trochę przypomina jakieś zwykłe ciasta np babkę proszkową(pytam o konsystencję)?

Capricorn - 2007-08-24, 10:01

duzo tych składników. to sa proporcje na jedną blachę ciasta?
Lily - 2007-08-24, 10:02

ja mam wątpliwości, czy to się zmieści w jakimkolwiek naczyniu :D
hans - 2007-08-24, 10:28

bo Tomek gościnny jest i ilość na wege spotkanko podaje :mrgreen:
kamma - 2007-08-24, 11:15

Brzmi zachęcająco :)
A ja mam w swoim ogrodzie jedynie dynię olbrzymkę. Na razie rosną mi cztery, już po 10 kilo mają!

Stąd moje pytanie:

Tomku, ile kilo tej dyni potrzeba do ciasta?

Capricorn - 2007-08-24, 11:18

zdaje się, ze proporcje są właśnie na cztery dziesięciokilogramowe dynie, ale mogę się mylić ;-)
kamma - 2007-08-24, 11:36

hehe, to mam szczęście, że nie 20-kilogramowe, bo musiałabym jeszcze dłuuuugo na nie poczekać :)
tomek - 2007-08-24, 12:14

magdusia napisał/a:
Mam tylko wątpliwości co do tych skórek z dyni,nie są za twarde?

Absolutnie nie. Dyni Hokkaido nigdy nie obiera się ze skóry. To jest taka odmiana, że nie należy tego robić. Po obróbce cieplnej skórka jest mięciutka.
magdusia napisał/a:
jak wygląda ciasto przekrojone po upieczeniu,czy jest zakalcowate czy rośnie i choć trochę przypomina jakieś zwykłe ciasta np babkę proszkową(pytam o konsystencję)?

Upiekłem ciasto przedwczoraj i z pewnością to nie jest zakalec, ale też specjalnie nie rośnie i nie jest jakoś pulchne. Taki zachowany umiar :-)
Capricorn napisał/a:
to sa proporcje na jedną blachę ciasta?

Dokładnie tak. Na jedną blachę jest w sam raz, oczywiście taką większą. Można też upiec mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników.
kamma napisał/a:
A ja mam w swoim ogrodzie jedynie dynię olbrzymkę. Na razie rosną mi cztery, już po 10 kilo mają!

Stąd moje pytanie:

Tomku, ile kilo tej dyni potrzeba do ciasta?

Robiłem ciasto tylko z dynią Hokkaido, która jest mała i nie przekracza 3 kg. Ma też specyficzną konsystencję i smak. Nie wiem jak wyjdzie z olbrzymką, ale myślę, że jakieś 2,5kg całkowicie wystarczy.

Gaja - 2007-09-24, 17:44

Czy komuś wyszło to ciasto? Ja robiłam kilkakrotnie i za każdym razem miałam takie dziwactwo, które wyglądało na nieupieczone w środku i w smaku było obrzydliwe.

Tomakin, może przyjedź i upiecz mi takie. Może się nauczę ... albo popatrzę jak zjadasz swoje wypieki.

Alispo - 2007-09-24, 19:39

To pisal Tomek,nie Tomakin ;-)Tomakin figuruje tutaj jako Jeff.
puszczyk - 2007-09-24, 22:55

Ja upiekłam to ciasto ze zwykłą dynią i było zakalcowate w środku. Kamilowi bardzo smakowało. :-D Najlepsze jest na ciepło.
Gaja - 2007-09-25, 06:03

Tomka w takim razie przepraszam, ale zaproszenia na prezentację pieczenia nie cofam.

Ciasto miało taką konsystencję, że nie wlewało się go na blaszkę tylko wkładało. Moje po upieczeniu wychodziły po prostu zakalcowate i takie trochę rzadkie w środku mimo iż trzymałam w piekarniku dłużej (po zalecanym czasie pieczenia prawie wylewały się po przekrojeniu).

tomek - 2007-09-26, 07:37

Gaja, rozumiem Twoje frustracje, ale na pokaz do Twojego domu raczej nie przyjadę. Jeśli kiedyś kupimy sobie kamerkę, to nakręcimy jakieś video i wrzucimy na youtube, ale to pewnie jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie ;-)
Anita mi tu podpowiada, że trochę przesadziłem z tą ilością dyni w przepisie, ale robimy raczej na oko, więc mogłem się pomylić. W każdym razie zmniejszyłem do 1.5-2kg.
I przypominam jeszcze raz: my to ciasto robimy z dynią Hokkaido, która jest jednak trochę inną odmianą. Nigdy nam nie wyszło zakalcowate i smakuje bardzo dobrze. Zupełnie nie mam pojęcia jak i czy w ogóle wychodzi z innymi odmianami dyni. Proszę wziąć to pod uwagę :-)

Gaja - 2007-09-26, 12:15

Od 10 lat nie gościłam w swojej kuchni dyni innej niż hokkaido. Upiekłam kilka wersji ciasta zmniejszając i zwiększając ilość dyni i owoców. Efekt był mniej więcej taki sam :(

Czy jest ktoś komu to ciasto wyszło??

dort - 2007-12-20, 11:41

ciasto wychodzi przepyszne :-D

ja robilam wersje dietowo-candidowa, czyli bez bananow i na mące żytniej

pierwszy raz moim "dietowym" ciastem zajadała sie reszta wszystkożernego towarzystwa,

na pewno zrobie je na święta, ale tym razem juz dwie blachy :mrgreen:

tomek, anita - wielkie dzieki ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group