| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - kulki bakaliowe
gosia_w - 2011-05-04, 15:33 Temat postu: kulki bakaliowe Składniki:
duża garść pestek słonecznika
duża garść suszonych daktyli
10 suszonych fig
garść orzechów laskowych
2 łyżki lnu
ew. woda z moczenia daktyli lub mielone migdały (dla właściwej konsystencji), ja użyłam obu składników
wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Słonecznik umyłam, namoczyłam, daktyle też (osobno) na ok. 2 godziny. Odcedziłam (wodę z moczenia daktyli zachowałam). Zmiksowałam w blenderze orzechy laskowe i len, dodałam odsączony słonecznik. Zmiksowałam, dodałam daktyle, zmiksowałam, dodałam figi (nie kroiłam). Podczas miksowania dodałam trochę wody z moczenia daktyli, ponieważ masa była bardzo gęsta i trudno się miksowało (byłoby łatwiej z pokrojonymi figami ). Potem dodałam trochę mielonych migdałów, żeby się kulki lepiej trzymały. Ulepiłam, obtoczyłam, schowałam do pudełka i wstawiłam do lodówki. A następnego dnia zabrałam na spotkanie cykliczne
kofi - 2011-05-04, 15:36
Aaaaa, dlaczego nie mam daktyli, fig i orzechów na podorędziu?
Musiały być pyszne, co?
Agnieszka - 2011-05-04, 18:10
figi czymś zastąpię (dziec nie fan) ale testy będą
rosa - 2011-05-04, 18:45
były pyszne, bardzo pyszne
zina - 2011-05-04, 19:37
Aaaa, cos dla nas wielbicieli wszelakich kulek
Zaraz lece do kuchni ale z braku orzechow zrobie z migdalow
Irokezik91 - 2011-05-04, 21:06
A mi się akurat blender zepsuł...
margot - 2011-05-04, 21:12
Gosia , kulki będę robic jak tylko sobie kupię figi , bo resztę mam
bronka - 2011-05-05, 09:55
gosia_w, za mną też ostatnio chodzą takie kulki. Musze się w końcu wziąć
gosia_w - 2011-05-05, 12:12
bronka, za mną długo chodziły, szukałam przepisu, szukałam i ... nie robiłam. Aż w końcu zrobiłam z głowy, bo chciałam mieć coś na cykliczne. Przekonałam się, że łatwo, że składniki dowolne. Trzymałam się proporcji mniej więcej połowa owoców, połowa nasion/orzechów. Słonecznika moczyłam, ponieważ w takiej formie bardziej mi smakuje, a daktyle dlatego, że mam mocno wysuszone i blender nie dałby rady. Myślę, że moczenie nie jest konieczne, ale można też namoczyć wszystkie składniki.
zina - 2011-05-05, 20:07
Zrobilam wczoraj i sa pyszne choc Klara nie chciala....
Moczylam moze przez 30 minut, glownie migdaly (orzechow nie mialam)
Wcianamy ze smakiem
bronka - 2011-05-06, 14:36
dobra- idę dziś polować na papilotki do pralinek i zrobię te kuleczki
jak nie upoluję to też zrobię. Właściwie wszystko co potrzebne mam. Jeszcze odrobinkę czekoladą przystroję
daria - 2011-05-06, 14:43
bronka, a kysz kusisz kusisz
gosia_w - 2011-05-06, 14:50
bronka, ja zrobiłam na spotkanie w takich malutkich papilotkach, bo to w plenerze było i chciałam ułatwić zachowanie higieny W domu miałam wersję bez papilotek. Kulki trzymają się dobrze, wiórki je kształtują, papilotki są zbędne.
zina - 2011-05-22, 20:39
Zrobilam bez fig. Klara ich nie lubi.
Na oko wersja blyskawiczna
daktyle namoczone przez 15 minut
migdaly namoczone z rana bez skorki
pare orzechow laskowych
troche zmielonego siemienia lnianego
troche karobu dla smaku czekoladowego jak ktos lubi, my tak
Obtoczylam w wiorkach kokosowych, wyszly pyszne
|
|