wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - kulki bakaliowe

gosia_w - 2011-05-04, 15:33
Temat postu: kulki bakaliowe
Składniki:
duża garść pestek słonecznika
duża garść suszonych daktyli
10 suszonych fig
garść orzechów laskowych
2 łyżki lnu
ew. woda z moczenia daktyli lub mielone migdały (dla właściwej konsystencji), ja użyłam obu składników ;-)
wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
Słonecznik umyłam, namoczyłam, daktyle też (osobno) na ok. 2 godziny. Odcedziłam (wodę z moczenia daktyli zachowałam). Zmiksowałam w blenderze orzechy laskowe i len, dodałam odsączony słonecznik. Zmiksowałam, dodałam daktyle, zmiksowałam, dodałam figi (nie kroiłam). Podczas miksowania dodałam trochę wody z moczenia daktyli, ponieważ masa była bardzo gęsta i trudno się miksowało (byłoby łatwiej z pokrojonymi figami ;-) ). Potem dodałam trochę mielonych migdałów, żeby się kulki lepiej trzymały. Ulepiłam, obtoczyłam, schowałam do pudełka i wstawiłam do lodówki. A następnego dnia zabrałam na spotkanie cykliczne :-D

kofi - 2011-05-04, 15:36

Aaaaa, dlaczego nie mam daktyli, fig i orzechów na podorędziu?
Musiały być pyszne, co?

Agnieszka - 2011-05-04, 18:10

figi czymś zastąpię (dziec nie fan) ale testy będą
rosa - 2011-05-04, 18:45

były pyszne, bardzo pyszne :-)
zina - 2011-05-04, 19:37

Aaaa, cos dla nas wielbicieli wszelakich kulek :-D
Zaraz lece do kuchni ale z braku orzechow zrobie z migdalow :-)

Irokezik91 - 2011-05-04, 21:06

A mi się akurat blender zepsuł... :cry:
margot - 2011-05-04, 21:12

Gosia , kulki będę robic jak tylko sobie kupię figi , bo resztę mam :mryellow:
bronka - 2011-05-05, 09:55

gosia_w, za mną też ostatnio chodzą takie kulki. Musze się w końcu wziąć
gosia_w - 2011-05-05, 12:12

bronka, za mną długo chodziły, szukałam przepisu, szukałam i ... nie robiłam. Aż w końcu zrobiłam z głowy, bo chciałam mieć coś na cykliczne. :-D Przekonałam się, że łatwo, że składniki dowolne. Trzymałam się proporcji mniej więcej połowa owoców, połowa nasion/orzechów. Słonecznika moczyłam, ponieważ w takiej formie bardziej mi smakuje, a daktyle dlatego, że mam mocno wysuszone i blender nie dałby rady. Myślę, że moczenie nie jest konieczne, ale można też namoczyć wszystkie składniki.
zina - 2011-05-05, 20:07

Zrobilam wczoraj i sa pyszne choc Klara nie chciala....

Moczylam moze przez 30 minut, glownie migdaly (orzechow nie mialam)
Wcianamy ze smakiem :-)

bronka - 2011-05-06, 14:36

dobra- idę dziś polować na papilotki do pralinek i zrobię te kuleczki ;-)

jak nie upoluję to też zrobię. Właściwie wszystko co potrzebne mam. Jeszcze odrobinkę czekoladą przystroję :-P

daria - 2011-05-06, 14:43

bronka, a kysz ;-) kusisz kusisz :lol:
gosia_w - 2011-05-06, 14:50

bronka, ja zrobiłam na spotkanie w takich malutkich papilotkach, bo to w plenerze było i chciałam ułatwić zachowanie higieny ;-) W domu miałam wersję bez papilotek. Kulki trzymają się dobrze, wiórki je kształtują, papilotki są zbędne.
zina - 2011-05-22, 20:39

Zrobilam bez fig. Klara ich nie lubi.

Na oko wersja blyskawiczna :-)

daktyle namoczone przez 15 minut ;-)
migdaly namoczone z rana bez skorki
pare orzechow laskowych
troche zmielonego siemienia lnianego
troche karobu dla smaku czekoladowego jak ktos lubi, my tak :-)
Obtoczylam w wiorkach kokosowych, wyszly pyszne :-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group