wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - rogaliki na słono

Ewa - 2011-05-19, 18:06
Temat postu: rogaliki na słono
20 dag pszenicy
30 m±ki pszennej białej
5 dag drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
pełna szklanka ciepłej wody

Pszenicę zmielić, dodać resztę składników (ja wyrabiam w temomixie i drożdże daję pokruszone, ale my¶lę, że można je rozpu¶cić najpierw w wodzie), wyrobić ciasto i zostawić do wyro¶nięcia. Podzielić na 4 czę¶ci, rozwałkować, pokroić na ósemki i zwijać rogaliki. Posmarować wod±, posypać grub± sol± i kminkiem. Piec ok. 20 min w temp. 180 st.C.

P.S. Dla posiadaj±cych termomix: pszenicę mielić 1 minutę na turbo, ciasto wyrabiać 3 min interwał.

gosia_w - 2011-05-19, 19:36

Ewa, pszenicę zmielić na m±kę? Je¶li tak, to pewno można użyć m±ki pszennej razowej?
moony - 2011-05-20, 09:31

Zrobiłam z pszenn± razow±. Wyszły dobre, ale Ewa robi lepsze :P i bardziej kształtne ;)
Ewa - 2011-05-23, 07:29

gosia_w napisał/a:
Ewa, pszenicę zmielić na m±kę? Je¶li tak, to pewno można użyć m±ki pszennej razowej?

Zmielić na m±kę, owszem. Można użyć gotowej razowej, robiłam tak wiele razy, ale powiem szczerze, że jak tylko mogę, to jednak używam pszenicy. Jako¶ wychodz± smaczniejsze.

Agnieszka - 2011-05-23, 08:22

Popełniałam podobne lecz na słodko z m±ki orkiszowej. Nie jestem fanem kminku więc zapewne bym zast±piłam innym, ulubionym zestawem przypraw.


Ciasto rozwałkowane kroiłam na pół (równolegle i poprzecznie a następnie cwiartki jeszcze dodatkowo), Je¶li dajemy farsz w najszerszym miejscu trójk±ta i rolowanie od najszerszego miejsca a następie uformowanie/poprawienie łapkami kształtnego rogalika i pieczemy.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group