| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - migdałów
Tasak - 2011-05-22, 11:08 Temat postu: migdałów Mam jakieś 2,5kg migdałów i nie wiem jak je fajnie wykorzystać. Dobrego sprzętu do zrobienia mleczka nie mam więc i robienie twarożku z fusów odpada. Wiadomo, że do ciasta coś dodam, ale tak myślałam o jakimś konkretniejszym, "obiadowym" daniu z migdałów. Znacie coś?
Kat... - 2011-05-22, 11:29
Mówiąc o sprzęcie masz na myśli automat czy blender? Bo mi by było szkoda migdały wrzucać do automatu.
Jak nic nie wymyślisz to możesz mi wysłać Nie zmarnują się
Tasak - 2011-05-22, 11:32
Sobie znajdź blender mam ale kielichowy i to by Tesco, więc on sobie raczej nie poradzi z robieniem mleczka. i właśnie jego miałam na myśli mówiąc sprzęt. No ludzie nooooooo... chcę przepisów, dajcie przepisy!
Kat... - 2011-05-22, 11:44
Na jakieś wegespotkanie chyba DagaM chyba zrobiła bigos z migdałami. A może to Mała_Mi była? Nie pamiętam, Ale bigos pyszny.
Agnieszka - 2011-05-22, 12:56
Obstawiam, że bigos był by mała_mi.
Jadłam kaszę jaglaną na sypko słono podczas spotkania z Gdańskiem (chyba by k.leee)
Lubię takie namoczone we wrzątku do chrupania ale można je też uprażyc z ulubionymi przyprawami - chyba na cieciorkę czy soję a`la orzeszki był przepis (z namoczonych ładnie schodzi skórka i jeśli starczy cierpliwości starte na tarce wykorzystac do ciast i deserów)
Nie da rady pożyczyc od kogoś żyrafy?
Anja - 2011-05-22, 13:59
Proponuję boski w smaku chłodnik migdałowy.
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5779
priya - 2011-05-22, 15:17
| Agnieszka napisał/a: | | można je też uprażyc z ulubionymi przyprawami - | właśnie! Ja obrane migdały praże na maśle (może być olej jakiś pewnie),a potem obtaczam w mieszance pieprzu i soli. Mniam!
Marigold - 2011-05-22, 21:52
Do ugotowanych zmielonych ziemniaków dodać drobno pokrojone migdały, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę i ewentualnie biały ser, zmieloną słodką paprykę, pieprz, sól.
Takim farszem można nadziewać np. naleśniki.
bronka - 2011-05-23, 09:52
Ja daję migdały uprażone i zmielone do kotlecików ( owsianych, jaglanych, jęczmiennych)
|
|