|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - ... masła orzechowego?
tora - 2011-05-23, 14:44 Temat postu: ... masła orzechowego? Ja i moja połowa, ludzie mocno dorośli, nigdy nie jedliśmy masła orzechowego. No i w końcu sobie go kupiliśmy. I totalnie w nim nie zasmakowaliśmy: za mdłe, tłuste i smakowo mało atrakcyjne
Leży sobie słoik tego nieszczęsnego masła i nie wiem co z nim zrobić, żeby nie wyrzucić. Może da się to "coś" wykorzystać w jakimś przepisie? Będę bardzo wdzięczna za inspiracje.
Pipii - 2011-05-23, 15:12
można dodać do szpinaku.
Obierasz świeży szpinak, parzysz wrzątkiem i wrzucasz na patelnię rozgrzaną z kapką oliwy z oliwek. Następnie robisz szybko sos : masło orzechowe, czosnek, troszkę wody, sok z cytryny (kapeczka do smaku), możesz dodać jeszcze pieprz cayenne, jeżeli lubisz ostre smaki. Miksujesz całkość do uzuskania dosyć płynnej konsystencji. Następnie gdy szpinak już będzie wystarczająco dla Ciebie miękki - przekładasz go na talerz, doprawiasz solą i pieprzem, jak lubisz i polewasz w.w sosikiem. Smacznego
gosia_w - 2011-05-23, 15:56
ja smaruję naleśniki. Można dodać do muffinek lub ciasteczek.
dynia - 2011-05-23, 16:10
hxxp://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/11/ciasteczka-z-masem-orzechowym-peanut.html
gemi - 2011-05-24, 17:48
mi masło smakuje w wege kotletach, nadaje się też do nutelli z cieciorki (przepis w dziale śniadaniowo-kolacyjnym), do sałatkowych sosów.
A jakiej firmy to masło? Bo ja używam "Sante". Jest dosyć wyraziste w smaku. Próbowałam już tego masełka od wielu producentów i żadne mi aż tak nie smakowało. Niektóre były właśnie takie mdławe.
tora - 2011-05-25, 08:01
gemi, mam właśnie Sante. Chyba nie zostanie jego miłośniczką
sunflower_ren - 2011-05-25, 08:44
Sante jest trochę takie "zamulające" jak dla mnie, ale smak ok. Ostatnio miałam Felixa i było niezłe a teraz kupiłam z rossmana (szkoda że jest tylko wersja crunchy, bo wolę gładszą )
Masła orzechowego używam do kanapek itp - to najczęściej. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jaglankę z bananem i masłem orzechowym (pod koniec do jaglanki dodałam rozgniecionego, dojrzałego banana i trochę masła orzechowego), wyszło bardzo dobre
Planuję też zrobić taką mannę bananową: hxxp://puszka.pl/przepis/6128-manna_orzechowa_z_maslem_orzechowym_.html
Albo może dodam do owsianki bo tak jeszcze nie próbowałam.
Kiedyś robiłam też takie burgery z dodatkiem masła orzechowego: hxxp://puszka.pl/przepis/1671-burgery_z_prosa_kaszy_jaglanej_i_warzyw.html
I to chyba na tyle
polena - 2011-09-26, 19:16
Ja też mam i lubię Sante (w składzie ma orzeszki, olej i sól, za to Felix 3 razy więcej innych dodatków|). Polecam na amerykański sposób - pieczywo (wafel etc)-masło orzechowe-dżem. Ja bardzo lubię to zamulająco-kwaskowe połączenie
Alispo - 2011-09-26, 19:37
Zgadzam sie z polena,przy dżemie ucieka ta mdławośc
U mnie sie tez sprawdza do roznego rodzaju home made "nutelli" i jako sos tez cos robilam do makaronu.
|
|