wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Razowe sconsy

AnkaL24 - 2011-06-20, 09:53
Temat postu: Razowe sconsy
Witam, ponieważ nie znalazłam w wyszukiwarce, a piekę namiętnie ostatnimi dniami, chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem. Są to pycha bułeczki. Expresowe w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu hxxp://brulionzprzepisami.blox.pl/html

razowe sconsy z feta i szczypiorkiem
(8 sztuk)
120g maki pszennej
150g maki razowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
szczypta soli
75g sera feta
2 lyzki drobno posiekanego szczypiorku
150ml mleka + 1 lyzka do posmarowania buleczek
lyzka maku do posypania buleczek

oba rodzaje maki i proszek do pieczenia przesiac do miski. dodac szczypte soli, wkruszyc sera feta i rozetrzec go ze suchymi skladnikami palcami. nastepnie wsypac szczypiorek i wymieszac wszystko lyzka. wlac mleko. zagniesc ciasto. wylozyc je na oproszony maka blat i wyrabiac rekoma. nastepnie rozwalkowac na placek o mniej wiecej 2cm grubosci i wyciac szklanka krazki (wyszlo mi 8 sztuk).
blaszke wylozyc papierem do pieczenia. ulozyc na nim buleczki. posmarowac mlekiem i posypac z wierzchu makiem.
piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.

Osobiście trochę go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast maku na końcu posypałam płatkami, sezamem i siemieniem. I robiłam na dwa sposoby (chodzi o mąkę): 1 - tak jak w przepisie, 2 - mniej razowej, więcej pszennej - wyszły bardziej pulchne, ale obydwie wersje pycha :) Polecam

[ Dodano: 2011-06-20, 10:54 ]
Jakieś dziwnie brzydkie zdjęcie mi się zrobiło :( Ale jak się na nie kliknie to jest ok. O co chodzi???

[ Dodano: 2011-06-20, 10:55 ]
Ach i nie napisałam, że zdjęcie mojego autorstwa ;)

Lily - 2011-06-20, 09:59

AnkaL24 napisał/a:
wlac mleko
Jakie mleko?
Bułeczki piękne, można dać coś zamiast szczypiorku? Pewnie tak ;) Piekłam kiedyś podobne z płatków owsianych chyba i twarogu, w czasach studenckich jeszcze, czyli daaawno ;)

AnkaL24 - 2011-06-20, 10:54

Ja dałam zwykłe krowie, ale myślę, że można dać każde i zapewne wyjdą ciekawe smaki. A gdzieś widziałam też na słodko z rodzynkami, bez fety i szczypiorku
Lily - 2011-06-20, 10:55

AnkaL24, ale w przepisie nie ma - ani mleka, ani jego ilości :P
AnkaL24 - 2011-06-20, 10:57

Nasunął mi się teraz pomysł aby dać mleko sojowe waniliowe + rodzynki Hmmm... muszę wypróbować :)

[ Dodano: 2011-06-20, 11:58 ]
Przedostatni wiersz przed łyżką maku jest 150ml mleka + 1 lyzka do posmarowania buleczek

moony - 2011-06-20, 13:39

Buły fajskie :) Feta jest dla smaku czy dla konsystencji? Nie ukrywam, że chętnie obyłabym się bez niej.
AnkaL24 - 2011-06-20, 13:57

Raczej dla konsystencji bo ja tam jej nie czuję specjalnie :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group