| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Pasta z bakłażana
strokotka - 2011-07-24, 19:06 Temat postu: Pasta z bakłażana Składniki:
1 bakłażan
5 szalotek
0,5 cytryny
oliwa
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Bakłażany zawinąć w folię aluminiową i na około godzinę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Przed włożeniem nakłuć wielokrotnie widelcem.
Szalotkę drobniutko posiekać i podsmażyć na oliwie.
Gdy bakłażany będą już miękkie, wyjąć miąższ (ew. obrać ze skóry) i połączyć z szalotką (czyli zmiksować).
Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę do smaku.
Jemy to ze świeżo upieczonym chlebem na zakwasie.. mniam.
(przepis z jakiegoś programu kulinarnego kuchnia.tv)
malva - 2011-07-24, 23:39
kiedys zrobiłam i wyszło bardzo gorzkie
strokotka - 2011-07-25, 09:57
Moje ma smak podobny do kapustki.
Ikona - 2011-08-15, 16:32
Nie jadam cebuli, więc zamiast nich dodałam kilka oliwek, posiekany koperek i odrobinę mielonej kolendry. Smakowało
Pinia - 2011-08-18, 14:04 Temat postu: inny wariant Sprawdzony wielokrotnie bakłażan, feta, zielone oliwki, oliwa, czosnek - wszystko razem zmiksowane. Pycha.
excelencja - 2011-08-25, 07:46
bakłażana - żeby stracił goryczkę - należy najpierw moooocno posolić, odstawić na 15 minut, a potem dokładnie wypłukać. i już.
lilias - 2011-08-26, 07:16
| excelencja napisał/a: | | bakłażana - żeby stracił goryczkę - należy najpierw moooocno posolić, odstawić na 15 minut, a potem dokładnie wypłukać. i już. |
ostatnio wyrzuciłam bo gorycz mnie zabiła
a jak wtedy z tymi przepisami, gdzie bakłażana tylko się nakłuwa i piecze? co z goryczką?
Apulejusz - 2011-08-26, 07:37
| excelencja napisał/a: | | bakłażana - żeby stracił goryczkę - należy najpierw moooocno posolić, odstawić na 15 minut, a potem dokładnie wypłukać. i już. |
dokładnie, przed pieczeniem też trzeba zrobić w ten sposób.
Papprotka - 2011-08-30, 20:09
Zrobiłam, wyszło super. Trochę za dużo cytryny dałam, ale i tak było świetne.
Też zastanawiała mnie ta gorycz, ale postanowiłam nie kombinować i upiekłam jak kazali, bez solenia i wcale nie było gorzkie.
Capricorn - 2011-08-30, 21:13
| Apulejusz napisał/a: | | excelencja napisał/a: | | bakłażana - żeby stracił goryczkę - należy najpierw moooocno posolić, odstawić na 15 minut, a potem dokładnie wypłukać. i już. |
dokładnie, przed pieczeniem też trzeba zrobić w ten sposób. |
no czyli jak - wielokrotnie nakłuć skórę, obficie natrzeć solą ów obły kształt po całości, po czym płukać? I ta goryczka wtedy ze środka myk-myk, i nie ma jej?
Pytam, bo ostatnio gdzieś widziałam taką oto propozycję, że pastą z bakłażana smaruje się ciasto francuskie i piecze tzw ślimaczki, które to u mnie schodzą błyskawicznie, niezależnie od wypełnienia. Z pastą z bakłażana nie próbowałam jeszcze, a planuję
strokotka - 2011-09-04, 08:48
Nie soliłam i nie czekałam. Goryczki nie było.
|
|