|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - ... z czarnego bzu
maharetefka - 2011-08-18, 18:41 Temat postu: ... z czarnego bzu jak w temacie. w okolicy rosnie duzo, daleko od ulicznego ruchu a galezie uginaja sie pod ciezarem owocow. cos z tego da sie zrobic, prawda?
Lily - 2011-08-18, 18:48
Przyłączam się do pytania. Można po prostu dżem zrobić, czy trzeba to przemrażać? Bo chyba ma jakieś szkodliwe substancje?
an - 2011-08-18, 18:54
moi rodzice robili soki, a czasami robiła się z nich galareta, ale kwaśne czy raczej goryczkowate? Ja nie przepadałam za tym, ale w każdym razie da się, tylko jeśli ktoś woli słodkie, to trzeba czegoś dodać
lilias - 2011-08-18, 19:47
soki są pycha, ale oczywiście na słodko
tylko kuleczki muszą być przebrane i wszystkie czarne (żadnej nawet najmniejszej zielonej), czyli dojrzałe i ugotowane
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny
dżo - 2011-08-18, 20:01
Nalewkę na zimę, wzmacnia organizm, do gorącej herbaty jak znalazł
maharetefka - 2011-08-19, 15:58
a macie jakies sprawdzone przepisy? chcialabym zrobic soki, ale nie wiem, czy mozna uzyc tu muskovado albo melasy do slodzenia.
nie wiem tez jakie proporcje owocow do cukru i ew. wody...
przepisy na alko jak znacie, to tez poprosze...
dżo, lilias, an, dzieki za odpowiedzi.
lilias - 2011-08-19, 17:09
w sokowniku to było bez problemu, dolna część z wodą, grzała górną, w której były zasypane cukrem owoce (proporcje wg uznania). ta górna część posiadała wylew, zakończony gumową rurką i metalowym zamknięciem i co jakiś czas spuszczało się wrzący sok do garnka
hxxp://www.chefpaul.net/czarny_bez.html
hxxp://www.beawkuchni.com/2010/09/owoce-czarnego-bzu-przetwory.html
hxxp://okruszki.blox.pl/2008/09/SYROP-Z-CZARNEGO-BZU.html
hxxp://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~apajor/bez_czarny_sambucus_nigra.htm
hxxp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29407
hxxp://zapytaj.onet.pl/Category/016,003/2,10175378,Jak_zrobic_syrop_z_czarnego_bzu.html
trochę tego w necie jest
maharetefka - 2011-08-22, 09:36
lilias, dzieki. zdecydowalam sie na soki. wino zrobie z czegos innego.
nadal pozostaje pytanie odnosnie slodzenia. wszystkie tradycyjne przepisy mowia o cukrze. czy jesli poslodze melasa, sok zmieni smak? a moze czyms innym slodzic? syrop z agawy? no, sama nie wiem...
bronka - 2011-08-22, 15:19
maharetefka napisał/a: | czy jesli poslodze melasa, sok zmieni smak? |
tak. Stanowczo.
Ja robie z agawą. W zeszłym roku robiłam jagody z syropem z agawy i wyszły cudowne!
maharetefka - 2011-08-22, 15:30
broniu, dziekuje pieknie. ciekawe, co mi ztego wszystkiego wyjdzie.
w tym roku postanowilam porobic przetwory z uzyciem okolicznych roslin. jeszcze szykuje sie na glog, ale to chyba tylko alkohol z tego sie da zrobic i jezyny-zatrzesienie cale.
bronka - 2011-08-22, 15:35
maharetefka napisał/a: | w tym roku postanowilam porobic przetwory z uzyciem okolicznych roslin |
super!
maharetefka, głóg to ciężki jest do przetwarzania bardzo
A jeżyny- mniam. Dżemy ( z agawą) . Zajrzyj do wątku o przetworach- może coś Cię zainspiruje.
maharetefka - 2011-08-22, 15:51
bronka napisał/a: | głóg to ciężki jest do przetwarzania bardzo |
no wlasnie dla tego zrobie nalewke chyba. nie trzeba ciezko przetwarzac, a na serce ponoc ta nalewka dobra
bronka napisał/a: | Zajrzyj do wątku o przetworach |
troche nie chce sie dolowac wasza tworczoscia, kompleksy mnie zjedza , ale jak mus to mus
bronka - 2011-08-22, 15:52
maharetefka napisał/a: | troche nie chce sie dolowac wasza tworczoscia, kompleksy mnie zjedza |
maharetefka - 2011-10-13, 16:43
VegaButik, poslodzilam syropem z agawy. wyszedl bardzo smaczny. w przyszlym roku planuje wiecej go zrobic.
|
|