wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Ciasto cytrynowe - pyszne i bezglutenowe

magdagmara - 2011-08-25, 12:18
Temat postu: Ciasto cytrynowe - pyszne i bezglutenowe
Polecam pycha ciacho ! Zapraszam do lektury :) hxxp://blog.vegabutik.pl/?p=309

Składniki

200 g masła lub margaryny
200 g miałkiego cukru ( brązowy najlepiej)
200 g mielonych migdałów
100 g drobnej polenty kukurydzianej ( bardzo drobnej kaszy k.)
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( ew. bezglutenowy)
Na syrop
skórka otarta z dwóch cytryn
125 g cukru pudru

Przygotowanie:

Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu ( nie gotować )
Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.

Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję

zojka3 - 2011-08-26, 04:54

Pięknie wygląda!
Coś czuję, że je zrobię :->

agus - 2011-08-26, 09:44

Zrobiłam wczoraj drugie ciasto z tego linku, jabłkowe z orzechami, wyszło jak keks, choć trochę przysuche (niepotrzebnie odcedziłam sok z jabłek). :)
magdagmara - 2011-08-27, 18:33

Soku najlepiej nie odcedzać a rodzynki można zamoczyć w soku np. jabłkowym czy wiśniowym ( a dobrze też smakują zamoczone w alkoholu), będzie wilgotniejsze :)
Też zależy od jabłek. Robiłam często to ciasto jak mój syn jeszcze nie mógł jeść jajek, i różnie wychodziło w zależności jakie jabłka potarłam.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group