| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - pieczone pomidory
Agnieszka - 2011-09-22, 19:30 Temat postu: pieczone pomidory kilka pomidorów (u nas takie dośc mięsiste, gruntowe)
kasza jaglana (zostało trochę przygotowanej wcześniej do śniadania)
oliwki (dałam czarne)
czosnek
oliwa
sól, pieprz, ulubione zioła (u nas natka żywa) i oregano suszone
bułka tarta (u nas czerstwe starte na tarce pieczywo żytnie lub orkiszowe)
opcjonalnie tofu wędzone lub ser żółty/ parmezan
Pomidory przekroic na połówki, wybrac środek z pestkami. Na patelni wlewamy trochę oliwy i podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy kaszę i środki pomidorów. Doprawiamy solą/ pieprzem (masę można zmiksowac). Dodajemy oliwki (kroiłam w krążki), posiekaną natkę, oregano suszone. Napełniamy masą pomidory. Na wierzchu posypujemy bułką tartą i do pieca (piekłam +/- 0,5 godz w prodiżu na papierze do pieczenia)
Jadłyśmy z fasolką szparagową ze zrumieniona bułką.
Skórka ładnie schodziła z upieczonych pomidorów więc starsze dzieci z takim wariantem poradzą sobie. Farszem zapewne może byc wszystko a doprawienie zależne od smaku.
Zamiast bułki na wierzch można dac ser lub tofu.
Kiedyś robiłam bez drążenia i wypełniania farszem czyli na wierzchu posypane czosnkiem, solą, pieprzem, żywym majerankiem, skropione octem balsamicznym, oliwą i posypane bułka tartą a konsumpcja np. z udziałem grzanek lub ulubionego pieczywa.
rosa - 2011-09-22, 20:05
Aga zaproś mnie na kolacje plis
Agnieszka - 2011-09-22, 20:14
adres znasz
szo - 2011-09-23, 08:45
chyba trzeba spróbować zrobić bo brzmi nieźle
kofi - 2011-09-23, 10:52
| szo napisał/a: | chyba trzeba spróbować zrobić bo brzmi nieźle |
Nnno pięęęęknie brzmi.
malva - 2011-09-23, 12:06
noooo, przepis rewelacja , musze zrobic
devil_doll - 2011-09-23, 19:43
sa przepyszne wlasnie zjadlam, dziecko wyjadlo farsz
Agnieszka - 2011-09-23, 20:20
cieszę się, że smakowało
wszelkie modyfikacje mile widziane
szo - 2011-10-20, 08:40
robię dzisiaj jak nic
go. - 2011-10-21, 12:26
ja też, u nas na pewno jeszcze bazylia dołączy -mój A potraw z pomidorów bez bazylii sobie nie wyobraża
|
|