| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Tofucznica czyli "jajecznica" z tofu
k.leee - 2007-09-01, 12:54 Temat postu: Tofucznica czyli "jajecznica" z tofu 2 opakowania tofu po ok 200g
ulubione warzywa do "jajecznicy", my dajemy -
2 średni pomidory, 2 średnie cebule
sól do smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy ew. curry
5 łyżek oliwy z oliwek
ew. natka pietruszki
cebulę posiekać, podsmażyć (poddusić) na patelni
pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić na kawałki
dołączyć do cebuli poddusić 2-3 minuty, dodać sól
tofu odcedzić z zalewy, dokładnie ugnieść widelcem,
dodać do cebuli i pomidora, wsypać kurkumę,
Podsmażyć 3-4 minuty.Odstawić dolać oliwę z oliwek (żeby nie było suche)
dla chętnych - posypać posiekaną natką pietruszki
Smacznego!
muz - 2007-09-01, 13:42
ja czasem jak mam dodaje jeszcze brokuly sparzone wczesniej i chwilke podgotowane.
tez pyszne.
mossi - 2007-09-01, 23:29
o dawno nie jadłam
magdusia - 2007-09-02, 08:31
też robiłam ,dawałam jeszcze czasami kminek indyjski.
Tofucznicę mogłabym jeść codziennie.
taniulka - 2007-09-02, 08:35
A do tego można użyć takie kupne tofu sałatkowe?
dort - 2007-09-02, 12:30
ja własnie z takiego kupnego robilam
pao - 2007-09-02, 12:33
przetestuję na mężu
ja na razie tofu niet, ale bartek coraz bardziej niet do jajek, zatem może mu zasmakuje...?
muz - 2007-09-02, 13:10
a jeszcze co do nazwy, to ja ta "jajecznice" nazywam tofnica ne tofucznica.
ale robie tak samo
Christa - 2007-09-04, 02:24
k.leee wczoraj Twoj post o tofucznicy byl dla mnie zbawienny! . Nie mialam zadnego pomyslu na kolacje, wiec weszlam na wegedzieciaka i rzucila mi sie w oczy Twoja tofucznica, ktora od razu zrobilam (dodalam jeszcze pora i pieczarki) i wyszla przepyszna!
Dzieki!
k.leee - 2007-09-04, 02:29
Och jak mi miło Ja muszę zrobić po miesięcznej przerwie Twoją zupę tajską.
Chyba, że masz coś nowego
taniulka - 2007-09-04, 07:45
No to dzisiaj będę mieć na śniadanie tofucznicę specjalnie wczoraj Sebu kupił mi tofu
Tufucznica boska! Jestem przeszczęsliwa, idę zrobić druga, już jedną jadłam dzisiaj na śniadanie. Tak tęskniłam za jajecznica
k.leee - 2007-09-04, 17:42
| taniulka napisał/a: | | Tufucznica boska! Jestem przeszczęsliwa, idę zrobić druga, już jedną jadłam dzisiaj na śniadanie. Tak tęskniłam za jajecznica |
Miło czytać .
martka - 2007-09-16, 18:57
zjedliśmy dziś na śniadanie, pycha!!!
Malroy - 2007-09-16, 19:18
| martka napisał/a: | zjedliśmy dziś na śniadanie, pycha!!! |
też, pycha to mało powiedziane
Alispo - 2007-09-16, 20:15
Robie tak samo tylko +szczypiorek I do tego kromeczki dobrego chlebka..mmm...Tez uwielbiam to danie
Musze jeszcze s[probowac avocadicy czy jak to sie zwie,taka jajecznica z awokado,na forumveg jest przepis,nigdy jakos nie wpadlam na to,zeby awokado na goraco jesc
margot - 2007-09-24, 18:14
tofucznica(tylko cebulka,sól ,pieprz ,tofu i kurkuma) jest pyszna!!!!
A takie samo coś (tylko bez kurkumy) z awokado ,to normalnie niebo w gębie
Ania D. - 2007-09-24, 18:44
U nas tofucznica to jedzenie, którym chcemy pokazać jedzącym inaczej, że my też mamy jajecznicę. Regułą jest to, że nie wierzą, że tam nie ma jaj. Robimy albo z cebulką (kurkuma, sos sojowy, słodka papryka i pieprz ziołowy) albo z dodatkiem do tego pomidorów. Bardzo lubimy takie śniadanko.
margot - 2007-09-24, 18:57
Aniu zobacz jakie z awokado jest pyszna,Alipso mi podsuneła pomysł ,ale się naszukałam przepisu ,ale warto było
(6 średnich cebulek,sól,pieprz,dojrzałe awokado na końcu,roztarte i chwilę podusić)
Ania D. - 2007-09-24, 18:59
Dzięki, spróbuję
alcia - 2007-09-24, 19:04
ale mnie smaki naszły, zaraz zrobię tofu
Iwona - 2007-09-25, 09:00
Ja niedawno miałam okazję spróbować, pychotka
puszczyk - 2007-09-25, 12:08
Może tofucznica skłoni mnie, że warto wreszcie zrobić tofu. Jeszcze nigdy nie robiłam... alcia, będę robić według Twojego przepisu.
alcia - 2007-09-25, 13:55
| puszczyk napisał/a: | alcia, będę robić według Twojego przepisu. |
no to mnie zestresowałaś...
mam nadzieję, że wyjdzie!
efcia - 2007-10-06, 17:13
. Genialne! Ja wprawdzie jajka jem, ale po jaecznicy mi zawsze niedobrze, choc smak uwielbiam. A po tofucznicy zadnych sensacji. Dzieki klee
dżo - 2007-10-07, 09:31
| efcia napisał/a: | | ale po jaecznicy mi zawsze niedobrze |
mam podobnie, ciekawe dlaczego?
efcia - 2007-10-07, 10:07
| dżo napisał/a: | | efcia napisał/a: | | ale po jaecznicy mi zawsze niedobrze |
mam podobnie, ciekawe dlaczego? |
Zawsze myslalam , że to przez smażenine... Ale tofucznice tez sie smazy a jest OK
Lily - 2007-10-07, 10:10
Jajka są jakieś specyficzne - znajoma z usuniętym woreczkiem żółciowym mówiła, że w ogóle nie może na nie patrzyć.
Alispo - 2007-10-07, 11:25
Moj ojciec po tym samym jadlby je non stop
k.leee - 2007-10-07, 11:59
| efcia napisał/a: | | Dzieki klee | Też jedliśmy wczoraj na śniadanie razem z gośćmi ze Szczecina.
martka - 2007-10-20, 14:40
u nas od wczoraj funkcjonuje w formie pasty na kanapki; oczywiście pycha
vlada - 2007-10-20, 16:56
ja czasami robię "jajecznicę" z grochu. Też pycha
martka - 2007-10-20, 17:11
vlada, dawaj szczegóły
vlada - 2007-10-20, 17:15
| martka napisał/a: | vlada, dawaj szczegóły |
ugotowany groch plus mega dużo cebuli i czosnku na patelkę i przyprawy oczywiście. Chwilę podsmażyć i zajadać
PiPpi - 2007-12-09, 15:58
r e w e l k a !!!
niezła alternatywa dla klasycznej jajecznicy, jajka jem choć te od wiejskich kur, które znam, jak jestem we wrocku i jajka się skończą to po prostu nie jem, nie wyobrażam sobie tych fermowych przełknąć i jest bezjajecznie, a tu prosze taki przepis ekstra, dzięki!!
chiqitaANIA - 2008-08-30, 21:52
Mam pytanie:
Czy robi sie to z tofu marynowanego czy takiego "bezsmakowego"?
k.leee - 2008-08-30, 22:09
z białego , bezsmakowym zwanym
chiqitaANIA - 2008-08-30, 22:34
Dzienks
Azja - 2008-08-31, 07:54
No właśnie! Ja też pokusze sie na tofucznickę, bo muszę powiedzieć Sławciu, że była u Was przepyszna!!! Mniam!!!
Karolina - 2008-08-31, 12:03
Na grillu u rodziców wszyscy zażerali się pieczarkami faszerowanymi tofucznicą (tofu, cebulka, sól pieprz i curry). Przepychota:)
PiPpi - 2008-08-31, 20:13
o kurka! jaki fajny pomysł karolina dzięks
Alispo - 2008-08-31, 21:35
| chiqitaANIA napisał/a: | Mam pytanie:
Czy robi sie to z tofu marynowanego czy takiego "bezsmakowego"? |
ja robie z roznych,ale chyba zwykle najlepsze.ale co kto lubi:)
|
|