|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - muffinki jabłkowe SUPER SPEED mistrzostwo smaku
excelencja - 2011-10-16, 20:35 Temat postu: muffinki jabłkowe SUPER SPEED mistrzostwo smaku Upiekłam wczoraj - totalny freestyle. Wyszły tak pyszne, że ciągle o nich myślę.
To się dzielę:
Składniki:
250 g mąki
110g cukru
6 łyżek oleju
pół szklanki kefiru (z grzybka tybetańskiego używałam z mleka sojowego) i pół szklanki mleczka sojowego (z braku kefiru może być samo mleko)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 duuuże jabłko
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Suche mieszamy, jabłko ścieramy na drobnej tarce, mieszamy wsio. Nakładamy do foremek, pieczemy ok 20 minut (aż się zarumienią) w 170 stopniach.
Można zrobić opcję z dżemem - do foremki łyżka ciasta, łyżeczka dżemu, łyżka ciasta.
Co ciekawe - nie czuć smaku ani jabłek ani kokosa - są takie hmmm maślane...
pyszne
edysqa - 2011-10-16, 21:16
W takim razie spróbuje jutro ale z daktylami bez cukru
Chodziło za mną coś slodkiego i żałuje ze dopiero zobaczyłam Twoj przepis.
excelencja - 2011-10-16, 21:23
edysqa, też miałam plan z daktylami zrobić, ale ... nie miałam daktyli
edysqa - 2011-10-16, 21:37
excelencja, kilka mam wiec powinnam dać radę, może wystarczy bo bardzo slodkich wypiekow nie lubię.
A ile Ci wyszło tych muffinek z tego przepisu? 12?
Tylko nie wiem czy mi się grzybek nie zepsuł. Leżał w samotności o suchym pysku 10 dni w lodówce (zapomnialam przed urlopem go zamrozic) probowalam teraz zrobić kefir ale tylko się spienilo, myślisz ze to jego koniec?
Kat... - 2011-10-17, 09:11
excelencja napisał/a: | 250 g mąki
170g cukru | rozszyfrujesz mi to na szklanki? Pliiiis
[ Dodano: 2011-10-17, 15:12 ]
Nikt nie ma wagi w kuchni? Ja je idę robić JUŻ a nie wiem ile mąki. Myślę, że to dosyć istotna informacja. Zważyłby mi ktoś?
[ Dodano: 2011-10-17, 15:53 ]
Ok, zrobiłam wg swoich zwykłych proporcji. Surowe ciasto było przepyszne (taaak, wiem, że się nie powinno ale ja wolę niż upieczone )
Siedzą w piekarniku. Jak się upieką to dam znać.
excelencja - 2011-10-17, 19:54
edysqa napisał/a: | myślisz ze to jego koniec? |
nie sądze, ja mojego już kilka razy reanimowałam i dawał radę
Kat... napisał/a: | Surowe ciasto było przepyszne (taaak, wiem, że się nie powinno ale ja wolę niż upieczone )
Siedzą w piekarniku. Jak się upieką to dam znać. |
jeszcze się nie upiekły? uuuuu kiepsko
Na szklanki nie wiem - ja robię tak, że 3/4 paczki mąki wsypuję, a cukru tak 1/3 szklanki.
A ile babeczek mi wychodzi? A ja wiem... 12 - pewnie tak.
Z tego samego przepisu można zrobić ciasto i wychodzi na małą keksówkę czy jak to się nazywa
Kat... - 2011-10-17, 20:06
Ja nie miałam jak babeczek zrobić to po prostu wylałam ciasto na blachę. Nawet moja babcia orzekła, że maślane. Pyszne!
U mnie były 2 szklanki mąki plus prawie pół zmiksowanego kokosa.
excelencja - 2011-10-17, 20:19
Kat..., cieszę się
[ Dodano: 2011-10-17, 20:20 ]
(a zamknij to w szczelnym pojemniku do jutra - zrobi się jeszcze fajniejsze - o ile jeszcze coś zostało )
edysqa - 2011-10-28, 11:55
excelencja, a z jakiej mąki robisz te muffinki? Białej czy pełnoziarnistej?
sunflower_ren - 2011-10-28, 12:11
ja ostatnio wszystko robię na mące graham i wychodzi ok. Kiedyś mieszałam z białą, bo myślałam, że na samej pełnoziarnistej nie wyjdzie.
Muffin z tego przepisu jeszcze nie robiłam, ale coś czuje, że niedługo się skuszę
edysqa - 2011-10-28, 16:47
sunflower_ren, ja tez zawsze mieszałam ale chce je zrobić właśnie na samej pełnoziarnistej. Zaraz będę robiła dam znać jak wyszły
[ Dodano: 2011-10-28, 17:11 ]
I już pierwszy byk starłam na grubej tarce, ale nic robię dalej
Siedzą w piecu
Więcej czasu zajęło mi wkładanie ciasta do babeczkowych i mini muffinkowych foremek niż robienie ciasta
[ Dodano: 2011-10-28, 18:06 ]
Dziwne, już minęło ok 30 minu a one surowe w środku.
A może to ciasto takie jest i dopiero po ostygnięciu dochodzi do siebie? Wyłączać piekarnika?
[ Dodano: 2011-10-28, 22:05 ]
Jakieś takie mokre wyszły w środku, poczekam do jutra z oceną
mimish - 2011-11-02, 09:59
U mnie wlasnie sie pieka, zrobilam wersje karobowo-gruszkowa. Ciasto wydaje sie nieco plynne ale mam nadzieje ze sie uda...
Mycha - 2011-11-05, 21:33
excelencja, mam pytanie dotyczące tej wersji z dżemem - jak to robisz, żeby ciasto w foremce otoczyło i wzmocniło tę swoją dżemową wkładkę? Obawiam się, że po upieczeniu przy wyjmowaniu z foremek ciasteczka po prostu mi się rozwalą w tym miejscu, gdzie jest dżem
excelencja - 2011-11-08, 14:16
edysqa, ja robię albo z białej albo z graham, zależnie co mam.
Jak ciasto za rzadkie to dosypcie mąki trochę
Są delikatnie wilgotne, ale nie mokre - może jabłka starte grubo tak zrobiły...
Mycha, łycha ciasta, łyżeczka dżemu, łycha ciasta - nic się nie rozpada
Mycha - 2011-11-09, 10:02
Zrobię na próbę, bo pomyślałam sobie, że byłoby to dobre rozwiązanie na urodziny Dosi do żłobka I dam znać
mimish - 2011-11-25, 17:23
Popelnilam przed chwila po raz kolejny, gruszkowo-czekoladowe hmmmm
muz - 2011-11-25, 20:31
zrobilam! pycha!
Mycha - 2012-01-11, 12:12
Obiecałam, że dam znać, jak upiekę Wczoraj z Dosią zrobiłyśmy do żłobka, na urodziny, tę wersję z dżemem w środku. Mięciutkie takie, może nawet nieco za bardzo, bo bardzo delikatnie musiałam wyjmować z foremek. Może z daktylami zamiast cukru wyszłoby bardziej zbite? tylko ile ich dodać??? W każdym razie wyszły bardzo pyszne, wszystkim dzieciakom i ciociom smakowały Dla mnie trochę za słodkie, tak więc następnym razem myślę, że dodam 150 g cukru albo, najlepiej, te daktyle. I jednak ważne jest, żeby ten dżem dawać centralnie, tak, aby ciasto naokoło miało szansę go obkleić. W jednej muffince jakoś tak mi się ten dżem obsunął i po upieczeniu ciasteczko opadło z tej strony.
Mycha - 2012-01-15, 22:34
Zrobiłam na sobotę torcik urodzinowy na bazie tego przepisu, też z nadzieniem z musu jabłkowego. Dodałam 120 g cukru i dla gości był wystarczająco słodki. Dla nas jednak dałabym mniej, może ze 100 gram. Ładnie urósł i był smaczny, teściowa powiedziała, że taki korzenny (o jego maślanności nikt nie wspomniał ) Dosi też bardzo smakował Będziemy powtarzać od czasu do czasu
excelencja - 2012-01-16, 11:27
no właśnie ta ilość cukru w przepisie jest przegięta, zmniejszę w ramach edycji
maharetefka - 2012-03-13, 19:09
swietne muffiny! wlasnie sie opychamy
fylwia - 2012-03-22, 16:18
Mam ten przepis otwarty już od ponad tygodnia, muszę je w końcu zrobić, bo nie dają mi spokoju...
Mikarin - 2012-12-11, 13:44
Właśnie piekę, ale bez kokosa, bo mam po nim ból głowy, niestrawność i zgagę
Ale nalożyłam po łyżce stołowej do kazdej foremki i urosłu tak, że wyglądają jak napompowane baloniki. Nie mogę się doczekać aż je wyjmę
edit
pycha. oczywiście z rozpędu blaszek nie wysmarowałam tłuszczem, ale co tam. pyyycha i faktycznie lekko maślane
dynia - 2012-12-11, 15:26
Ile z przepisu wychodzi tych muffinów?Potrzebuję zrobić 30 sztuk średniej wielekości.Ile razy trzeba powielić przepis ,wie ktoś?
maharetefka - 2012-12-11, 15:39
dynia, mi wychodzi osiem...
dynia - 2012-12-11, 15:45
Dzięki,zatem poczworzę przepis
excelencja - 2012-12-12, 00:18
Mikarin, jako, że to kokos nadaje tej maślaności to nieco się jej pozbawiłaś
dynia, 30 sztuk! dżizas!
Ja z tej ilości piekę ciasto jedno w keksówce. Bo jak można się domyślić po 'super speed' jestem leniwa i z oszczędności czasu wlewam ciasto do blachy miast rozdrabniać się na babeczki
Mikarin - 2012-12-12, 11:46
excelencja napisał/a: | Mikarin, jako, że to kokos nadaje tej maślaności to nieco się jej pozbawiłaś | no, nie powiem, bo faktycznie wyszły lekkie, delikatne, delikatnie slodkie i takie ... maślane właśnie, nawet bez kokosa. Mnie wyszło 25 babeczek małych i jedno ciasto w foremce
dynia - 2012-12-12, 11:50
Muszę do klasy na urodziny Jagi napiec
emiwa - 2012-12-12, 23:27
skusiłam się i ... o mamuniu. ale wyszły dobre:) faktycznie nie czuć jabłka ani kokosa, wyszły wilgotne, takie jak lubię. Dodałam mleko ryżowe.
maharetefka - 2012-12-12, 23:46
A ja ostatnio pomijam olej (dodaje wiecej mleka roslinnego po prostu) i tez wychodza pyszne
Momo - 2013-04-29, 22:17
cyt.
[ Dodano: 2011-10-28, 18:06 ]
"Dziwne, już minęło ok 30 minu a one surowe w środku.
A może to ciasto takie jest i dopiero po ostygnięciu dochodzi do siebie?"
No właśnie mam to samo. Jabłka starte na drobno.
Miałam nadzieję że chociaż taki cud mi się uda bo nie mam ręki do pieczenia i kwiatów.
A powiedzcie, do mieszania używacie miksera czy ręcznie łychą?
excelencja - 2013-05-01, 23:06
najprawdopodobniej za dużo wody mają po prostu, ciasto musi być bardzo gęste, tak, że ledwo łyżką dajesz radę mieszać. Jeżeli jabłka są soczyste to już proporcje reszty składników trzeba lekko zmodyfikować.
|
|