|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - ciasto imbirowe
frjals - 2007-09-03, 14:06 Temat postu: ciasto imbirowe Niektórzy mieli okazję już spróbować. Jest to jedno z naszych najlepszych odkryć przepisowych. Niestety nie pamiętam książki (z biblioteki) ani autora/ki. W przepisie były jajka, ale my robimy bez i wcale ich nie brakuje.
Uwaga, ostre.
Ciasto imbirowe
225 g mąki
1 ł. proszku do pieczenia
1 ł. sody
2 ł. mielonego imbiru
0,5 ł. soli
130 g cukru (oryginalnie 175 g)
225 g startej marchwi
50 g startego swieżego imbiru
60 g rodzynek
3 Ł. oleju
sok z jednej pomarańczy
Wszystko wymieszać (można dodać 2 jajka).
Przełożyć do formy, piec w 180 stopniach 1 - 1,5 godz.
Pozostawić w formie do ostygnięcia (ale czy warto?, lepiej szybko zjeść )
pao - 2007-09-03, 14:09
frjals to to które jadłam i jadłam i jadłam?
jak tak to wiem co dalej do diety wprowadzać by móc zrobić i zjeść
frjals - 2007-09-03, 14:20
pao napisał/a: | to które jadłam i jadłam i jadłam? |
całkiem możliwe, ono właśnie takie jest
pao - 2007-09-03, 14:28
bo choć dla gabi było za ostre to ja się zajadałam
Capricorn - 2007-09-03, 15:54
ciekawe, czy z imbirem w proszku też byłby podobny efekt - w moim mieście świeżego nie kupię...
dort - 2007-09-03, 23:01
ja robie podobne tylko zamiast imbiru daje cynamon - jest u nas przynajmniej raz w tygodniu, bo teraz marchew taka pyszna
i przekladam powidlami lub smazonymi jablkami - najlepsze sa takie kwaskowate
puszczyk - 2007-09-04, 10:34
dort, pewnie robisz bez cukru. Podziel sie przepisem.
frjals - 2007-09-04, 11:20
Capricorn napisał/a: | czy z imbirem w proszku |
przypuszczam, że tak, tylko trzeba go dać odpowiednio dużo
dort napisał/a: | zamiast imbiru daje cynamon |
ohoho! cynamon tez dobry! nie pomyślałam o tym. Przepisik proszę.
dort - 2007-09-04, 12:58
to jest przepis mojej babci odrobine przerobiny
piernik z marchwią
2 jajka (mozna bez)
1/2 szkl. oliwy
1 szkl. cukru (ja nie daje)
1 szkl. marchwii (startej na drobnych oczkach)
1/2 szkl. mleka (ja daje wode)
1 1/2 szkl. mąki (moja wersja to sama mąka żytnia razowa lub 1 szkl. żytniej i 1/2 szkl. gryczanej)
1 łyżeczka proszku (można pominąć)
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu
bakalie (lub nie)
piec 40 min w 180
po upieczeniu przełożyć konfiturą - najlepiej jakąś kwaśną (polecam jabłka kwaśne zesmarzone lub pigwe, ale robiłam tez z powidłami śliwkowymi i też bylo b dobre)
ps. ja zawsze robie podwójną porcje
pao - 2007-09-04, 13:00
brak jaj czymś zastępować czy ot tak nie użyć?
dort - 2007-09-04, 13:03
niczym nie zastepowałam, ale jak ktos ma watpliwosci to moze dodac np. odrobine maki ziemniaczanej
pao - 2007-09-04, 13:06
ja tak tylko pro forma by nie było wątpliwości
Lily - 2007-09-04, 13:51
a ma ktoś przepis na dobre ciasto marchewkowe??
pao - 2007-09-04, 13:53
musiała bym poszukać... jak wieczorem dziewczyny dadzą mi trochę wolnego to przejrzę notatki
Lily - 2007-09-04, 14:00
dzięki
zojka3 - 2007-09-13, 07:38
Lily, to jest przepis AniD i jest poprostu obłędne. Przy okazji według pięciu przemian:
Ciasto marchewkowe-5p.
Z- 4 jajka, 1szkl. cukru trzcinowego lub miodu -ubijamy na puszystą masę
dodajemy pełną szkal. oliwy z pestek winogron pomalutku i kolejno dodajemy
składniki mieszając łyżką drewnianą
M- cynamon 2 łyżeczki i szczypta startego imbiru świeżego
W- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę sody, szczypta soli
D- 2 szkl. mąki pszennej razowej drobnomielonej
O- kropla wrzątku
Z- 2 szklanki drobno startej marchewki surowej, orzechy, rodzynki
Pieczemy ok. 40 min, 180 stopni
Można przełożyć marmoladą ( porzeczkową lub wiśniową)
[ Dodano: 2007-09-13, 07:41 ]
aha, ja daję góra pół szklanki cukru trzcinowego lub miodu a i tak jest super słodkie.
elenka - 2007-09-14, 16:41
zojka3 napisał/a: | Lily, to jest przepis AniD i jest poprostu obłędne. Przy okazji według pięciu przemian:
Ciasto marchewkowe-5p.
Z- 4 jajka, 1szkl. cukru trzcinowego lub miodu -ubijamy na puszystą masę
dodajemy pełną szkal. oliwy z pestek winogron pomalutku i kolejno dodajemy
składniki mieszając łyżką drewnianą
M- cynamon 2 łyżeczki i szczypta startego imbiru świeżego
W- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę sody, szczypta soli
D- 2 szkl. mąki pszennej razowej drobnomielonej
O- kropla wrzątku
Z- 2 szklanki drobno startej marchewki surowej, orzechy, rodzynki
Pieczemy ok. 40 min, 180 stopni
Można przełożyć marmoladą ( porzeczkową lub wiśniową)
[ Dodano: 2007-09-13, 07:41 ]
aha, ja daję góra pół szklanki cukru trzcinowego lub miodu a i tak jest super słodkie. |
Zrobiłam dzisiaj, czeka na gości, ale nie mogłam się powstrzymać i zjadłam jeden kawałek i faktycznie obłędne jest
Lily - 2007-09-14, 16:44
mi się to nie zmieści w foremce
w końcu zrobiłam po swojemu, czyli na oko i też było dobre
Capricorn - 2007-09-14, 17:26
dort napisał/a: |
(mozna bez)
(ja nie daje)
(można pominąć)
(lub nie)
piec 40 min w 180
|
Wicia - 2007-09-18, 09:20
Super frjals , że podałaś ten przepis. Jeśli to to samo ciasto, które wspomina Pao to zabieram się do roboty
frjals - 2007-09-18, 11:00
Cieszę się, że wam smakowało, pierwsze reakcje nie były entuzjastyczne...
pao - 2007-09-18, 11:16
szczecin zakłada fan club ciasta imbirowego frjals
puszczyk - 2007-09-18, 14:14
frjals, dort, wypróbuję obydwa przepisy.
dort - 2007-09-18, 22:28
ja wlasnie przymierzem sie do tego imbirowego przepisu, wiec pewnie niedlugo wstapie do twojego fan clubu frjals
zojka3 - 2007-09-19, 05:04
u mnie też czeka na swoją kolej i mój czas
rastalioness - 2009-03-05, 20:13
Ja tez robie podobne, tyle ze imbirowo-cytrynowe, tylko zamiast imbiru w proszku uzywam wylacznie swiezego (ze trzy spore korzenie, ucieram na drobnej tarce i wyciskam z tego sok, okolo 3/4 szklanki soku imbirowego na ciasto), do tego daje lyzke cynamonu i skorke utarta z 2 cytryn
|
|