wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Jęczmienne sconesy z konfiturą truskawkową

poughkeepsie - 2011-11-20, 21:05
Temat postu: Jęczmienne sconesy z konfiturą truskawkową
Sconesy piekłam już kilka razy, ale nigdy efekt nie był w pełni zadowalający. Albo były za
twarde albo gliniaste albo za tłuste. Zdarzyły się też zwyczajnie niesmaczne :) Ale za to
te, to niebo w gębie. Są delikatne, miękkie praktycznie jak puch ;-) Mąka jęczmienna daje
przyjemny, słodkawy aromat, a przełożenie ich konfiturą truskawkową to po prostu
idealne wykończenie, naprawdę polecam!
Przepis z "Good to the grain" Kim Boyce, mąkę można kupić w sklepach eko, kosztuje ok.
7zł/kg
Na 8 sporych sztuk:
1 szklanka (250 ml) mąki jęczmiennej
1 szklanka mąki pszennej jasnej +trochę do wyrabiania
1/4 szklanki brązowego cukru+1 łyżka
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g zimnego masła+1 łyżka
1/2 szklanki maślanki
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
1 słoik konfitury truskawkowej, najlepiej domowej
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, płaską blachę do pieczenia natłuszczamy lub
wykładamy papierem do pieczenia.
1 łyżkę masła topimy, odstawiamy.
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki: mąki, proszek, sodę, cukier i sól,
dokładnie mieszamy. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do suchych składników i
wyrabiamy mikserem/robotem/ręcznie aż połączone z mąką utworzoną kawałki wielkości
ziarenek ryżu. Jeżeli robimy to rękami staramy się wyrobić składniki jak najszybciej, aby
masło pozostało możliwie zimne.
Maślankę i jajko ubijamy razem widelcem, wlewamy do suchych składników i mieszamy
tylko tyle, aby się połączyły.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy na dobrze omączoną powierzchnię i
formujemy rękami okrąg. Przenosimy go na blachę, na której będziemy piec (podważyłam
ciasto szpatułką żeby się nie złamało). Na jego powierzchni rozsmarowujemy całą
zawartość słoika z konfiturami.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak jak z pierwszą, okręgiem przykrywamy konfiturę
dociskając lekko ciasto. Nie przejmujemy się jeżeli trochę wycieknie po bokach :)
Wierzch smarujemy łyżką stopionego masła i posypujemy pozostałą łyżką brązowego
cukru.
Całość kroimy ostrym nożem na 8 kawałków (ciasto się klei, więc pomaga moczenie noża
w wodzie).
Pieczemy ok. 20-25 minut, w połowie obracając blachę o 180 stopni. Podajemy ciepłe.
Pycha! :)
hxxp://zielenina.blogspot.com/2011/11/jeczmienne-sconesy-z-konfitura.html

ag - 2011-11-20, 21:14

smakowicie wyglądają...
edysqa - 2011-11-20, 22:50

Nigdy nie piekłam ich. Ale na pewno były pyszne :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group