| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Chlebek śródziemnomorski z oliwą, rozmarynem i czosnkiem
ma~ - 2011-11-27, 12:07 Temat postu: Chlebek śródziemnomorski z oliwą, rozmarynem i czosnkiem Zgodnie z obietnicą poniżej zamieszczam przepis na chlebek.
Składniki na dużą blachę:
0,5kg mąki pszennej ( dałam typ 650 )
0,5kg semoliny ( mąki z pszenicy durum, dałam drobno zmielonej )
30g drożdży żywych
30g soli
30g cukru ( dałam trzcinowy )
woda
Przygotowanie ( praca 45min, cały proces 2h ):
Do miski wkładam drożdże(30g), dolewam małą ilość letniej wody i dodaję cukier (30g).
Mieszam, aż do rozpuszczenia cukru i odstawiam w ciepłe miejsce bez przykrycia, aż pojawią się bąbelki co będzie oznaczać, że nasze droższe się obudziły.
Na stół wysypuję mąki. W usypanej górce robię krater. Do krateru wsypuję sól(30g), a następnie wlewam drożdże. Zaczynam mieszać ze sobą składniki a następnie dolewam pół kubka wody w temperaturze pokojowej. Mieszam od środka na zewnątrz, tak by płynne drożdże i wodę łączyć powoli z mąką.
Mieszając składniki dodaję do urabianego ciasta kolejny kubek wody. Wody należy dolać tyle by wyrobione już ciasto było miękkie i lekko lepiło się do stołu i ręki. Ciasto należy wyrabiać około 15min.
Następnie z ciasta tworzę kulę, kładę je na desce, przykrywam miską i odstawiam w ciepłe miejsce na 30min, aby podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie 5-6 gałązek świeżego rozmarynu i obrane 5-6 ząbków czosnku tłukę w moździerzu ( można też na desce wałkiem ), tak aby uzyskać jak najwięcej aromatu. Nie wyjmuję gałązek rozmarynu. One również dodadzą zapachu. Następnie przekładam rozmaryn i czosnek do miski i zalewam około 1/3 lub 1/2 szklanki oliwy. Ugniatam w misce rozmaryn z czosnkiem i z oliwą, tak aby uzyskać jak najwięcej aromatu w oliwie.
Jak ciasto już urośnie to wykładam kulę na stół, uderzam w nią kilka razy ręką i wałkuję na wielkość blachy, w której ma rosnąć. Wysokość ciasta po rozwałkowaniu ma być około 2-3cm. Blachę, w której ma być pieczony chlebek posypuję mąką i układam w niej rozwałkowane ciasto. Ugniatam ciasto w blasze, aby było prosto położone.
Wyciągam garściami rozmaryn z miski, wyciskam z niego oliwę nad ciastem, tak by całe ciasto było udekorowane rozmarynową oliwą, czosnkiem oraz listkami rozmarynu. Jeśli spadną na ciasto gałązki rozmarynu to je wyjmuję, tak aby pozostała tylko oliwa, czosnek i listki rozmarynu. Następnie robię w cieście wszystkimi palcami dziury, tak aby wpłynęła w nie oliwa z przyprawami.
Tak przygotowane ciasto pozostawiam do urośnięcia na 30min. Powinno podwoić wysokość.
Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie wkładam do nagrzanego piekarnika na 200C na około 15min. Jeśli potrzeba można podpiec chleb z samej góry ( 1-2 minuty na koniec ). Po upieczeniu należy wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Jest lepszy po wystygnięciu i tak samo dobry na drugi dzień.
Poniżej zdjęcie chleba. Tą ilość zrobiłam ze składników na 600g mąki. Aby chleb smakował wybornie nie oszczędzałam na wyciskanej oliwie, rozmarynie i czosnku.
Życzę smacznego
malva - 2011-11-27, 15:20
dawno nie czytałam tak tak świetnie napisanego przepisu na chleb, dziekuję! nie mam żadnych pytań
rosa - 2011-11-27, 18:24
dzięki na pewno zrobię
dynia - 2011-11-27, 18:51
| malva napisał/a: | dawno nie czytałam tak tak świetnie napisanego przepisu na chleb, dziekuję! nie mam żadnych pytań |
Dokladnie! Ja tez zrobie jak odzyskam piekarnik
ma~ - 2011-11-27, 20:22
Dziękuję I jeszcze raz smacznego.
kasienka - 2011-11-27, 20:40
Mniam...
A gdzie się kupuje semolinę?
ma~ - 2011-11-27, 22:12
Ja kupiłam w tym sklepie hxxps://www.bogutynmlyn.pl/
kasienka - 2011-11-27, 22:59
Ech, myślałam że w jakimś stacjonarnym sklepie dostępna
mandy_bu - 2011-11-30, 14:53
proponuję zamiast cukru dodać łyżkę miodu. rewelacja
maharetefka - 2011-11-30, 16:01
ale pysznie wyglada! na pewno zrobie niebawem!
rosa - 2011-11-30, 22:09
kasienka, u nas semoline można kupić na bazarku, w takim sklepiku z strączkami/kaszami/orzechami/mąkami i innymi rzeczami na wagę. u was na targu nie ma takiego stoiska?
ma~ - 2011-12-03, 09:28
w międzyczasie dowiedziałam się, że semolina ma dużą zawartość białka ( około 13% ) i dlatego dobrze stosować ją do różnego rodzaju chlebowych wypieków. Czyli może zamiast semoliny można stosować inne mąki, ale o dużej zawartości białka.
zojka3 - 2011-12-05, 09:13
Pięknie wygląda, jak się zaopatrzę w semolinę to napewno zrobię!
ma~ - 2011-12-18, 22:21
Dzisiaj na półce sklepowej znalazłam mąkę o zawartości białka 12,3g z młynów Jaczkowice a nazywa się dolnośląska mąka luksusowa typ 550. Blaty na pizze właśnie z niej wyszły całkiem niezłe. Może zamiast semoliny użyć do chlebka.
kofi - 2012-01-01, 13:42
Wczoraj piekł się w nocy, pachnąc obłędnie, dzieć natychmiast po wyciągnięciu z maszny obgryzał skórkę, dziś się rzucił jak rzadko. Właściwie to tylko namiastka, bo nie miałam semoliny i robiłam ze zwykłej białej mąki 550 z niewielką domieszką razowej. I tak pyszny wyszedł, chociaż z maszyny nie wyglądał tak ślicznie.
ma~ - 2012-01-05, 19:51
Fajnie, że smakował:)
kofi - 2012-01-05, 19:54
| ma~ napisał/a: | | Fajnie, że smakował:) |
Smakował to mało powiedziane. Już robiłam ponownie, tym razem dodałam mąki krupczatki, bo mąż kiedyś przez pomyłkę kupił. Ulubiony chlebek synka, mój zresztą też.
zojka3 - 2012-01-06, 05:08
Ja też robiłam już ten chlebek-na święta jako tradycyjne danie świąteczne
Robiłam z semoliną i suszonymi pomidorami jeszcze.
Jest rewelacyjny!!!
|
|