| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - skórka pomarańczowa w czekoladzie
gosia_w - 2011-12-10, 20:15 Temat postu: skórka pomarańczowa w czekoladzie Inspirowałam się tym przepisem: hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Kandyzowana-pomaranczowa-skorka-w-czekoladzie.html
A zrobiłam tak:
Jedną ekologiczną pomarańczę umyłam i obrałam ze skórki (w 4 częściach). Nie odkroiłam białej części. Włożyłam do garnka, zalałam wrzącą wodą (wody było dużo, skórki w niej pływały) i gotowałam na średnim ogniu ok. 15 minut, potem 45 na wolnym. Odlałam wodę. Kiedy skórki ostygły pokroiłam je na wąskie paski (ok. 2-3 mm). Do garnka wlałam 1 łyżkę syropu z agawy i 2 łyżki wrzącej wody. Wymieszałam wodę z agawą, włożyłam skórki i gotowałam na wolnym ogniu aż się płyn wygotował. Zostawiłam skórki w garnku na kilka godzin, żeby wyschły. Rozpuściłam 50g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, dodałam 1 łyżeczkę syropu z agawy (tylko dlatego, że czekolada mocno gorzka była) i 1 łyżkę wrzątku. Przełożyłam skórki do miski z polewą czekoladową, wymieszałam dokładnie. Wyjmowałam po 1 skórce, układałam na talerzu. Talerz wstawiłam do lodówki.
W przepisie z linku skórki są w grubej warstwie czekolady, kiedyś jadłam takie zrobione przez Anję, pyszne były. U mnie skórki były tylko trochę pokryte czekoladą, zależało mi na "dietetycznej" wersji.
Kat... - 2011-12-10, 20:23
gosia_w, te skórki to mistrzostwo świata. Na pewno niebawem zrobię.
Anja - 2011-12-10, 21:29
Tak, tak, ja robiłam w wersji niedietetycznej - warstwa czekolady była gruba...
Generalnie, pyszna rzecz.
Agnieszka - 2011-12-10, 22:39
słoik po pachniał cudownie, za szybko znikły
próby podejmę lecz pewnie nie na święta
ag - 2011-12-11, 09:14
bardzo żałuję, że nie spróbowałam. Zamierzam zrobić na spotkanie świąteczne w pracy.
maharetefka - 2011-12-13, 12:49
dodaje do listy "zrobic niebawem"
dynia - 2011-12-13, 13:14
Polecam jeszcze cale plastry pomaranczy w czeko
maharetefka - 2011-12-13, 13:25
dynia, a jak robic? tak jak skorki czy jakos inaczej? bo brzmi pysznie
dynia - 2011-12-14, 12:33
Tak z tym,ze plastry beda bardziej wilgotne i trzeba je dluzej suszyc, ja sie od kilku dni zajadam , kupnymi co prawda za to organic
maharetefka - 2011-12-14, 12:36
dynia, dzieki. aaaachhh wyobrazam sobie jakie musi to byc pyszne!
teraz to juz nie ma bola, narobilyscie mi smaka i musze zrobic!
bronka - 2011-12-14, 12:55
Macie mnie na sumieniu- zrobię na święta
gosia_w - 2011-12-14, 13:41
bronka, zrób wersję dietetyczną, taką jak ja
dynia, dzięki za pomysł z całymi plasterkami
Madź - 2011-12-14, 13:49
ooooo, brzmi bosko - zrobię na poniedziałek, bo mam "wigilię" ze znajomymi gosia_w, dzięks za pomysł
bronka - 2011-12-14, 14:27
| gosia_w napisał/a: | bronka, zrób wersję dietetyczną, taką jak ja |
ja nie lubię dietetycznie jak szaleć to szaleć
Anja - 2011-12-14, 15:24
bronka, uważaj na te skórki. szybko znikają w czarodziejski sposób i równie magicznie w okolicach bioder coś człowiekowi przyrasta.
bronka - 2011-12-14, 15:43
Anja,
Pipii - 2011-12-14, 17:23
| Anja napisał/a: | bronka, uważaj na te skórki. szybko znikają w czarodziejski sposób i równie magicznie w okolicach bioder coś człowiekowi przyrasta. |
czyżby skórka pomarańczowa? No, w końcu "jesteś tym co jesz"
gosia_w - 2011-12-17, 18:52
Dziś robiłam skórkę i pomyślałam, że jeżeli nie jest przeznaczona do natychmiastowej konsumpcji, to lepiej ją wysuszyć trochę mocniej. Tzn. po tym gotowaniu w syropie, zamiast zostawiać w garnku przełożyć na kratkę albo talerzyk, rozkładając skórki, tak żeby się nie dotykały. One są mało słodzone, więc trzeba bardziej o nie dbać. Mi przez noc wyschły tak, że zrobiły się lekko twarde, w sumie mogłyby jeszcze poschnąć, ale pewno i tak jutro zostaną zjedzone.
Przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku.
go. - 2011-12-21, 14:31
wczoraj wieczorem pożarłyśmy na babskim wieczorze wszyściutko co było
przepis trafia do zeszytu ze sprawdzonymi, dzięki!
olgasza - 2011-12-27, 18:38
narobiłyście mi smaka Ale zadam może głupie pytanie - skąd się bierze ekopomarańcze? tzn. gdzie się toto kupuje?
gosia_w - 2011-12-27, 19:08
Ja kupuję w sklepie ekologicznym.
A tak przy okazji - robię też skórki bez czekolady, używam do ciasta, do śniadania, do podjadania. Przechowuję w lodówce. Właśnie odkryłam takie z zeszłego roku i są zupełnie dobre.
bronka - 2011-12-28, 10:15
Boskie te skórki. Absolutnie boskie!
Pipii - 2011-12-28, 10:23
No, muszę chować przed sobą Niestety, zawsze znajduję..
bronka - 2011-12-28, 10:35
| Pipii napisał/a: | No, muszę chować przed sobą Niestety, zawsze znajduję.. |
ja z tego powodu znaczną część dałam mamie w prezencie
Pipii - 2011-12-28, 10:37
| bronka napisał/a: | | Pipii napisał/a: | No, muszę chować przed sobą Niestety, zawsze znajduję.. |
ja z tego powodu znaczną część dałam mamie w prezencie |
Jak mogłaś!! Teraz Twoja Mama ma taki sam problem, niedobra córka!
bronka - 2011-12-28, 10:38
| Pipii napisał/a: | | Jak mogłaś!! Teraz Twoja Mama ma taki sam problem, niedobra córka! |
moja mama jest 2 rozmiary szczuplejsza ode mnie
Pipii - 2011-12-28, 11:12
| bronka napisał/a: | | Pipii napisał/a: | | Jak mogłaś!! Teraz Twoja Mama ma taki sam problem, niedobra córka! |
moja mama jest 2 rozmiary szczuplejsza ode mnie |
Jaka niedobra Mama!!
Agnieszka - 2012-01-01, 11:56
Zrobiłam z małymi modyfikacjami. Skórki gotowałam w syropie z wody, soku pomarańczowego (kilka cząstek wycisnęłam) i miodu dodając szczyptę cynamonu i plaster żywego imbiru. Czekolady już nie dosładzałam miałam wedlowską więc dla moich kubków jej słodycz jest wystarczająca. Wyszła skórka z lekką nutką i bardzo smaczna.
pomarańczka - 2012-01-01, 19:15
| Agnieszka napisał/a: | | miałam wedlowską więc dla moich kubków jej słodycz jest wystarczająca. |
ponoć wedlowskie czekolady są z GMO zresztą sporo tego świństwa teraz można znaleźć i gdzie indziej ...widziałam całą taką listę ,jak znajdę to wkleję link.
Pipii - 2012-01-02, 14:08
| pomarańczka napisał/a: | | Agnieszka napisał/a: | | miałam wedlowską więc dla moich kubków jej słodycz jest wystarczająca. |
ponoć wedlowskie czekolady są z GMO zresztą sporo tego świństwa teraz można znaleźć i gdzie indziej ...widziałam całą taką listę ,jak znajdę to wkleję link. |
aż mnie dreszcze przeszły! Skąd takie informacje masz? Przerażające.. afe!
Agnieszka - 2012-01-02, 14:17
U nas czekolada ze świątecznej łakociowej paczki dziecka (dziadki pakują owoce, żelki bez żelatyny, lukrecjowe patyki, ciasteczka owsiane, sezamki z miodem itp). Pomarańczko chętnie przeczytam szczegóły więc jeśli możesz cytuj, wklej linka....
Skórki dla moich bliskich były za mało słodkie, dla nas ok.
Pipii - 2012-01-02, 14:21
| Agnieszka napisał/a: | | itp). Pomarańczko chętnie przeczytam szczegóły więc jeśli możesz cytuj, wklej linka..... |
Dokładnie! To bardzo istotna informacja! Czekolada gorzka Wedla praktycznie zawsze była tą "bezpieczną".. dla wegan..
|
|