wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - czatnej z bananów

ag - 2011-12-11, 15:11
Temat postu: czatnej z bananów
Czatnej z bananów

4 banany
1 łyżka ghee
szczypta cukru
0.5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chilli

Banany obrac, pokroić na plasterki. Na rozgrzane ghee wrzucić przyprawy (w odstępie kilku sekund). Dodać banany - mieszać kilka minut aż się rozpuszczą i powstanie gęsta masa (można dodać odrobinę wody). Przestudzić i podawać jako dodatek do pieczywa.

Przepis z książki Ewy Kmiecik "Wegetarianizm po mistrzowsku"

Agnieszka - 2011-12-11, 15:46

jadłam i fajne, dziec się nie dał namówic (nie należymy do fanów bananów więc sporadycznie goszczą u nas)
Dobrze się komponowało z takim czymś, co było na stole, hmmm...., jak to określic słodki chlebek lub mało słodkie ciasto (może ktoś rozwikła moją zagadkę bo to było bardzo ciekawe)

Madź - 2011-12-11, 20:27

ag, jutro na moim stole 8-) Brzmi rewelacyjnie, zwłaszcza, że ja nie znoszę ostatnio bananów solo :-D
ma~ - 2011-12-11, 22:56

Brzmi całkiem smakowicie:)

A może spróbujecie bananowego curry?

Aby przygotować tą potrawę potrzebujemy:

4 ząbki czosnku
3cm imbiru
1 łyżeczka czarnej fasoli ( urad dal )
2 łyżki oleju
8 liści curry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka chili rozdrobnionego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
400 ml wody
6 dużych niedojrzałych bananów, pokrojonych na 4cm kawałki
2 łyżki wiórek z kokosa

Czosnek, imbir, czarną fasolę ( ugotowaną ) i trochę wody miksujemy w blenderze. Odkładamy na bok.

Liście curry i gorczycę ( nasiona ) na oleju przez minutę podpiekamy na patelni lub woku. Dodajemy przygotowaną pastę i suszone chili i kurkumę.

Smażymy przez 4-6 minut przed dodaniem pasty z tamaryndowca. Następnie dodajemy wodę i gotujemy przez około 2-3 minuty. Dodajemy banany i gotujemy, raz na jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.

Można posypać przed podaniem wiórkami kokosowymi. Podawać z chlebkiem indyjskim lub z ryżem jaśminowym.

Smacznego:)

ps: ja gotowałam banany trochę dłużej aby bardziej zmiękły i połączyły się ze składnikami. Jedliśmy z ryżem jaśminowym.

ps: wolne tłumaczenie przepisu by Gordon Ramsay's Great Escape.

koko - 2011-12-14, 22:48

Jadłam w wykonaniu ag, było pyszne. Ale zupełnie mi nie pasuje do pieczywa, raczej do bitej śmietany. Tak czy siak smak wspaniały.
go. - 2011-12-17, 19:05

Cytat:
A może spróbujecie bananowego curry?

Aby przygotować tą potrawę potrzebujemy:

4 ząbki czosnku
3cm imbiru
1 łyżeczka czarnej fasoli ( urad dal )
2 łyżki oleju
8 liści curry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka chili rozdrobnionego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
400 ml wody
6 dużych niedojrzałych bananów, pokrojonych na 4cm kawałki
2 łyżki wiórek z kokosa


my roibimy wersj.ę niewegańską z:

niecałego kg bananów,
4 łyżek masła
1 łyżki mleka
1 łyżki soku z cytryny
1 czosnku
1 świeżej chili papryczki
1/2 łyżeczki masali
1/2 -!!- kurkumy
1/2 garam masali

z tych składników to porcja na dwie parki , przygotowanie około godziny :)

Wszystko zgrubsza tak samo, tylko na samym końcu dodajemy cytrynkę :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group