| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Czekoladowe miseczki
Kat... - 2012-01-15, 01:03 Temat postu: Czekoladowe miseczki Natknęłam się w internecie na taką oto instrukcję
i postanowiłam się najpierw przygotować (po tym oczywiście jak już wytarłam spływającą ślinę ).
Po kilku razach kiedy mi polewa na cieście nie chciała zastygnąć zapytuje: jaka czekolada musi być żeby ładnie zastygnąć? Coś trzeba dodać?
Używam wyłącznie czekolad wegańskich więc gorzkich.
Stąd (dzięki Euridice, sama bym nie znalazła)
gosia_w - 2012-01-15, 09:04
OMG! Litości dziewczyny! Zaraz zjem ekran
priya - 2012-01-15, 09:45
Ale fajny pomysł! My podobnie robiliśmy przedszkolne lampiony Nie z czekolady oczywiście
Lily - 2012-01-15, 11:15
Ojacie... zaje...fajne A propos, używał ktoś "cooking chocolate" z Lidla? Jest na 99% wegańska, chyba że niedokładnie się przyjrzałam (to ten 1%).
MartaJS - 2012-01-15, 11:50
Ale ekstra.
Ja robię dobrze zastygającą polewę do mazurka w ten sposób, że najpierw gotuję w garnuszku wodę z cukrem do gęstości "na nitkę" (a właściwie odrobinę krócej niż na nitkę, ), a dopiero potem do tego dodaję stopioną czekoladę. Zastyga piknie i szybko (nawet trochę za szybko...).
maharetefka - 2012-01-16, 15:54
wow! rewelacja! musze wyprobowac ko-nie-cznie!
Alispo - 2012-01-16, 17:12
o jaaaaa wiem juz co zrobie jak nie sprzedam wszystkich gumek
Lily - jak to wyglada?(opakowanie)
Lily - 2012-01-16, 17:27
| Alispo napisał/a: | | Lily - jak to wyglada?(opakowanie) | Kurcze, nie pamiętam, ale nie leży przy słodyczach... jakaś kobieta chyba jest na rysunku? Jakieś takie mało wystrzałowe opakowanie...
jarzynajarzyna - 2012-01-17, 08:32
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tylko jedna rzecz - jak potem wyjąć ten balonik?
gosia_w - 2012-01-17, 08:35
przekłuć szpilką
jarzynajarzyna - 2012-01-17, 10:02
nie no, jasne, ale czy to się odklei bez rozwalenia miseczki?
gosia_w - 2012-01-17, 12:44
rozumiem, że po posmarowaniu olejem odklei się
bronka - 2012-01-17, 12:51
| Alispo napisał/a: | o jaaaaa wiem juz co zrobie jak nie sprzedam wszystkich gumek
|
padłam
jarzynajarzyna, no dlatego warto spryskać olejem
Boski pomysł- bardzo bardzo mi się podoba. Wykorzystam na urodziny któregoś z moich licznych dzieci.
Czekoladę roztapiam w miseczce na parze- w niskiej temp- ok 40-50 st. Potem zastyga z powrotem bez żadnego problemu. Nic nie kombinuję nigdy. Takie miseczki też powinny wyjść.
jarzynajarzyna - 2012-01-17, 14:09
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ok ok
rosa - 2012-01-17, 18:15
to jest genialne!
ja czekoladę gorzką łamie na kawałki do szklanki, szklankę wstawiam do gara z wodą i gotuję
zawsze zastyga
|
|