wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Czekoladowe miseczki

Kat... - 2012-01-15, 01:03
Temat postu: Czekoladowe miseczki
Natknęłam się w internecie na taką oto instrukcję








i postanowiłam się najpierw przygotować (po tym oczywiście jak już wytarłam spływającą ślinę ;-) ).
Po kilku razach kiedy mi polewa na cieście nie chciała zastygnąć zapytuje: jaka czekolada musi być żeby ładnie zastygnąć? Coś trzeba dodać?
Używam wyłącznie czekolad wegańskich więc gorzkich.

Stąd (dzięki Euridice, sama bym nie znalazła)

gosia_w - 2012-01-15, 09:04

OMG! Litości dziewczyny! Zaraz zjem ekran ;-)
priya - 2012-01-15, 09:45

Ale fajny pomysł! My podobnie robiliśmy przedszkolne lampiony ;-) Nie z czekolady oczywiście ;-)
Lily - 2012-01-15, 11:15

Ojacie... zaje...fajne ;) A propos, używał ktoś "cooking chocolate" z Lidla? Jest na 99% wegańska, chyba że niedokładnie się przyjrzałam (to ten 1%).
MartaJS - 2012-01-15, 11:50

Ale ekstra.

Ja robię dobrze zastygającą polewę do mazurka w ten sposób, że najpierw gotuję w garnuszku wodę z cukrem do gęstości "na nitkę" (a właściwie odrobinę krócej niż na nitkę, ), a dopiero potem do tego dodaję stopioną czekoladę. Zastyga piknie i szybko (nawet trochę za szybko...).

maharetefka - 2012-01-16, 15:54

wow! rewelacja! musze wyprobowac ko-nie-cznie!
Alispo - 2012-01-16, 17:12

o jaaaaa ;-) wiem juz co zrobie jak nie sprzedam wszystkich gumek ;-)

Lily - jak to wyglada?(opakowanie)

Lily - 2012-01-16, 17:27

Alispo napisał/a:
Lily - jak to wyglada?(opakowanie)
Kurcze, nie pamiętam, ale nie leży przy słodyczach... jakaś kobieta chyba jest na rysunku? Jakieś takie mało wystrzałowe opakowanie...
jarzynajarzyna - 2012-01-17, 08:32

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow:
tylko jedna rzecz - jak potem wyjąć ten balonik?

gosia_w - 2012-01-17, 08:35

przekłuć szpilką
jarzynajarzyna - 2012-01-17, 10:02

:mryellow: nie no, jasne, ale czy to się odklei bez rozwalenia miseczki?
gosia_w - 2012-01-17, 12:44

rozumiem, że po posmarowaniu olejem odklei się
bronka - 2012-01-17, 12:51

Alispo napisał/a:
o jaaaaa ;-) wiem juz co zrobie jak nie sprzedam wszystkich gumek ;-)

padłam :lol:

jarzynajarzyna, no dlatego warto spryskać olejem :-D

Boski pomysł- bardzo bardzo mi się podoba. Wykorzystam na urodziny któregoś z moich licznych dzieci.

Czekoladę roztapiam w miseczce na parze- w niskiej temp- ok 40-50 st. Potem zastyga z powrotem bez żadnego problemu. Nic nie kombinuję nigdy. Takie miseczki też powinny wyjść.

jarzynajarzyna - 2012-01-17, 14:09

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ok ok
:mryellow:

rosa - 2012-01-17, 18:15

to jest genialne!

ja czekoladę gorzką łamie na kawałki do szklanki, szklankę wstawiam do gara z wodą i gotuję
zawsze zastyga


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group