| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Serowe sufleciki i jabłka zapiekane z granolą
poughkeepsie - 2012-01-21, 19:33 Temat postu: Serowe sufleciki i jabłka zapiekane z granolą Świetne zestawienie na śniadanie albo deser, a przygotowania nie zajmują
więcej niż 25 minut, polecam!
Na jabłka:
4 średnie jabłka
kilka łyżek granoli lub dobrego muesli
2 łyżki ulubionej konfitury
sok z cytryny
Jabłka myjemy, dobrze wycieramy. Odcinamy kapelusiki. Wydrążamy środek, łącznie z
gniazdem nasiennym, tak aby pozostawić ścianki ok. 0.5 grubości - świetnie nadaje się do
tego metalowa łyżka do lodów. Jabłka smarujemy (polecam pędzelek) sokiem z cytryny
żeby nie ściemniały. Granolę/muesli mieszamy z konfiturą. Nadziewamy jabłka,
przykrywamy kapelusikami. Wstawiamy je do keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na sufleciki:
250 kremowego twarożku
50 g brązowego cukru
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
50 g miękkiego masła
2 łyżki grysiku orkiszowego (może być pszenny, ale jest mniej zdrowy)
50 g mąki (użyłam jasnej orkiszowej)
tłuszcz i cukier do foremek
Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tłuszczem.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Twarożek
mieszamy z żółtkami, masłem i grysikiem (zrobiłam to mikserem). Delikatnie dodajemy
mąkę i ubite białka - najlepiej mieszać trzepaczką balonową w jedną stronę, aby nie
zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Masę przekładamy ostrożnie do 3/4 wysokości foremek.
Ramekiny i keksówkę z jabłkami stawiamy na płaską blachę ("firmową" z piekarnika).
Pieczemy ok. 20-25 minut, podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polecam!
--
|
|