| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - muffinki gryczane
MartaJS - 2012-01-28, 19:36 Temat postu: muffinki gryczane Wyszły naprawdę dobre, lepsze niż się spodziewałam Ostatnio mam fazę na m±kę gryczan± i wszystko robię gryczane. Fajne s± przekrojone i posmarowane masłem
1 szkl m±ki pszennej
1 szkl m±ki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
dwie gar¶cie rodzynek
1 jajo (niekoniecznie)
szklanka mleka
pół szklanki oleju
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Wlać do odpowiednio przygotowanej formy muffinkowej i piec ok. pół godziny w 180 st.
Posypałam jeszcze po wierzchu odrobin± utartej ciemnej czekolady
Pipii - 2012-01-29, 09:26
Napisz jeszcze na ile muffinek to wystarczyło?
MartaJS - 2012-01-29, 09:28
Standardowa blaszka - 12 muffinek.
Pipii - 2012-01-29, 09:36
OK, dzięki. Podoba mi się ten przepis.
Ja mam silikonowe foremki na 6 muffinek, to zrobię z 1/2 przepisu
m±kę gryczan± kupiła¶, czy mieliła¶ kaszę? Niepalona najprawdopodobniej, prawda?
Ostatnio mam fazę "karobow±" - my¶lę, że z dodatkiem karobu będ± też super Jak upichcę dam znać jak wyszły karobowe )
maharetefka - 2012-01-29, 09:42
MartaJS, super przepis! myslisz, ze moge zmielic kasze gryczana w mlynku do kawy?
MartaJS - 2012-01-29, 09:46
Nie wiem, robiłam z gotowej, kupowanej m±ki.
Dzisiaj będ± bułki gryczane Przedwczoraj była gryczana pizza Ciekawe kiedy mi się znudzi (jak mi się m±ka skończy?).
maharetefka - 2012-01-29, 09:47
a, ok. u mnie taka maka nie do kupienia, bede probowac z mielonej.
Pipii - 2012-01-29, 09:48
Ja zawsze robię "dziwne" m±ki z mielonych w młynku ziaren / kasz- wychodzi bezbłędnie!
majaja - 2012-01-30, 13:19
Pyszne te muffiny, nie wiem co dałam zamiast pszennej, bo nie pamiętam co mam w tym pojemniku aktualnie, ale gdybym wiedziała, że to takie proste i dobre zrobiłambym wcze¶niej Dzieki Marta.
Pipii - 2012-01-30, 13:25
muffinka w doniczce
majaja - 2012-01-30, 13:57
Pomysł przywieziony z Pragi
Pipii - 2012-02-03, 15:22
Zrobiłam dzisiaj, oczywi¶cie z modyfikacjami
szklanka m±ki orkiszowej
szklanka m±ki gryczanej (po prostu zmielona kasza gryczana niepalona)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki miodu
gar¶ć rodzynek
2 duże łyżki karobu
1 i 1/3 szklanki wody zimnej
1/3 szklanki oleju kokosowego
szczypta soli
gar¶ć suszonej eko skórki pomarańczowej
wyszły REWELACYJNE dzięki Marta za pomysł z m±k± gryczan±!!
gosia_w - 2012-02-04, 20:11
Ja też zmodyfikowałam:
szklanka m±ki orkiszowej razowej
szklanka m±ki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżki kakao
czubata łyżka karobu
utarte jabłko
kawałek utartej dyni (objęto¶ciowo tyle co jabłka)
3 niepełne łyżki melasy buraczanej
3 niepełne łyżki oleju
trochę mleczka migdałowego, bo mi ciasto za gęste wyszło
łyżeczka kardamonu
gar¶ć suszonych wi¶ni
Pyszne wyszły! Dzięki za przepis, będę czę¶ciej piec z m±k± gryczan±
Pipii - 2012-02-05, 21:45
gosia_w zrobię sobie z Twojego przepisu :*
|
|