| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - bułeczki gryczane
MartaJS - 2012-01-29, 21:40 Temat postu: bułeczki gryczane Kolejny gryczany eksperyment zakończony powodzeniem Polecam
1 szkl m±ki gryczanej
1 szkl m±ki pszennej białej
1 szkl m±ki orkiszowej
duża szczypta soli
letnia woda (trochę więcej niż szklanka)
¶wieże drożdże (duża łyżka)
1 łyżeczka cukru (lub miodu w wersji nie-vegan)
kilka łyżek dowolnego oleju (np. rzepakowego)
Drożdże rozetrzeć z niewielk± ilo¶ci± letniej wody i cukrem, odstawić na kilka minut. M±ki wymieszać z sol±, wlać wodę, drożdże, olej, wymieszać, zagnie¶ć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. Ciasto ponownie wyrobić, odrywać kawałki i lepić bułeczki, układać na blaszce. Powinny jeszcze rosn±ć ok.15 minut, po tym czasie do piekarnika na jakie¶ pół godziny. Gotowe
Wychodzi ok. 10 niedużych bułeczek.
koko - 2012-01-31, 10:34
Robię podobne, ale nie piekę, tylko gotuję na parze i sypię więcej gryczanej m±ki, czasem 100%.
MartaJS - 2012-01-31, 10:37
W sensie, że takie pyzy? Ja poznańskie kluchy z łacha? I z sosem?
koko - 2012-01-31, 10:54
U nas to się buchty nazywa, pierwszego dnia s± kluskami z sosem grzybowym, a drugiego - bułkami
bronka - 2012-01-31, 11:03
koko, z samej gryczanej wychodz±? Bez jajek? Klej± się?
Mycha - 2012-01-31, 12:14
A jakiej m±ki używacie? Z gryki palonej czy nie?
koko - 2012-02-10, 17:46
bronka, wła¶nie ta m±ka gryczana ma tak± fajn± wła¶ciwo¶ć, że od razu, nawet bez wyrabiania trzyma się sama ze sob±, a nie z misk± i z ręk±. Ale i tak zwykle dodaję m±kę orkiszow± 1:1, żeby wzbogacić wypiek dla Jerza. No i sypię sezam i słoneczni, albo dynię.
I robię na mleku, bo wtedy zaczyn wyrasta mi jak szalony.
Jeszcze fotosy (te rowy sama porobiłam, żeby bułki były takie ładne, jak w Lidlu ).
majaja - 2012-02-10, 19:27
| Mycha napisał/a: | | A jakiej m±ki używacie? Z gryki palonej czy nie? | z ciekawo¶ci proszę o przetłumaczenie pytania, na m±ce babalskich żadnej takiej informacji nie ma?
gosia_w - 2012-02-10, 19:33
majaja, zdaje się Bioplanet ma tak± i tak±
koko - 2012-02-10, 19:54
Ja mam teraz m±kę od Hillara, jest niepalona.
Mycha - 2012-02-11, 18:19
Też kiedy¶ kupiłam m±kę na której nie było informacji, z jakiej gryki była zrobiona. W smaku okazało się, że z palonej i to mi bardzo przeszkadzało, bo palona ma bardzo dominuj±cy smak. Szybko mi zbrzydła. Wobec tego mam nadzieję, że do przepisu potrzebna jest m±ka z niepalonej (białej) gryki.
MartaJS - 2012-02-11, 18:58
O z takiej hxxp://amarantus.pl/product_info.php?products_id=3189&osCsid=b7cla35ifo2ln451cc4cb1ir47]o.
Moim zdaniem to niepalona jest.
Ale ciekawa jestem smaku palonej, muszę sobie zmielić, bo mam grykę palon±.
monika343 - 2012-07-04, 10:55
Nie mam m±ki gryczanej! to z m±ki orkiszowej, razowej samej wyjd±? bo żauwarzyłam że mój mały, chleba razowego to nie! ale bułeczki jak najbardziej tak
maga - 2012-07-04, 11:02
monika343, je¶li masz młynek do kawy i kaszę gryczan±, to dasz radę zrobić sobie m±kę
[ Dodano: 2012-07-04, 12:04 ]
MartaJS, a te bułeczki nie twardniej±? Kiedy¶ zrobiłam podobny eksperyment (nie pomnę, co dałam, ale na pewno było tam z 1/2 m±ki gryczanej) i po kilku godzinach zrobiły mi się kamienie
MartaJS - 2012-07-04, 11:15
monika343, wyjd± na pewno.
maga, moje nie twardniały.
|
|