wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

poughkeepsie - 2012-02-02, 20:26
Temat postu: Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Na dwa nieduże bochenki:
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g śruty żytniej
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g zakwasu
10 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
150 g ziaren słonecznika
450 ml letniej wody

Mąki mieszamy ze sobą, solą i śrutą.
W letniej wodzie rozpuszczamy zakwas i drożdże. Miksturę dodajemy do suchych składników, wyrabiamy ciasto (można robotem z hakiem), aż składniki dobrze się połączą. Pod koniec wyrabiania dodajemy słonecznik.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 3h do wyrośnięcia. Przykrywamy je ściereczką.
Po tym czasie, ciasto przekładamy na blat/stolnicę wysypaną mąką, dzielimy na dwie części. Formujemy dwie kule, rozpłaszczamy i zakładamy brzegi jak kopertę do środka, a następnie wyrabiamy dwa zgrabne, okrągłe bochenki (będą nieduże i powinny być dość wysokie).
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb jest gotowy do pieczenia, gdy po delikatnym naciśnięciu palcem wraca do poprzedniej pozycji (może to zająć nawet kolejne 2h).
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z blachą z wodą na dnie.
Gdy się nagrzeje, wyjmujemy blachę z wodą i wkładamy chleb. Temperaturę zmniejszamy do 220 stopni. Po kolejnych 15 minut zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Aby chleb miał chrupiącą skórkę możemy w trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą ze spryskiwacza.
Studzimy na kratce, kroimy dopiero na następny dzień, aby miąższ się ustabilizował.
więcej: hxxp://zielenina.blogspot.com/2012/01/razowy-pszenno-zytni-na-zakwasie-ze.html

gosia_w - 2012-02-02, 20:46

poughkeepsie, a myślałam, że razowy na zakwasie można zrobić tylko w foremce, Tobie wyszedł świetnie :-) Myślisz, ze bez drożdży da radę?
ag - 2012-02-03, 08:32

hm, nie mam śruty żytniej bo spróbowalabym...
gosia_w - 2012-02-03, 08:49

a może żytnie płatki w zamian?
bronka - 2012-02-03, 10:31

gosia_w napisał/a:
myślałam, że razowy na zakwasie można zrobić tylko w foremce

no coś Ty. Musisz tylko dużo gęstsze ciasto zrobić, żeby się nie rozjechało za bardzo.
Ale wtedy jest dużo bardziej zbity.

gosia_w - 2012-02-03, 10:48

no właśnie, a ja bym chciała nie zbity.
bronka - 2012-02-03, 10:56

gosia_w, a z foremki Tobie zbity wychodzi?
gosia_w - 2012-02-03, 11:01

nie, z foremki wychodzi mi idealny :-D
ale ja bym chciała taki okrągły (i z góry dziękuję za radę, żeby upiec w tortownicy ;-) :mryellow: )

bronka - 2012-02-03, 11:06

gosia_w napisał/a:
i z góry dziękuję za radę, żeby upiec w tortownicy ;-) :mryellow:

:lol:

kofi - 2012-02-03, 11:23

gosia_w napisał/a:
nie, z foremki wychodzi mi idealny :-D
ale ja bym chciała taki okrągły (i z góry dziękuję za radę, żeby upiec w tortownicy ;-) :mryellow: )

No wiesz, a ja właśnie pomyślałam, że to fajny pomysł. :mryellow:

poughkeepsie - 2012-02-03, 18:34

Dzięki za miłe komentarze :)
Gosiu_w ja akurat na zakwasie rzadko kiedy piekę na zakwasie. Taki chleb potrzebuje dobrego dopowietrzenia gdy rośnie, więc lepiej wyrasta w koszyku albo durszlaku, a nie w foremce. Ten akurat ma bardzo zwarte ciasto, zupełnie się nie rozlewa, trzeba tylko uformować dość wysokie bochenki żeby ładnie wyrosły do góry, a nie na boki.
Spokojnie da radę bez drożdży tylko wtedy może trzeba będzie nieco wydłużyć czas wyrastania.
Ag, spróbowałabym zamiast śruty z tymi płatkami, ale zaczęłabym od zmniejszenia ilości o jakieś 50g w stosunku do ilości śruty, bo one są objętościowo większe. Dobrze byłoby je też namoczyć przed dodaniem i dodać odcedzone.
Chleb jest bardzo smaczny, ale to typowy zakwasowy razowiec, ciężki i wilgotny :)

gosia_w - 2012-02-03, 20:23

dziękuję, upiekę :-D
biały lis - 2012-02-03, 20:39

świetny pomysł z tortownicą, takiego kolistego nigdy nie udalo mi się upiec. Jeśli chodzi o przepis, to ja dałam śrutę orkiszową, ziarna dyni, i trochę płatków żytnich ;] mniam
emiwa - 2012-02-05, 22:45

upiekłam wczoraj :) wyszedł bardzo smaczny, choć jak dla mnie za bardzo wilgotny i nie pękł mi. Moje dziecko woli ten chleb od ciastek :D ale zdjęcia nie umiem wkleić:(
serenatta - 2012-02-07, 20:26
Temat postu: chleb z ziarnami, bardzo prosty
to jest taki chleb do którego nie trzeba za każdym razem robić zakwasu, tylko zostawia się trochę zarobionego chleba i przechowuje to w lodówce do czasu wyrabiania nowego chleba. tylko pierwszy raz robimy zakwas tradycyjnie.
składniki na chleb:

1kg mąki razowej pszennej (w oryginalnym przepisie mojej mamy była mąka biała tortowa, bo to miał być chyba graham z dodatkami, a ja go trochę udoskonaliłam) ja czasem mieszam mąki, np. pół na pół żytniej i orkiszowej
pół szkl. siemienia lnianego
pół szkl. ziaren słonecznika
pół szkl. płatków owsianych
opcjonalnie pół szkl. otrębów (jeśli robię z mąki razowej to zamiast otrębów dodaję np. amarantus lub więcej płatków owsianych)
3 łyzeczki soli, soli można mniej
1litr wody (3 szkl zimnej i 1 szkl wrzatku pomieszane razem)

suche składniki wymieszać razem w misce i dodać zakwas lub odłożoną część chleba z poprzedniego zarabiania. jeśli dodajemy zakwas to ilość wody trzeba odpowiednio zmniejszyć. po zarobieniu masy odkładamy mniej więcej 3/4 szkl wyrobionego ciasta i pod przykryciem odstawiamy do lodówki. to trochę wyrośnie i będzie gotowe za parę dni do następnego chleba. z tej ilości wychodzą mi dwa spore bochenki lub 4 keksówki.

odpowiem na wszzelkie pytania
miłego pieczenia

[ Dodano: 2012-02-11, 12:21 ]
trzeba go odstawić na 12 godź w ciepłe miejsce, i piec w 180st.C 1godzinę :)

emiwa - 2012-02-16, 20:56

ostatnio wychodzi mi chleb trochę mokry :( ; co z tym zrobić? z czego to wynika?
serenatta - 2012-02-16, 21:12

jak mi wychodzi mokry to znak, że dodałam za dużo wody. różne są mąki i różne dodatki, ja nauczyłam się wyrabiać ciasto o odpowiedniej konsystencji i już jak wyrabiam, to widzę jaki będzie po upieczeniu, czyli czy miękki, czy bardziej suchy. z czasem się nabiera takiej wprawy. ja daję wtedy mniej wody, jeśli mi poprzedni wyszedł za mokry.
miłego

Filona - 2012-02-22, 15:54

Jestem w trakcie zmiany sprzętu kuchennego bo moja dotychczasowa kuchenka przegrywała w walce z pieczeniem chleba, konsekwentnie przypalała górę a środek był bardzo wilgotny na pograniczu z surowym Może macie jakieś pomysły stąd hxxp://www.torres.pl/kat-piekarniki-908.html na dobry piekarnik? Czy termoobieg wystarczy?
bronka - 2012-02-22, 16:07

Filona napisał/a:
przypalała górę a środek był bardzo wilgotny na pograniczu z surowym

Przykryj w połowie pieczenia papierem z góry i po kłopocie.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group