wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - O cieście marchewkowym

Lily - 2007-09-05, 23:05
Temat postu: O cieście marchewkowym
a ja ciasto marchewkowe - pierwszy raz upiekłam, na oko ;)
Kreestal - 2007-09-05, 23:19

Lily napisał/a:
a ja ciasto marchewkowe - pierwszy raz upiekłam, na oko ;)


Jak podam komuś kawałek tego ciasta i po kilku kęsach powiem z czego jest to widzę zawsze tę samą reakcję: duże oczy ze zdziwienia :) hmmm, chyba muszę upiec, ostatnio zrobiłam od razu dwa, bo mój facet zabrał do domu dla rodzinki. Jedno jest pewne, jest pyszne i zawsze wychodzi :)

Lily - 2007-09-05, 23:21

mój facet też nie zauważył :) był zdziwiony, bo nie poczuł żadnej marchewki :)
Wicia - 2007-09-06, 08:59

Kreestal napisał/a:
jest pyszne i zawsze wychodzi

No nie w moim przypadku, jestem antytalentem ciastowych choć winię trochę za to mój piekarnik, a może mam zły przepis... :roll:

adriane - 2007-09-06, 09:20

Lily napisał/a:
mój facet też nie zauważył :) był zdziwiony, bo nie poczuł żadnej marchewki :)


My czasem robimy ciasto marchwiowo-burakowe. Ma ładny kolorek i niezle smakuje. Też wszyscy zdziwieni są zwykle składem tego ciasta :-)

Humbak - 2007-09-06, 09:45

adriane napisał/a:
czasem robimy ciasto marchwiowo-burakowe

adriane, a czy można poprosic o przepis? :-P

Lily - 2007-09-06, 10:38

Wicia napisał/a:
a może mam zły przepis..
- ja nie miałam żadnego przepisu :D
zina - 2007-09-06, 16:07

Przeczytalam wlasnie o ciescie marchewkowym w tym watku i mnie wzielo :-)
To jedno z moich ulubionych ciast (generalnie przepadam za slodkoscia w smaku miodowo-korzennym czyli a'la piernik) Ciasto marchewkowe jest po prostu genialnym wypiekiem na kazda okazje :mryellow:

Malroy - 2007-09-06, 18:20

dałybyście przepis, jak bym zrobił to by żonce chyba gałeczunie wyskoczyły ;)
Humbak - 2007-09-06, 19:09

to jest sprawdzony hxxp://gotowanie.onet.pl/11287,314,kuchniadladzieci.html]piernik z marchwi - nie było jeszcze nikogo kto by tego nie wcinał ze smakiem :D
YolaW - 2007-09-06, 19:42

adriane napisał/a:
My czasem robimy ciasto marchwiowo-burakowe. Ma ładny kolorek i niezle smakuje.
to ja też poproszę o umieszczenie przepisu w dziale wypieki :)
adriane - 2007-09-06, 19:57

Humbak napisał/a:
adriane napisał/a:
czasem robimy ciasto marchwiowo-burakowe

adriane, a czy można poprosic o przepis? :-P


Oczywiście, ale jestem w trakcie remontu i muszę dokopać się do teczki z przepisami.

YolaW - 2007-09-06, 20:02

adriane napisał/a:
Oczywiście, ale jestem w trakcie remontu i muszę dokopać się do teczki z przepisami.

To trzymamy kciuki za szybki i sprawny remont :mryellow:

Kreestal - 2007-09-06, 22:19

Przepis, według, którego piekę ciasto marchewkowe, zaczerpnięty z "Kuchareczki":

Carrot Cake

Składniki:

5 łyżek mlek (może być sojowe)
20 dag cukru
1/2 kg mąki
3/4 szklanki oleju
3-4 starte marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu (ja dodaję trochę więcej)
mały kawałek utartego imbiru
trochę utartej gałki muszkatołowej
bakalie ( po kilka dag rodzynek, suszonych owoców, orzechów, skórki pomarańczowej itp)
można też dodać 1/2 fiolki aromatu waniliowego

Wykonanie:

-cukier mieszam z olejem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i sodę
-dobrze umyte marchewki ucieram na papkę, dodaję je do reszty składników
-ugniatam ciasto i dodaję bakalie i resztę przypraw
-jeśli ciasto jest zbyt twarde, dolewam troszkę mleka, a jeśli zbyt luźne, dosypuję troszkę mąki - ciasto powinno być elastyczne i błyszczące
-przekładam ciasto do natłuszczonej foremki i piekę ok. 1h w temperaturze 150 stopni
-po godzinie sprawdzam, czy jest już ok.: wbijam wykałaczkę i patrzę, czy jakiś okruszek nie przykleił się do niej - jeśli tak, piekę dalej
-na koniec można polać je czekoladą

Smacznego!

Lily - 2007-09-06, 22:25

Kreestal napisał/a:
ugniatam ciasto i dodaję bakalie i resztę przypraw
a ja robiłam takie, że nie było czego ugniatać, było lejące
Kreestal - 2007-09-06, 22:31

Cytat:
ciasto powinno być elastyczne i błyszczące


Ja zawsze takie robię i jest ok, trochę jakby śliskie.

Jadzia - 2007-12-12, 12:30

ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych, tak samo jak u Was wszyscy się dziwią: "z marchewki?niemożliwe". choć sporo ludzi traktuje je jako kolejne moje "bezjajeczne dziwactwo", a do tego mało słodkie.

Przepis według, którego robię(nie jest mojego autorstwa):
-0,5 kg startej marchwi
-3 szklanki mąki
-szklanka cukru(ja daję ok 1/3, zależy ile dodaje bakalii i daktyli)
-0,5 szklanki oleju
-1 czubata łyżeczka proszku, cynamonu i imbiru

wszystko mieszamy, mocno ugniatamy na blaszce i na 40-50 min do 180st

oprócz wyżej wymienionych składników dodaje orzechy/wiórki kokosowe/sezam/ rodzynki itd -zależy na co mam ochotę i co mam pod ręką. Raz zrobiłam też wersję z musem jabłkowym(wtedy trzeba więcej mąki)

piekę na tortownicy, a jak na dużej blaszce to zwiększam liczbę składników, z resztą rzadko trzymam się ściśle podanej ilości.

ach...Święta już blisko...Mama upiecze z 6 wykwintnych(=tłuste, często niewege, z okropną ilością jajek itd)placków, więc swoje placuszki zjem sama :-P

stokrotki - 2008-04-15, 21:37

Ja marchewkowe ciasto robie bardzo podobnie jak Kresstal z tą różnicą że zamiast mleka daję sok z pomarańczy i skórkę , koniecznie pistacje (uważam że świetnie pasują do marchewki ;) ) i wiórki kokosowe - innych bakali nie daję ...... No i lubię jak cukier jest brązowy a nie biały wtedy ciasto jest bardziej "przyrumienione " ( tak mi się bynajmniej wydaję ;) )
A tak wogóle to ja w pracy robię marchewkowe ciasto i ludzie uwielbiają je zawsze się sprzeda co do ostatniego okruszka i nikt się nie dziwi że marchewka w cieście jest ;-)

Jadzia - 2008-04-16, 08:55

stokrotki napisał/a:
udzie uwielbiają je zawsze się sprzeda co do ostatniego okruszka i nikt się nie dziwi że marchewka w cieście jest ;-)


stokrotki u mnie jest podobnie, dwie przyjaciółki, które nie znoszą marchewki ( w żadnej postaci) bardzo polubiło to ciasto :-)

Silverka - 2008-04-17, 12:42

tez zorbilam to ciasto, moi rodzice sa bardzo wybredni jesli chodzi o ciasta moich wypiekow, a to im smakowalo :)
Kamm - 2008-04-17, 13:08

Ciasto marchewkowe robie podobnie do Kreestal, z malymi wyjątkami ;-)
Kreestal napisał/a:
marchewki ucieram na papkę


co znaczy na papkę ? ;-) ja scieram zawsze na tarce na tych najwiekszych oczkach :-P

Do ciasta dodaję : rodzynki , morele , skorke pomaranczową , niekiedy kokos

Ciasto z mąki graham i zytniej razowej ;-)

stokrotki - 2008-04-17, 14:52

Ja też tre na dużych oczkach , lubię jak mi marchewka chrupnie ;-)
agaB - 2009-03-21, 22:12

A ja robiłam ciasto marchewkowo-buraczane i wszystkich zaskoczyłam tym, co jedzą.
A oto przepis:
Ciasto marchwiowo-burakowe

1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce) (1,5 szkl)
1 szkl. startych surowych buraków (1,5 szkl.)
3/4 szkl. oleju (1 szkl.)
1/2 szkl. ziaren słonecznika lub orzechów włoskich
2 szkl. mąki (ja daję razową i białą pół na pół) (3 szklanki)
1 szkl. cukru ( ja daję miód, tak z pół szklanki miodu)
3 jajka (4 jajka)
3 łyżki letniej wody (4 łyżki)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sproszkowanej wanilii (niekoniecznie)
szczypta soli

1. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
2. Połączyć: olej, miód lub cukier, żółtka, wanilię, wodę -utrzeć.
3. Połączyć: mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystko razem z punktem 2.
4. Dodać buraki, marchew i nasiona, wymieszać wszystko razem z punktu 2 i 3.
5. Dodać ubitą pianę z białek.

Piec ok. 50 minut.

Kat... - 2009-05-01, 22:00

Właśnie zrobiłam ciasto z przepisu Kreestal. Siedzi w piekarniku i będzie za 57 minut. Nie mogę się doczekać. :-) Nigdy w życiu nie jadłam jeszcze marchewkowego ale już po samym zapachu surowego coś czuję, że będzie często gościło na moim stole.
kofi - 2009-05-02, 22:09

O, nie wiedziałam o tym wątku, a właśnie zadzwonił piekarnik, że upiekło się ciasto marchewkowe. :-) Dziś zaszalałam i jest z utartą czekoladą w środku.
Zaraz idę wyjąć. :-)

Kat... - 2009-05-02, 22:36

Ależ pyszne to ciasto! Zrobiłam dokładnie wg przepisu, nawet czekoladę ma na wierzchu. Z niecierpliwości wyjęłam nie sprawdzając i się troszkę chyba nie dopiekło bo się rozpada ale mi to nie przeszkadza. No i tak się nim od wczoraj zajadam, że biedne czokoloko siedzi w lodówce i zazdrości :-P
puszczyk - 2009-05-03, 08:38

O, to już drugi wątek na ten temat. Ja piekę wg przepisu dort z innego wątku. Przepyszne.
neina - 2009-05-03, 20:21

:-)
Malinetshka - 2009-05-04, 09:41

neina, ale cudo :D
loika - 2009-05-04, 11:02

A może ktoś próbował robić ciasto marchewkowe w wersji bezglutenowej?
margot - 2009-05-04, 17:15

Neina ,a które robiłaś ?
neina - 2009-05-04, 19:51

Z przepisu Kreestal, dodatkowo przelozylam i oblozylam masa z cukru i mleka w proszku i posypalam pistacjami.

.

neina - 2009-11-28, 02:04

Ma ktos moze pomysl na weganski icing do ciasta marchewkowego? Cos kiedys czytalam o mleku/oleju kokosowym i ksylitolu, ale nie pamietam dokladnie.
agazima - 2009-11-28, 15:38

tak super by byl olej kokosowy ksylitol albo slod zbozowy i moze z wiorkami jeszcze oj bajka!
neina - 2009-11-28, 16:02

Dzieki, na pewno wyprobuje :-)
excelencja - 2009-12-29, 17:18

upiekłam w wersji Kreestal, i udało się, było to chyba moje pierwsze wegańskie pieczone ciasto, które było dobre :) ))
moony - 2010-02-05, 17:15

Ejj, przestańcie, ja próbuję schudnąć! :roll:
Już, już tak bardzo bym chciała zrobić dziś po pracy, ale zaczekam na tłusty czwartek...
Aaaa, pycha :D

muz - 2010-07-17, 11:47

kurcze, gdzie ten przepis Kreestal?!
bo wszyscy zachwyceni a ja ne moge znalezc, a chcialam dzis piec tan marchewkowiec...

lilias - 2010-07-17, 22:56

muz napisał/a:
kurcze, gdzie ten przepis Kreestal?!
bo wszyscy zachwyceni a ja ne moge znalezc, a chcialam dzis piec tan marchewkowiec...


spokojnie skorzystaj z przepisu Mandragory ;-)

margot - 2010-08-07, 20:54

kochani może ktoś zapisał sobie przepis Kreestal na ciasto marchewkowe?
Capricorn - 2010-08-07, 22:25

nie wiem, gdzie jest przepis Kreestal, ale przez reaktywację tego wątku zostałam powiedzona na pokuszenie, i w piekarniku siedzi coś, co jest kombinacją wszystkiego, co w tym wątku napisano. Druga porcja ciasta czeka w kolejce.
Capricorn - 2010-08-07, 23:53

wyszło bosssssssskie, a zupełnie na oko robione :)

wrąbaliśmy pół ciasta z małej blachy, a miałam nie jeść po nocach....

priya - 2010-08-08, 07:18

Mnie ten wątek też kusi i jak tylko skończymy jeść ciacho z gruszkami jakie popełniłam wczoraj, biorę się zaraz za marchewkowe. Nie mam tylko pojęcia którą recepturę wybrać :roll:
Capricorn - 2010-08-08, 16:31

priya, jeśli Ci to w czymkolwiek pomoże, to moja wczorajsza opcja absolutnie na oko, mix wariantów, wyglądała tak (proporcje są podwójne, wyszły dwie małe blachy):

kilogram marchewki starła mi maszyna na drobne wiórki, zasypałam ją czubatymi łyżeczkami gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu (po jednej z każdego) i nieco mniej kardamonu.

mąki dałam wstępnie 5 szklanek, niecałą szklankę cukru i szklankę oleju, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Gdyby pora była wcześniejsza, zastąpiłabym co najmniej jedną szklankę mąki płatkami owsianymi, no ale mi się niepostrzeżenie skończyły, a u nas w nocnych to piwo jest, a nie płatki. Dodałam też trochę mleka gdy konsystencja była za gęsta. I do pieca, na jakieś 45 minut. Wyszło boskie, najlepszy dowód, ze z pieca wyjęłam przed północą, a teraz śladu po cieście nie ma. (powtórzę: dwie blachy).

Marzyła mi się jakaś białą niesłodka polewa jeszcze, bita śmietana byłaby chyba dobrym pomysłem.

priya - 2010-08-08, 17:22

Capricorn napisał/a:
nas w nocnych to piwo jest, a nie płatki.
:mrgreen:
Capricorn napisał/a:
Dodałam też trochę mleka
Dobrze, że mleko miałaś akurat, inaczej pewnie musiałabyś piwem rozcieńczyć ;-)
Capri, senk ju wery macz ;-) Zrobię właśnie tak jak Ty zrobiłaś.

Capricorn - 2010-08-08, 17:27

priya napisał/a:
Dobrze, że mleko miałaś akurat, inaczej pewnie musiałabyś piwem rozcieńczyć ;-)


do kawki mam, bez kawki to chyba spałabym non-stop...

Cytat:
Capri, senk ju wery macz ;-) Zrobię właśnie tak jak Ty zrobiłaś.


wiesz, mam mam takie wrażenie, ze tego ciasta nie da się spieprzyć :)

margot - 2010-08-09, 10:31

ale wiecie piwo bardzo by pasowało zamiast mleka , ha śmiem twierdzić ,że jeszcze lepsze ciasto by było :mryellow:
ja piekę pierniczki z piwem i są zarąbiste co najmniej :mrgreen:

Capricorn - 2010-08-09, 19:14

priya, i jak Ci wyszło?
priya - 2010-08-09, 20:36

Capricorn napisał/a:
priya, i jak Ci wyszło?
Jeszcze nie wyszło, w lodówce mam ostatni kawałek placka z gruszkami ;-) Marchewkowe pieczemy jutro. Zdam relację :-)
mimish - 2010-08-09, 20:45

Ja upieklam dzis i wlasnie zjedlismy juz polowe blachy... :oops:
Zrobilam z maki gryczanej, dodalam male kosteczki jablek i gruszek. Wyszlo naprawde pyszne.

[ Dodano: 2010-08-10, 17:23 ]
Byl u mnie dzis szwagier (wielki milosnik kuchni francuskiej, miesiw, ciezkich sosow). Zaproponowalam mu ciasto marchwiowe nie mowiac z czego jest zrobione.
Bardzo mu smakowalo, stwierdzil nawet, ze :"moglabym je sprzedawac..." hmmmm po dluzszym zastanowieniu postanowilam wziac ta opinie za komplement ;)

priya - 2010-08-11, 08:24

Popełniłam wczoraj. Ale późno było i gorące więc próbuję teraz. Bardzo smaczne, przyznam. Ale cośmi się zdaje, że zbyt zbite mi wyszło. Ono prawie wcale nie urosło! Tak chyba nie ma być... Zakalca nie ma, ale... Dość dobrze zawsze mi wychodzą wypieki, ale z tego nie jestem całkiem zadowolona. CHyba coś spieprzyłam :roll: Za dużo marchewki w stosunku do mąki? To moje pierwsze podejrzenie. Jaka ma być konsystencja tgego ciasta przed pieczeniem? DObrze, że smakuje fajnie, nie zmarnuej się ;-)
Capricorn - 2010-08-11, 08:50

ja piekłam wczoraj w nocy, na wyjazd do dorotato. Jednej blaszki już nie ma... Dodałam kilka tartych jabłek kwaskowych tym razem też, i płatków owsianych.
priya - 2010-08-11, 09:16

Ja dałam 6 srednich marchewek, 2,5 szkl.mąki i pół szklanki płatków owsianych. Jak powinno być z ta konsystencją? Miękkie? Twarde? Klejące? Zwarte? żebym jakieś pojęcie miała...Jest pyszne, ale coś chyba nie tak...
Capricorn - 2010-08-11, 09:19

wiesz co, ja konsystencję zostawiam taką na wpół lejącą. ciasto jest gęste, ale się leje. mozolnie.

ha!

no nie umiem tego opisać :)

priya - 2010-08-11, 10:32

No dobra, metodą prób i błędów może dojdę do ideału :-) Przynajmniej wiem, że ma być bardziej miękkie niż twarde ;-) A czy sporo wyrasta? Po upieczeniu jest puszyste czy zbite? o jessssu, pytam jakbym pierwszy raz do kuchni weszła :oops: zwykle z ciastami dobrze sobie radzę, ale tym razem albo coś zawaliłam albo za dużo od siebie wymagam ;-)
margot - 2010-08-11, 11:54

mimish napisał/a:
Ja upieklam dzis i wlasnie zjedlismy juz polowe blachy... :oops:
Zrobilam z maki gryczanej, dodalam male kosteczki jablek i gruszek. Wyszlo naprawde pyszne.


a podasz proporcje?Tak na oko chociaż ?

mimish - 2010-08-11, 12:00

margot, jasne !

Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej "Zdrowa kuchnia dla dzieci", podaje proporcje po mojej modyfikacji

Składniki

3 szklanki startej marchwi, jablka, gruszki

1 i 1/2 szklanki oleju


2 łyżeczki sody /(proszku do pieczenia)

szczypta soli

2 szklanki mąki (najlepiej grahamki), ja dalam gryczana ale mozna pol na pol

1 szklanka cukru lub miodu

2 łyżeczki cynamonu (Misia ma uczulenie na cynamon wiec dodalam zielony kardamon i imbir)

przyprawa do piekarnika (nie uznaje gotowych mieszanek wiec nie dodalam)

4 jajka


Etapy przygotowania

1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomocą miksera czy robota kuchennego).

2. Upiec w ok. 220 stopni C.

margot - 2010-08-11, 12:05

mimish napisał/a:
margot, jasne !

:-) dziękuję

nika - 2010-08-14, 00:01

a ja zrobiłam takie pyszne podwójne, już nie pamiętam z czyjego przepisu, naprawdę mi się udało, a potem schowałam do szafki i... zapomniałam, i mam teraz wielkie suche ciasto marchewkowe :roll: jutro będę je wskrzeszać, bo sprawdzałam i nie jest popsute, tylko takie suche
śliwka - 2010-09-04, 10:47

nika jesteś niesamowita :D

Ja po zrobieniu tego ciasta wczoraj cały czas o nim myślałam, najchętniej pochłonęłabym wszystko naraz. Nawet żebym się mocno starała to nie potrafiłabym o nim zapomnieć , hihihi :)

matity - 2011-03-04, 16:31

Przepis na ciasto marchewkowe podglądnęłam swego czasu na WD, zrobiłam i zaniosłam do pracy jako imieninowe. Wzbudziło absolutny firmowy zachwyt, co nie znaczy, że obyło się bez zdziwionych pytań typu: z marchewki??bez jajek?? ;-) Od tamtego czasu jest moim specjalnym ciastem na specjalne okazje. Dzięki dziewczyny! :-)
neina - 2011-04-22, 00:57

Dzis zrobilam babeczki marchewkowe z masy przepisu Kreestal. Wyszly jeszcze lepsze niz ciasto, fajnie sie dopiekly w srodku, a jednoczesnie nie byly twarde z wierzchu (mi ciasto czasem wychodzilo troche zakalcowate w srodku), jednym slowem, polecam.
neina - 2012-12-27, 07:13

Ostatnie babeczki:


pałczi - 2012-12-27, 07:32

neina, super! a co to za krem? Czym farbowany? :D
neina - 2012-12-27, 15:00

pałczi, dzięki :-) Krem z serka philadelphia, masła i cukru pudru, z odrobiną soku z cytryny, zabarwiony zwykłym barwnikiem spożywczym.
Soul - 2013-09-16, 13:09

kreestal, wielkie dzięki za przepis!! Różnych wegańskich marchewkowych próbowałam, ale tylko twój mi bez problemów wyszedł :-)

Taki wyszedł:

hxxp://www.fotosik.pl]

hxxp://www.fotosik.pl]

Ciasto marchewkowe, nawet dość wysokie urosło, przekroiłam na 3 placki. Chciałam pierwotnie masą budyniową przełożyć, ale za mało czasu już miałam, nie wystygłaby mi, więc przesmarowałam marmoladą różaną.
Krem zrobiłam ze zmiksowanego tłuszczu kokosowego (można dać też Plantę, jak ktoś nie ma), cukru pudru, wanilii (dużo, bo całą - ziarenka z całej laski dałam) oraz tłustego mleka kokosowego. Na bokach płatki migdałów, na wierzchu w środku starte orzechy laskowe.. Podobno był pyszny, ja niestety nie próbowałam, bo to na zamówienie było, ale sam krem przypomina do złudzenia zwykły tortowy krem maślany :-) Wiem, że za miesiąc będę drugi taki robić, ale spróbuję wtedy zrobić krem na bazie wielokrotnie zmielonego tofu, żeby wyszedł lżejszy... :-)

ale generalnie, jako wegan pomysł na urodziny, rocznice, okazje - jest fajnym rozwiązaniem :)

go. - 2013-09-16, 14:42

ja właśnie piekę marchewkowe z toną bakalii i chyba polewą z gorzkiej czekli na próbę. Jak się uda to 20stego na imprezę do znajomych robię ripit :D
Ależ pachnie :-D :-D

Soul - 2013-09-17, 08:34

gosia, i jak, wyszło ci ciacho? :-) Też robiłaś z przepisu kreestal?
go. - 2013-09-17, 14:43

Cytat:

gosia, i jak, wyszło ci ciacho? :-) Też robiłaś z przepisu kreestal?


no nieźle wyszło, w sobotę robię dla znajomów na ichnią parapetówę :D
Tak z przepisu Kreestal, tylko zamieniłam cukier na miód :D 4
W ogóle muszę Wam powiedzieć, że jesteście perfekcjonistkami! Wam pięknie powychodziły, każdy szczegół dopracowany... muszę też się na wykończeniówkę mojego następnym razem zabrać, bo zdycham z zazdrości Waszych dzieł Soul, & neina, :-D :-D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group