|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Piegus cytrynowo-makowy lub takowe muffiny
ifinoe - 2012-02-05, 16:19
wklejam zdjęcie piegusa sprzed pół roku (przypadkiem wygrzebałam w telefonie)
hxxp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5524837c024acb95]
z musem jabłkowym zamiast oleju i pieczony w wolnowarze
Figa - 2012-02-05, 18:29
Euridice a ten mak to namoczony, zmielony czy na sucho?
Kat... - 2012-02-05, 18:47
U mnie już jedzone (i kruszone ) są ciasteczka na podstawie tego przepisu.
Moje modyfikacje to:
-zmniejszenie ilości płynu żeby ciasto było bardziej zwarte i za bardzo nie rozlało się po blasze
-zastąpienie oleju oliwą (skończył się no) też w połowie ilości
-dodanie pokrojonych drobno posiekanych moreli i daktyli (po 4 sztuki)
-zmniejszenie ilości cukru do niecałej 1/3 szklanki
Mój mak to były wytłoki z wczorajszego mleka makowego.
Capricorn - 2012-02-05, 19:49
ośliniłam się, kocham mak. Popełnię, a co!
Figa - 2012-02-06, 00:51
Kat..., dzieki ze wrzucasz przepis, robie jutro, bo juz dzis za pozno. ciastka mnie bardziej lubia niz ciacha.
jeju jak ja kocham jesc
i mnie tez zostal mak z mleczka
Kat... - 2012-02-06, 09:00
Figa, ostrzegam tylko, że jeśli zależy Ci na makowości w smaku, to wytłoki jej nie dadzą. Prawie nie czuć. Ale dziecko zajada, a to najważniejsze
dort - 2012-02-07, 14:51
my dzisiaj również zajadamy się muffinami - dla mnie bomba, będę robiła częściej
tradycyjnie cukier zamieniłam, tym razem łyżką słodu ryżowego oraz garścią daktyli drobno pokrojonych (ok. 10 szt.)
fylwia - 2012-02-07, 23:27
Poezja!
No dobra... zjadłam za dużo i za późno ale za to gęba mi się cieszy . Od jutra znowu nie jem po 20.00 .
Zrobiłam połowę według przepisu a drugą zamieniając cytrynę na pomarańczę na prośbę mojego lubego, który za cytryną nie przepada. Upiekłam w dwóch małych blaszkach i wiecie co - ta pomarańczowa wersja jest chyba jeszcze lepsza! I trochę lepiej wyrosła (zostało mi wytłumaczone , że kwas z cytryny sprawił, że proszek do pieczenia przereagował za szybko - ciasto bąbelkowało przed wstawieniem do piekarnika), dodałam w ostatniej chwili jeszcze łyżkę mąki, bo ciacho było rzadsze niż cytrynowe - soku z jednej pomarańczy wyszło więcej niż z jednej cytryny.
Euridice, dzięki za cudny przepis!
Pipii - 2012-02-10, 14:22
zmieliłam mak i ciasto wyszło bardzo ciężki i nie wyrosło. Fakt - z cytryną nie rośnie ładnie, również mi bąbelkowało przed upieczeniem - szybko urosło w piekarniku, potem klapło. Spróbuję z pomarańczą i skórką z pomarańczy
Agnieszka - 2012-02-12, 12:38
czy mak się moczy przed dodaniem, czy taki suchy
mam prodiż więc pewnie ok godziny pieczenia
Pipii - 2012-02-12, 17:21
z mielonego maku nie wyszedł. Wyszła breja - do wyrzucenia.
dort - 2012-02-13, 09:52
Agnieszka nie moczyłam maku
Agnieszka - 2012-02-14, 19:09
euridice, dort: dziękuję. Zrobiłam dziś, stygnie i zobaczymy jak wyszło
fajne dziec 4 kawałki zjadł na walentynkową kolację
Figa - 2012-02-16, 00:41
Pipii napisał/a: | z cytryną nie rośnie ładnie |
mam porownanie bo zrobilam juz dwa razy, raz z cytryna i wyroslo srednio na jeza, a za drugim razem chlapnelam lyzke octu i wyroslo jak ta lala
Gudi - 2012-03-02, 19:40
jakiego rodzaju mąki używacie? ja nie wiem, ale moje wypieki na pełnoziarnistej wychodzą po prostu gorzkie. i zamiast się zajadać ze smakiem to w efekcie nie bardzo podchodzi ;/
Zrobiłam dzisiaj piegusa - miałam sobie wziąć jutro na wyjazd - ale nie bardzo smakuje. Wyrósł pięknie, ale co z tego?
podobnie mam z sezamem i pestkami dyni... albo jakieś felerne firmy kupuję [a przeróżne miałam], albo mam felerny smak ;/ Moje zdrowie na tym pewnego dnia ucierpi, bo nie mogę się do tych nasion przekonać.
Lily - 2012-03-02, 19:42
Gudi, kup sobie taką hxxp://www.evergreen.pl/pszenna-pelnoziarnista-razowa-p-1140.html - jest genialna.
Gudi - 2012-03-02, 19:53
czyli wychodzi, że moja jest jakaś kiepska jakościowo? kupowałam chyba w oszołomie, więc szału nie ma...
a mam dość, że się napracuję, a później nikt nie chce jeść i każdy ma awersje, że mąka pełnoziarnista ;/
poczekam na wypłatę lubego i zaszaleję!
Lily - 2012-03-02, 19:54
Gudi, ja też mam awersję do niektórych rodzajów mąk, bo mi jakoś ciasto zajeżdża Ale ta jest super delikatna, prawie jak biała, tylko nie biała Drobniuteńko mielona.
sunflower_ren - 2012-03-02, 19:54
ja do pieczenia używam mąki graham, kupuję w Auchanie za niecałe 3 zł albo Lubelli pełnoziarnistej
Gudi - 2012-03-02, 19:58
mam orkiszową z oszołoma jeszcze, ale robiłam ciasteczka i też lekko gorzkawe były... boję się zrobić jeszcze jedno ciasto na tej mące. Aż mnie zaraz coś trafi i zrobię na białej. A ciasto takie apetyczne jest! tylko nie smakuje;/
Pipii - 2012-03-02, 20:18
zrobiłam, wyszedł. jest rewelacyjny :* dziękuję!
Malinetshka - 2012-03-02, 23:13
Gudi, może spróbuj pól na pół? Albo nawet z przewagą białej na początek i stopniowo z każdym ciastem dodawaj więcej razowej? Albo w ogóle zostań przy pół na pół
euridice, też popełniłam piegusa wg Twojego przepisu i zadowolonam z efektu dzięki!!
Kat... - 2012-03-02, 23:23
Ja też popełniłam i jestem wręcz zachwycona! Władowałam na niego polewę czekoladową z odrobinką (dosłownie ze 3 kropelki) aromatu waniliowego. Przepycha!
Gudi - 2012-03-02, 23:26
Malinetshka napisał/a: | Gudi, może spróbuj pól na pół? Albo nawet z przewagą białej na początek i stopniowo z każdym ciastem dodawaj więcej razowej? Albo w ogóle zostań przy pół na pół |
tylko pytanie czy to kwestia mojej mąki, czy podniebienia do tej pory robiłam właśnie pół/pół, ale zawsze gorzkość wyczuwalna... kupię inną mąkę i się okaże.
priya - 2012-03-03, 09:39
ja już por az trzeci go upiekłam, właśnie się objadamy. Tym razem dałam pół na pół: mąkę białą i razową pszenna z Lubelli, bo akyrat to miałam pod ręką Jest cudny! Ja robię z niego bardziej niezdrową wersję i lukruję cytrynowym lukrem
kofi - 2012-03-03, 16:28
Siedzi w piecu, ale lukrować to mi się nie będzie chciało...
Pewnie zaczniemy na ciepło...
Agnieszka - 2012-03-04, 17:46
znów mam zamówienie od dziecka ale pewnie późnym wieczorem wstawię i będzie jako śniadaniowy dodatek do szkoły
na orkiszowej popełniam
squamish - 2012-04-16, 06:39
Zrobiłam ,ciasto wyszło pyszne:) Nastepnym razem dam jednak troche mniej maku a wiecej soku z cytryny(wycisnęłam z jednej) z polewą karobową.
alken87 - 2012-04-16, 13:05
a można w keksówce? bo trochę boję się że się zjara po wierzchu zanim się wypiecze w środku...
Agnieszka - 2012-04-16, 13:54
Keksówka też ok. Czasem na nas dwie robię w keksówce (+/- 25x12) taką mieści prodiż - grzałka od góry = najprostszy model (nie mam czynnego piekarnika a piekę 45-50 min) więc odmierzam mniejszymi kubkami proporcje. Do tortownicy większych kubków używam albo w mniejszych zwiększam proporcje (czyli 3 zamiast dwóch mąki itp).
alken87 - 2012-04-16, 14:16
dzięki
Jadłonomia - 2012-04-16, 17:54
Ja już go nawet robiłam w formie na babkę z kominkiem i wyszedło super
alken87 - 2012-04-16, 21:08
wyszedł fantastyczny, minus tylko taki, że rozszedł się błyskawicznie
bodi - 2012-04-21, 17:59
u mnie kolejny raz wersja muffinkowa, mniam
priya - 2012-04-21, 18:21
Ha, też właśnie wciągamy
Kashmiri - 2012-04-22, 01:48
ciasto zakręcone błyskiem, Lia tak mieszała, że mak się po całej kuchni sypał Wszystko pożarte zanim zdązyłam fotę zrobić. pyszne, pyszne, przepyszne!
margot - 2012-09-15, 19:19
Siostrzenicy na urodziny upiekłam ( na jednym z zdjęć z muffinami wegańskimi)
margot - 2012-09-15, 19:20
i drugie
Agnieszka - 2012-09-16, 15:10
margot:
bardzo lubię przepisy euri ciastowe bo mi wychodzą (a nie lubię, zazwyczaj nie jadam, brak mi do tego serca) ale czasem potrzebuję na okoliczności różne
margot - 2012-09-16, 21:35
O tak , bardzo niezawodne przepisy ,a piegus pyszny wyszedł , choć prościzna, wymieszać i upiec ,a świeży jest kilka dni
panikanka - 2014-04-20, 18:14
Przyłączam się do zachwytów, zrobiłam na święta i sama wtryniłam pół blachy
Mam nadzieję, że choć trochę maku się z tego przyswaja.
Pyszne, dziękuję za przepis
agus - 2014-05-29, 20:42
Zrobilam dziś muffinki i z reszty ciasta mały placek, wyszło dobre.
Jakbym miała coś zmieniać, to dałabym nieco mniej maku a więcej skórki cytrynowej, bo lubię aromat cytrynowy.
|
|