wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - dipy

k.leee - 2007-09-06, 21:54
Temat postu: dipy
"Majonez sojowy lub migdałowy,lub z orzechów nerkowca
2 szklanki ugotowanej soi(lub orzechów lub migdałów) zmiksować z dwoma szklankami gorącej wody, długo minimum 5 minut. Zaczekać aż ostygnie. Dodać 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki soli. Zmiksować. Następnie bardzo powoli wlewać 2 szklanki oleju (niektórzy robią z oliwą).Na końcu dodać sok z cytryny(6 łyżek). Odstawić na 15 minut, można do lodówki to szybciej zgęstnieje.
Mi wychodził zawsze "
Ja robię dwie podstawowe wariacje dipów.
Jedna zielona, zwana też czasami ziołową.
Zanim dodam olej, do majonezu, dodrzucam różne zielone rzeczy np ogórka, szczypiorek, natkę pietruszki + bazylia i oregano (mogą być suszone). Jest to dip dość łagodny.
Druga czerwona zwana pikantną. Również przed dodaniem oleju, dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i pieprz cayenne(ostrożnie z ogniem :mryellow: )

muz - 2007-09-06, 21:58

k.leee, ale mi na wieczor smaka na robiles, jak tylko uda mi sie zmusic swojego lenia do roboty to na pewno zrobie i to na dodatek w dwoch wersjach naraz :mrgreen:
Kreestal - 2007-09-06, 22:03

W majonezach itp zawsze przerażała mnie ilość tłuszczu :) Choć czasami ... nie zaszkodzi :)
honey - 2007-09-07, 12:25

ja tego rodzaju dipy robie z odtluszczonego yogurtu ..dodaje minimalne ilosci oliwy...
wiec nie maja tyle kaloriii...
polecam rowniez dip z avocado...
woogole to rowniez tak robie majonez....
bo.. pol na pol mleko/ jogurt i olej ...w majonezie mnie przeraza
slysze jak mi tylek po tym rosnie :mryellow:

[ Dodano: 2007-09-07, 13:26 ]
no wlasnie :mryellow:

alcia - 2007-09-07, 13:03

Te dipy są przepyszne, polecam!! Próbowałam... :)
Muszę się w końcu nauczyć je robić.

magdusia - 2007-09-07, 14:14

Ja jestem wielką fanką k.lee-owych dipów ,lepszych nie jadłam :-P
rosa - 2007-09-07, 18:46

te migdały/orzechy mają być ugotowane? ile czasu?
honey - 2007-09-07, 19:00

majonez dla oszczednych....i vegan:)
szklanka mleka sojowego dobrze schlodzonego i szklanka oliwy... zimnej
ubijamy razem dodajemy sol pieprz ...musztarde...
i mamy majonez..
i juz
:lol:

pao - 2007-09-07, 21:39

migdałowy zrobię :D soja na razie poszła w odstawkę :)
Wicia - 2007-09-08, 16:59

Muszę się pochwalić, zrobiłam dziś dip sojowy k.leee z dodatkiem pomidora. Rewelacja!
k.leee - 2008-12-15, 20:38

rosa napisał/a:
te migdały/orzechy mają być ugotowane? ile czasu?

wprawdzie po roku i 3 miesiącach ale odpowiadam ( nie zauważyłem wcześniej)
migdały dobrze jest wcześniej zmielić w młynku, nerkowce świetnie się miksują z wodą bez wcześniejszego mielenia czy gotowania.

Manu - 2009-01-12, 22:51

k.leee, jutro robie!A CO 8-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group