| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Ogólne rozmowy - Sztuczne mięcho...
Mikarin - 2012-02-21, 19:13 Temat postu: Sztuczne mięcho... hxxp://aktywni.pl/aktualnosci/mieso-z-laboratorium-w-naszej-lodowce/
Byłabym się porzygała...
Lily - 2012-02-21, 19:15
Mikarin, już było kilka wątków na forum o tym...
Mikarin - 2012-02-21, 19:21
Ups. Mam nadzieję, że moderatorzy albo skasują, albo przeniosą...
Poli - 2012-02-27, 15:56
No i doczekalismy sie kotleta :
| Cytat: | Mięso z probówki
Pierwsze sztuczne mięso: holenderscy naukowcy ustanowili rekord świata.
Zespół naukowców, kierowany przez profesora Marka Post z Uniwersytetu w Maastricht, wyhodował w laboratorium sztuczne mięso, używając do tego krowich komórek (oraz środków finansowych pochodzących od anonimowego inwestora prywatnego) - ustanawiając rekord świata w kategorii Pierwszego Sztucznie Wyhodowanego Mięsa - jak podaje World Records Academy: www.worldrecordsacademy.org (...)
Obecnie produkowane sztuczne mięso ma realistyczne włókna i różowo-żółtawe zabarwienie, ale naukowcy spodziewają się wyprodukować bardziej autentycznie wyglądające plasterki w najbliższej przyszłości.
Profesor Post oświadczył, że jego zespół z powodzeniem zreplikował proces z użyciem komórek krowy i surowicy cielaka, przybliżając produkcję pierwszego sztucznego hamburgera.
"W październiku mamy zamiar udowodnić, że można wytworzyć z komórek produkt, który wygląda jak mięso, ma jego konsystencję i smak."(…)
Choć możliwe jest, aby wyodrębnić ograniczoną liczbę komórek macierzystych bez zabijania krów, naukowcy twierdzą, że najbardziej wydajnym sposobem na przyspieszenie procesu będzie jednak rzęź.
"Według mojej wizji, będziemy mieć na świecie ograniczone stado zwierząt-dawców, które będą hodowane i z nich będzie otrzymywać się komórki. Każde zwierzę poprzez proces w laboratorium wyprodukuje milion razy więcej mięsa niż tradycyjnymi metodami."
Projekt, który już kosztował 330 000 dolarów, ma na celu złagodzenie szkodliwych wpływów na środowisko, jakie niosą tradycyjne metody hodowli zwierząt i przemysł mięsny.
Według naukowców, stworzenie 3000 plasterków tkanki mięśniowej, z których każdy ma około 3 cm długości i 1,5 cm szerokości, o grubości pół milimetra, trwa sześć tygodni.
To mięso następnie mieli się z 200 plastrami tkanki tłuszczowej, które wytwarza się w ten sam sposób - by wyprodukować hamburgery.
Komórki macierzyste są umieszczone w płynie zawierającym ważne składniki odżywcze i surowicę z płodu krów, co pozwala tym komórkom przekształcić się w komórki mięśniowe. |
hxxp://weganizm.blox.pl/2012/02/Mieso-z-probowki.html
Mada95 - 2012-03-01, 20:50
dla ludzi którzy są uzależnieni od mięsa to może być dobre ale np. dla mnie to obrzydliwe...ja nie przepadam nawet za smakiem mięsa;)
|
|