wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - muffiny chyba mniam

jarzynajarzyna - 2012-02-22, 21:48
Temat postu: muffiny chyba mniam
hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,11203498,Ciasta_z_pomaranczowego_sadu.html

czy kto¶ umie usun±ć jajo celem przerobienia na wegan? co polecacie dokonać? :mryellow: nigdy nie przerabiałam przepisu w taki sposób i nie chcę spartolić :-P

moony - 2012-02-22, 21:54

jarzyna, a jakby dać trochę oleju i mleka sojowego, jak w przepisie euridice na wegańskie drożdżowe? Chociaż tam były same żółtka... My¶lę, że bez jaja wyjd± też, tylko nieco mniej pulchne.
A masło zastępujesz alsanem?

rosa - 2012-02-22, 22:05

ja bym olała jaja, zamiast masła na 2 szkl m±ki około 1/3-1/2 szkl oleju
do mleka np sojowego łyżeczkę soku z cytryny/octu jabłkowego, ono się trochę zetnie, i poza tym soda w poł±czeniu z kwa¶nym będzie się pienić co doda pulchno¶ci wypiekom
szkl cukru to mega słodkie :mrgreen:

z alsanem piekłam cisto (tartę na słodko) tylko raz, zupełnie mi nie podchodzi, tarta była kamienn± tablica prawie
najlepszy moim zdaniem do pieczenia olej z pestek winogron (np z biedry)

moony - 2012-02-22, 22:07

O, dobrze wiedzieć, dzięki rosa :D Ile razy widzę w przepisie ile¶tam wegan margaryny to mi żal alsana.
serenatta - 2012-03-09, 12:24

ja dodaję zamiast jajek siemię lniane mielone-1 jajko jedna łyżka siemienia, ale może można mniej------, lub skrobię kukurydzian±, do muffinek dodaję siemię lniane, a do placków na patelni dodaję kukurydzian±...
jarzynajarzyna - 2012-03-10, 22:20

otóż!
zrobiłam. poczytałam Wasze rady, ale zmulona byłam, to tak na oko zrobiłam. nie chce mi się my¶leć, sorry :mryellow: zamiast masła wrzuciłam jak±¶ ro¶linn± margarynę za 1,50 - zwyczajna czy jaka¶ taka, zdaje się, że bez niespodzianek, wkropiłam cytrynę - nie wiem, co¶ kto¶ pisał o ¶cinaniu w kwa¶nym, dałam trochę m±ki kuku - to to samo, co skrobia? różni się kolorem, więc...? :mryellow: nie chciało mi się walczyć z siemieniem... jako, że mam tylko 5 foremek na muffi, to resztę wjebałam do foremki takiej na ciasto. no i wyszło takie cu¶, muffina to nie, nie jest puchate, taki gniotek, ale to z formy całkiem całkiem przyjemne ciasto. będę modyfikować i napiszę, co ustaliłam, żeby było smakowite. na dzi¶ jest fajne, ale nie powala, chociaż żurawina o pomarańczowym aromacie - zajebioza. póki co w planach jednak danie oleju zamiast tego margarynotworu. a potem zobaczymy.

moony - 2012-03-10, 22:25

jarzynajarzyna napisał/a:
wrzuciłam jak±¶ ro¶linn± margarynę za 1,50 - zwyczajna czy jaka¶ taka, zdaje się, że bez niespodzianek

A D3?

jarzynajarzyna - 2012-03-10, 22:57

:-/ ups. chyba kiepsko ostatnio ze mn±. nie zauważyłam tego :-| a co lepsze, znalazłam D też na tym ro¶linnym z biedry :-/ gdzie ja mam oczy ostatnio? nieĽle dowaliłam...

[ Dodano: 2012-03-10, 23:00 ]
aż Ci dam drugie "pomogła" :-? cały czas my¶lałam, że to co¶ z biedrony jest wegańskie, zjadłam chyba ze 3 opakowania już :-x powinnam odespać albo przej¶ć się do okulisty chyba. albo w ogóle gdzie¶.

Kat... - 2012-03-10, 23:03

jarzynajarzyna, nie widziałam wcze¶niej tego w±tku. Ja robię ciasta i muffiny z jednego przepisu-bazy, który można dowolnie modyfikować smakowo. Ten jest prawie zgodny z moj± baz±. Ja jajka po prostu ignoruję, czasem, nie zawsze czę¶ć m±ki (na 2 szklanki to zwykle jest 1/3 jednej szklanki) to jest wła¶nie kukurydziana, czasem też (jak młynek mam w zasięgu albo robię dla kogo¶) domielam siemię lniane.
Dzięki za przepis, dostałam nowe, piękne foremki do muffinek i będę próbować zrobić takie. Zostały mi jeszcze jakie¶ cytrusy w lodówce.

[ Dodano: 2012-03-10, 23:04 ]
acha, ja daję po prostu 1/3-1/2 szklanki oleju. I więcej proszku żeby ładnie wyrosły.

devil_doll - 2012-03-11, 08:13

przepis kojarze z vegan brunch moskowitz. ja lyz octu jablkowego proszek rozpuszczam w cieplym ryzowym mleku, 1/3 szklanki oleju jajka omijam i jest ok
jarzynajarzyna - 2012-03-11, 10:22

dzięki, dziewczyny. a zapytam raz jeszcze: m±ka kuku = skrobia kuku? my¶lałam, że tak, ale teraz to sama nie wiem już.
gosia_w - 2012-03-11, 10:33

nie, m±ka i skrobia to nie to samo, m±ka to zmielona kukurydza, a skrobia tu tylko czę¶ć ziarna
bronka - 2012-03-11, 10:48

gosia_w napisał/a:
nie, m±ka i skrobia to nie to samo, m±ka to zmielona kukurydza, a skrobia tu tylko czę¶ć ziarna

i z łodygi ;-)

jarzynajarzyna - 2012-03-11, 14:12

to czemu m±ka ziemniaczana = skrobia? :-P no co za... :mryellow: czyli wsypałam m±kę 8-)
Kat... - 2012-03-11, 14:54

A ja my¶lałam, że m±ka i skrobia to to samo. Człowiek uczy się przez całe życie...
Mnie ten w±tek natchn±ł i pachn± mi teraz gor±ce muffinki cytrynowe z suszon± ¶liwk±. Mam nadzieję, że smakuj± równie dobrze jak pachn±.

Maple Leaf - 2012-03-13, 14:13

M±ka i skrobia kuku to nie to samo. Skrobię można wła¶nie wymiennie ze skrobi± (tudzież m±k±) ziemniaczan± stosować, np. żeby kisiel zrobić. Skrobia tworzy gluta po prostu ;-)
bronka - 2012-03-13, 14:26

jarzynajarzyna napisał/a:
to czemu m±ka ziemniaczana = skrobia? :-P

żeby zmylić przeciwnika ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group