| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Produkty spożywcze - Skórka pomarańczowa i cytrynowa
diuszesa - 2012-02-22, 23:15 Temat postu: Skórka pomarańczowa i cytrynowa Zawsze miałam obawy przed stosowaniem skórki do wypieków, z obawy przed tymi wszystkimi środkami, którymi pryskane są owoce. Czy ta skórka to jest bezpieczna? Mam wrażenie, że zjada się samą chemię. Wiecie coś na temat toksyczności skórki?
Lily - 2012-02-22, 23:26
Nie użyłabym takiej świeżej skórki, chyba że z eko pomarańczy niekonserwowanej tradycyjnie - środkami przeciwpleśniowymi itd. Z tych samych powodów unikam kupowanie uszkodzonych pomarańczy, bo tą drogą cała chemia dostaje się do środka i po prostu się ją zjada.
Pipii - 2012-02-23, 07:24
są wysuszone EKOLOGICZNE skórki pomarańczy, na pewno nie jadłabym skórki z "powszechnej" pryskanej pomarańczy i cytryny. A jak już MUSISZ - dokładnie wymyj szczoteczką, sparz gorącą wodą, ponownie wymyj, możesz nawet w bardzo ciepłej wodzie wymoczyć te owoce przez jakieś 15 minut.
gosia_w - 2012-02-23, 08:22
ja używam tylko z eko pomarańczy i cytryn - kiedy kupię taki eko owoc, po umyciu zdejmuję skórkę, kroję drobno i suszę w suszarce albo na szafce w kuchni, przechowuję w słoiku
|
|