| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - migdalowiec
maharetefka - 2012-03-04, 14:54 Temat postu: migdalowiec hxxp://img856.imageshack.us/i/p3040126.jpg/]
od dawna chodzilo mi po glowie zrobienie tego ciasta, nie jest to jednak pelna wersja, bo nie mialam brzoskwin z puszki. ma to byc powiedzmy cos a'la sernik krolewski, he he.
tak czy siak, pierwsze podejscie jest bardzo udane.
skladniki na ciasto:
*300g maki pszennej bialej
*czubata lyzka maki ziemniaczanej
*30g cukru pudru (w mlynku zmielilam brazowy cukier)
*szczypta soli
*1 lyzeczka proszku do pieczenia
*kostka 200g tluszczu kokosowego
skladniki na mase
*350g migdalow
* syrop z agawy (ilosc wedle uznania)
*pol szklanki rodzynek
*aromat migdalowy (opcjonalnie)
*kurkuma
ciasto: suche skladniki zmeszac w misce. w cieplej wodzie rozpuscic tluszcz kokosowy, wymieszac z suchymi. dolac troche cieplej wody, zagniesc zwarte, jednolite ciasto. podzielic na dwie nierowne czesci, wrzucic na godzinke do zamrazalnika.
masa: rodzynki namoczyc, migdaly obrac, zmielic na gladka mase, dodac syrop z agawy do smaku i kurkume dla koloru, kapke aromatu migdalowego opcjonalnie. wrzucic rodzynki.
blaszke posmarowac olejem, utrzec na grubych oczkach wiekszy kawalek zamrozonego ciasta, na wierzch wylozyc mase migdalowa (idealem byloby teraz ulozyc czastki brzoskwin z puszki, ale nie mialam), na wierzch utrzec mniejszy kawalek zamrozonego ciasta.
piec w 180'C ok 40-45 min.
jest na prawde fan-ta-sty-czne
[ Dodano: 2012-03-04, 15:01 ]
a ten tluszcz kokosowy to taki: hxxp://www.amazon.com/KTC-Coconut-Cream-200g/dp/B000JSOBXU/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1330869681&sr=8-1
mimish - 2012-03-04, 15:54
wyglada bosko, popelnie na pewno w tym tygodniu!
zojka3 - 2012-03-04, 18:22
Ja też napewno zrobię, ostatni "chodzą" za mną migdały.
maharetefka - 2012-03-04, 19:27
dajcie znac, czy smaczne wyszlo
teraz przyszlo mi do glowy, ze zamiast wody, mozna dodac smietanke owsiana (moja babcia robi kruche ciasto z dodatkiem smietany). nastepnym razem
Pipii - 2012-03-04, 19:53
można też dodać mleko migdałowe albo kokosowe.. bomba zrobię na pewno!
margot - 2012-03-04, 19:55
Ja też je zrobię , chyba taki tłuszcz kokosowy ze słoika tez się nada?
bronka - 2012-03-04, 22:17
maharetefka, wygląda obłędnie!
Pipii - 2012-03-05, 06:57
myślę, że w wersji wege nawet masło się nada
gosia_w - 2012-03-05, 07:16
Ale wspaniały! Razowa na spód też się nada
maharetefka - 2012-03-09, 11:28
| gosia_w napisał/a: | | Razowa na spód też się nada |
wczoraj zaszalalam i na dzien kobiet zrobilam ciasteczka. wykorzystalam make orkiszowa i smietanke owsiana. reszta ciasta jak w przepisie wyzej. nie zamrazalam tylko rozwalkowalam, pokroilam na kwadraciki, polozylam na kazdym odrobine powidel sliwkowych i do piekarnika. po upieczeniu kazde ciasteczko polalam rozpuszczona czekolada gorzka w taki mazaj. wyszly absolutnie pyszne, o niebo lepsze niz z bialej maki
|
|