|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - "nutella" z sezamu czyli tahini na słodko
jaskrawa - 2012-03-07, 10:21 Temat postu: "nutella" z sezamu czyli tahini na słodko Banalny pomysł i pewnie już ktoś na to wpadł, ale i tak zamieszczę - ku pamięci
ok 100 g sezamu
2 łyżki oleju roślinnego, ja daję rzepakowy, neutralny w smaku
1 łyżka kakao
ze dwie łyżeczki syropu z agawy/innego słodu
duża garść migdałów
ze dwie łyżeczki mleka sojowego lub innego roślinnego
Sezam podprażamy na suchej gorącej patelni. Migdały parzymy we wrzątku, potem obieramy ze skórki. Ostudzony sezam, migdały i resztę składników blendujemy na dość gładką masę. Można jeszcze w trakcie blendowania dodać więcej oleju/mleka sojowego, jeśli masa jest zbyt sucha, by śmigiełko dało radę się kręcić, jednak staramy się nie przesadzić z ilością, by potem masa nie spływała nam z chleba
Ja za sezamem nie przepadam, a to wyżeram samo łyżeczką, bo charakterystyczny sezamowy posmak jest skutecznie zabity przez kakao
ań - 2012-03-07, 10:25
o!
Pipii - 2012-03-07, 10:28
robię!
kkaachaa - 2012-03-07, 10:42
A właśnie się zastanawiałam z jakim by tu wafle kukurydziane tudzież ryżowe smarowidłem zapodać. I mam! Dzięki!
Poli - 2012-03-07, 22:27
Jaskrawa super przepis musze wyprobowac
jaskrawa - 2012-03-07, 22:49
mam nadzieję, że dobre to w sumie u mnie nikt poza mną nie jadł (akurat nikt się nie nawinął wczoraj, a stary nie lubi "chałwowatych" wynalazków), więc nie mogłam przetestować tego na kimś, kto nie jest mną. a to, że mi coś smakuje, to nie znaczy, że jest ogólnie dobre. mam baardzo niewielkie wymagania ("smaczne, bo słodkie") i przytępiony zmysł smaku/powonienia (straciłam węch w wyniku wstrząsu mózgu i wraca od lat bardzo powoli).
ań, zauważyłam teraz Twoją "emotikonkę" z małym ssakiem - mistrzostwo świata
ań - 2012-03-07, 22:57
jaskrawa napisał/a: | auważyłam teraz Twoją "emotikonkę" z małym ssakiem - mistrzostwo świata | takie fajne ikonki mamy na chustoforum
moritura - 2012-03-10, 16:04
Ja sobie robię "czekoladę" do chlebka/wafla z kakao i... banana Przyprawiam cynamonem, a jak jest za mało słodka, dodaję łyżeczkę miodu. Gotuję na ciapajkę, zagęszczam otrębami lub mielonymi orzechami. Jest przepyszna , choć przechowywać, choćby na drugi dzień, nie próbowałam.
anielski-torcik - 2012-03-22, 17:20 Temat postu: sezam Brzmi wspaniale! I zawsze to wapń dla dziecka
Vegabutik - 2012-04-23, 12:16
super, dziś sobie takie smarowidełko zrobię
Dzięki za przepis
Jadłonomia - 2012-04-23, 14:50
Ja za sezamowymi wynalazkami nie przepadam ale zrobię tacie, umrze ze szczęścia
śliwka - 2012-08-26, 15:08
Pyszna nutelka. Też nie przepadam za sezamem, więc ta pasta pozwoli mi jeść go więcej. Dzięki za przepis.
|
|