| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Krem czekoladowy z avokado
Vegabutik - 2012-03-08, 16:16 Temat postu: Krem czekoladowy z avokado Polecam pyszny kremik bezmleczny, doskonały do tortów. Mój alergik uwielbia ten przysmak jako samodzielny deser a w życiu mi nie chciał zjeść avokado. W tej postaci zje każdą ilość na ile mu jego mały brzuszek pozwoli
Składniki
2 dojrzałe avokado
1 tabliczka gorzkiej czekolady
syrop z agawy lub miód
pół łyżeczki mesquite w proszku
wanilia ( ewentualnie)
3 łyżki mleka kokoswego ubitego
Przygotowanie:
Avokado obieramy, pozbywamy pestki i miksujemy.
Tabliczkę czekolady roztapiamy w misce umieszczonej nad gorącą wodą.
Wystudzoną czekoladę lecz jeszcze lejącą się zmiksować z masą z avokado
mleko kokosowe ( wcześniej schłodzone w lodówce tak aby oddzieliła się woda, dajemy tą gęstą część) ubijamy krótko mikserem i łączymy z masą czekoladową.
Dosładzamy według upodabania, dodajemy mesquite - nada wspaniały aromat karmelowy/toffi.
Rada: Zamiast czekolady można użyć jagód, truskawek, kilka łyżeczek masła orzechowego lub migdałowego.
maharetefka - 2012-03-08, 17:17
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=9724
Pipii - 2012-03-09, 09:57
co to jest :
"pół łyżeczki mesquite w proszku" ?
Poza tym - krem super, robię, wersję z kakao albo karobem, spróbuj też takiej.
Vegabutik - 2012-03-09, 11:11
Mesquite to proszek z owoców jadłoszyna, ma lekko słodkawy smak i zapach karmelu, poza tym jest bardzo zdrowy - zawiera wartościowe białko, wapno,żelazo i cynk. Ja używam go do kakao dosypując szczyptę. Posypuję naleśniki itp. Polecam, może nie jest to tani produkt około 14 zł za 120 g ale na bardzo długo wystarcza. Używam mesquite z firmy Surovital, jest suszony w niskiej temperaturze. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością.
Spróbuję wersję z karobem
|
|