| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - czekoladowe bez mąki, bez cukru
serenatta - 2012-03-09, 12:17 Temat postu: czekoladowe bez mąki, bez cukru udało mi się wymyślić coś dobrego, od niedawna weganizuję i zaczęłam eksperymentować... wkleję tu jak na blogu mam hxxp://rozstanatomia.blogspot.com/2012/03/weganskie-brownies-bez-maki-bez-cukrui.html ...tam jest więcej zdjęć...zaskakująco brownisowy czyli bardzo podobny do brownies, a składniki całkowicie wegańskie, nie jest może za tanie, bo te migdały, ale może na święta watro się czym takim pochwalić, u mnie znikło w sekundę...dobrze że zdążyłam zrobić zdjęcia...nie jest zbyt słodkie, ja takie lubię, ale jak ktoś lubi takie słodkie słodycze, to więcej miodziku dodać lub cukru jak kto chce, 2-3 łyżki można dodać, będzie bardzo słodkie.
250g płatków migdałowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250ml śmietanki sojowej lub owsianej
200g miodu
4 łyżki kakao
100g masła roślinnego
cukier wanioliowy
6 łyżek siemienia lnianego
płatki migdałowe mielimy w młynku, dodajemy do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
w oddzielnym garnku wlewamy śmietankę, miód, masło, cukier waniliowy i kakao i mieszamy to podgrzewając powoli.
nie doprowadzamy do wrzenia. mieszamy aż składniki się połączą. mielimy siemię lniane i dodajemy do gorącej masy kakaowej. odstawiamy to na 5-10 min. zrobi się z tego gęstsza masa. dodajemy tą masę do migdałów. dokładnie mieszamy. trochę migdałów można zostawić niezmielone do posypania ciasta. pieczemy 35-40 min w 180stC w foremce dość małej ja miałam kwadratową 23cm. o dziwo to ciasto smakuje jakby było ze smalcem, ja mam takie wrażenie.
priya - 2012-03-09, 17:04
Wygląda bardzo apetycznie. Tylko tych składników jakoś mało mi się wydaje objętościowo. Mało tego ciasta chyba wychodzi. Muszę albo kupić jakąś maleńką foremkę albo podwoić proporcje
serenatta - 2012-03-09, 19:22
no mało tego wychodzi, to na takie delektowanie się dla 4 osobowej rodziny na jedno posiedzenie przy kawie...po dwa kawalki na glowe, spore dwa, ale tego więcej nie da się zjeść, bo to jest bardzo bogate w składniki, dość tłuste i jak marcepan bogate smakowo...
priya - 2012-03-10, 14:23
| serenatta napisał/a: | | ale tego więcej nie da się zjeść | ależ oczywiscie, że się da! Jestem pewna
|
|