| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasto jabłkowe z orzechow± kruszonk±
Maple Leaf - 2012-03-15, 18:43 Temat postu: Ciasto jabłkowe z orzechow± kruszonk± kruszonka:
- 1/2 szklanki syropu klonowego (można zast±pić sodem lub cukrem trzcinowym),
- 2 łyżki m±ki (użyłam żytniej 720),
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki oleju lub masła.
Orzechy mieszamy z m±k± i cynamonem. Dodajemy olej/stopione masło i syrop/słód/cukier. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem ciasta.
ciasto:
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado, ale demerara też się nada),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 szklanka musu jabłkowego (niesłodzonego),
- 1 2/3 szklanki m±ki (użyłam pół na pół razowej pszennej 2000 i żytniej 720),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 startej (sproszkowanej) gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Foremkę keksówkę samrujemy tłuszczem i wysypujemy m±k± lub wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy olej z cukrem, jajkiem, żółtkiem i musem jabłkowym. Do osobnej miski przesiewamy m±kę z proszkiem, sod±, gałk± i sol±.
Do foremki nakładamy pół ciasta, posypujemy połow± kruszonki, na to reszta ciasta i reszta kruszonki. Pieczemy 40-50 minut, aż patyczek wbity w ¶rodek będzie po wyjęciu suchy.
Na zdjęciu ciasto w formie muffinek (wyszło mi 8 do¶ć sporych). Piekłam ok 25-30 minut. Wolę jednak wersję "ciastow±", bo mie¶ci się w niej więcej kruszonki (przy produkcji muffinek została mi niewykorzystana kruszonka), a ta czę¶ć dodana do ¶rodka tworzy tak± lepk±, karmelow± w smaku masę.
|
|