| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Razowa babka cytrynowa z makiem
poughkeepsie - 2012-03-21, 19:42 Temat postu: Razowa babka cytrynowa z makiem Czyli pierwsza propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Mimo, że babka ma w większości razową mąkę, smakuje bardzo delikatnie i jeżeli ktoś o niej nie wie jest duża szansa, że się w ogóle nie zorientuje Polecam!
Na średniej wielkości babkę:
100 g jasnej mąki orkiszowej, typ 630
200 g mąki orkiszowej razowej
60 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
100 g ksylitolu
100 g brązowego cukru (lub 200 g jeżeli nie macie ksylitolu)
4 jajka z chowu wolnowybiegowego w temperaturze pokojowej
2 cytryny
Formę na babkę natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Cytryny szorujemy porządnie i dokładnie parzymy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na
drobnej tarce, a następnie wyciskamy z nich sok.
Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem do pieczenia i makiem oraz skórką z cytryn.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem aż będzie jasne i puszyste.
Dodajemy jajka po jednym, dodając kolejne dopiero gdy poprzednie jest dobrze
połączone z pozostałymi składnikami.Wlewamy sok z cytryny
Następnie stopniowo wsypujemy mieszanką mąk i maku ucierając aż dobrze się
połączą.
Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut aż do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
|
|