| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Sernik z tofu czekoladowy
Vegabutik - 2012-03-23, 15:08 Temat postu: Sernik z tofu czekoladowy Bardzo pyszny, czekoladowo – migdałowy – alkoholowy , z sokiem pomarańczowym na spodzie z mielonych migdałów. Pycha ! Śmiało można go zaliczyć do wypieków Świątecznych. Polecam, nie tylko weganom. U nas wszyscy pałaszują bez względu na dietę.
Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów blanszowanych,
200 g brązowego cukru ( można użyć innego słodziku)
150 g margaryny ( można użyć oleju kokosowego)
675 g sera tofu ( najlepiej delikatnego i dobrej jakości)
120 ml oleju roślinnego ( można pominąć, raz zapomniałam i też był pyszny)
125 ml soku pomarańczowego
175 ml brandy ( pomijamy dla dzieci i w zamian zwiększyć sok pom./cytr.)
50 g kakao
2 łyżeczki esencji migdałowej
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały i 1 łyżkę cukru. Utrzeć z margaryną wyrabiając gładkie ciasto. Wyłożyć dno tortownicy ciastem. Podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Tofu włożyć do miksera i miksować z sokiem, brandy, kakao, i cukrem. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę z tofu wylać na podpieczone ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 1,5 h.
Studzić powoli aby nie opadł. Najpierw niech leży 10 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami, później stopniowo studzić uchylając co chwilę drzwiczki.
W wersji dla dzieci pomijamy alkohol. Można go zamienić pół na pół z sokiem cytrynowym i pomarańczowym w zależności od smaku jaki preferujecie. Jadałam dużo soku z cytryny żeby nie był mdły. Ale wersja z alkoholem jest najlepsza, idealnie pasuje do tofu – wzmacnia mdły smak i strączkowy zapach.
Smacznego,
dżo - 2012-03-23, 17:24
| Vegabutik napisał/a: | | Do miski wsypać mąkę |
Jaką i ile? w wykazie składników nie ma podanej.
Vegabutik - 2012-03-23, 20:52
Już poprawione
|
|