| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku
poughkeepsie - 2012-03-30, 21:17 Temat postu: Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku Zmodyfikowany przepis z Essen & trinken:
2 czubate łyżki maku
1 duże jabłko o wadze ok. 200 g
200 g suszonych pomidorów z oleju
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Mak wsypujemy na gęste sitko i parzymy wrzątkiem, zostawiamy do odcedzenia. Natkę pietruszki siekamy.
Sok z cytryny wlewamy do miseczki.
Jabłko obieramy, kroimy w byle jaką kostkę, wrzucamy do soku z cytryny i dokładnie obtaczamy, żeby nie ściemniało. Wszystkie składniki łącznie z odcedzonym jabłkiem przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gdyby była za sucha dolewamy łyżkę oleju spod pomidorów. Dodajemy mak, mieszamy, gotowe!
hxxp://zielenina.blogspot.com/2012/03/pasta-z-jabka-suszonych-pomidorow-i.html
Pipii - 2012-03-31, 06:35
a do czego da pasta? do chleba? jako dip?
poughkeepsie - 2012-03-31, 11:01
do chleba, jako dip, jako pesto do makaronu, świetnie nadaje się też do nadziewania jajek (trzeba ją tylko wymieszać z ugotowanymi żółtkami). Jak się zastanowię jeszcze coś wymyślę
Pipii - 2012-04-01, 18:16
spoko thnx!
|
|