| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Wisniowy sernik na zimno przerobka z key lime pie
devil_doll - 2012-03-31, 20:51 Temat postu: Wisniowy sernik na zimno przerobka z key lime pie jest to przerobka przepisu na key lime pie z post punk kitchen
WEGANSKIE digestivy krusze mieszam z odrobina oleju robie mase i zapiekam 10 min w foremce, potem gotuje 1 i 1/2 szklanki mleka zbozowego 2 lyzki agaru gotuje na wolnym ogniu dodaje puszke mleka kokosowego (wazne aby mialo temp pokojowa) dodaje rozmrozone wisnie i sok z nich (ok 1 szklanka max poltora) gotuje na wolnym ogniu dodaje 3 lyzki tapioki i 1/3 szklanki syropu z agawy mozna cukier/stewie etc i gotuje jeszcze z 5/10 min.aha caly czas lekko mieszam jak widze, ze mikstura gestnieje przelewam do foremki z zapieczonym crustem /spodem i odstawiam do ostygniecia potem na noc do lodowki. robilam z galaretka wisniowa z agaru mozna bez bo i tak jest pyszne
proporcje sa na oko bo ja nie gotuje wg przepisu do konca nigdy/
Agnieszka - 2012-03-31, 21:10
kusi świątecznie jeśli się wyrobię zaryzykuję
no i fajna baza wyjściowa do różnych modyfikacji
jagodzianka - 2012-04-02, 22:28
Podoba mi się przepis baardzo. Tylko czym można zastąpić tapiokę?
alken87 - 2012-04-04, 20:08
wydaje mi się że maka ziemniaczana zamiast tapioki będzie ok
a brzmi przepysznie
ifinoe - 2012-04-08, 12:21
pyszna rzecz!
zrobiłam w wersji czekoladowej z wiśniami i galaretką wiśniową
zamiast tapioki dodałam 4 łyżki skrobi kukurydzianej
jagodzianka - 2012-04-08, 12:45
ifinoe, ja identiko. Pycha tylko następnym razem zrobię 2 razy więcej tej warstwy czekoladowej bo strasznie cienka wyszła.
dżo - 2012-08-05, 20:23
Czy tapiokę lub skrobię kukurydzianą trzeba wcześniej rozpuścić w jakimś płynie? czy wystarczy wsypać taką suchą? nie zrobią się grudki?
jagodzianka - 2012-08-05, 20:45
dżo, mi się porobiły więc radziłabym rozpuścić.
dżo - 2012-08-05, 21:40
jagodzianka, dziękuję
|
|