wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Wisniowy sernik na zimno przerobka z key lime pie

devil_doll - 2012-03-31, 20:51
Temat postu: Wisniowy sernik na zimno przerobka z key lime pie
jest to przerobka przepisu na key lime pie z post punk kitchen
WEGANSKIE digestivy krusze mieszam z odrobina oleju robie mase i zapiekam 10 min w foremce, potem gotuje 1 i 1/2 szklanki mleka zbozowego 2 lyzki agaru gotuje na wolnym ogniu dodaje puszke mleka kokosowego (wazne aby mialo temp pokojowa) dodaje rozmrozone wisnie i sok z nich (ok 1 szklanka max poltora) gotuje na wolnym ogniu dodaje 3 lyzki tapioki i 1/3 szklanki syropu z agawy mozna cukier/stewie etc i gotuje jeszcze z 5/10 min.aha caly czas lekko mieszam jak widze, ze mikstura gestnieje przelewam do foremki z zapieczonym crustem /spodem i odstawiam do ostygniecia potem na noc do lodowki. robilam z galaretka wisniowa z agaru mozna bez bo i tak jest pyszne :)
proporcje sa na oko bo ja nie gotuje wg przepisu do konca nigdy/

Agnieszka - 2012-03-31, 21:10

kusi świątecznie :-) jeśli się wyrobię zaryzykuję
no i fajna baza wyjściowa do różnych modyfikacji

jagodzianka - 2012-04-02, 22:28

Podoba mi się przepis baardzo. Tylko czym można zastąpić tapiokę?
alken87 - 2012-04-04, 20:08

wydaje mi się że maka ziemniaczana zamiast tapioki będzie ok :)
a brzmi przepysznie :-)

ifinoe - 2012-04-08, 12:21

pyszna rzecz!
zrobiłam w wersji czekoladowej z wiśniami i galaretką wiśniową
zamiast tapioki dodałam 4 łyżki skrobi kukurydzianej

jagodzianka - 2012-04-08, 12:45

ifinoe, ja identiko. Pycha tylko następnym razem zrobię 2 razy więcej tej warstwy czekoladowej bo strasznie cienka wyszła.
dżo - 2012-08-05, 20:23

Czy tapiokę lub skrobię kukurydzianą trzeba wcześniej rozpuścić w jakimś płynie? czy wystarczy wsypać taką suchą? nie zrobią się grudki?
jagodzianka - 2012-08-05, 20:45

dżo, mi się porobiły więc radziłabym rozpuścić.
dżo - 2012-08-05, 21:40

jagodzianka, dziękuję :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group