wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa (wegańska)

fylwia - 2012-04-20, 14:55
Temat postu: Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa (wegańska)
Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa (wegańska)

Przepis z książki “The Complete Book of Vegan Cooking”, autorzy: Tony and Yvonne Bishop-Weston

Zupa jest pyszna, naprawdę pyszna. Ja robię ją zawsze z podwójnej porcji a i tak wychodzi za mało ;) .

Składniki na 4 porcje (według mnie max 3):

45ml/3 łyżki oleju kokosowego
2 duże cebule, cienko pokrojone
1 mały ząbek czosnku, posiekany
szczypta szafranu (nie miałam, dałam kurkumę)
50g uprażonych blanszowanych migdałów, zmielonych (ja prażę mielone)
750ml bulionu warzywnego
45ml/3 łyżki sherry (pominęłam)
½ łyżeczki papryki (dałam znacznie więcej)
sól (nie dodawałam bo użyłam bulionu z proszku)
mielony czarny pieprz
(dodałam jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej).

1. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i dokładnie mieszamy z olejem. Przykrywamy i dusimy około 20 minut aż cebula będzie miękka i żółciutka.
2. Dodajemy szafran (lub kurkumę) i dusimy bez przykrycia 3-4 minuty, dodajemy mielone prażone migdały pichcimy dalej ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
3. Wlewamy bulion i sherry, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Na koniec miksujemy i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.

Do przybrania autorzy sugerują prażone płaki migdałów i natkę pieruszki. My dzisiaj jedliśmy posypaną pietruszką i “zieziuśką” ;) .

Polecam, smacznego!

dżo - 2012-04-20, 16:24

Akurat mam ugotowany bulion, jutro robię zupę :)
Jadłonomia - 2012-04-23, 15:00

Ale super, nigdy nie widziałam podobnego przepisu! Dzisiaj robię krem z liści rozdkiewki bo trochę się ich nazbierała, a może jutro spróbuję takiej zupy :)
dżo - 2012-05-28, 20:25

Już raz ją zrobiłam, jutro powtórka, smakuje trochę jak borowikowa :)
Anja - 2012-07-20, 14:02

Pyszna zupa. Wczoraj próbowałam u dżo, dziś sama zrobiłam, niestety z pojedynczej porcji... Ja podałam ze świeżym oregano i tymiankiem, z makaronem żytnim.
fylwia - 2013-05-20, 14:29

Ta zupa to ciagle jedna z naszych ulubionych, tylko, ze teraz robie ja na oko, im wiecej cebuli tym jest lepsza (dzisiaj gar zupy z 10 czy 12). I wychodzi swietna z dodatkiem jaglanki. Czasem dorzucam tez 1-2 marchewki do duszenia, albo troche porow jak mam malo cebuli.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group