| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Wegańska soczewnica
tutusia - 2012-04-25, 12:14 Temat postu: Wegańska soczewnica Oto mój autorski, ściśle tajny przepis. Pyszne i proste w przygotowaniu cudo, które zastępuje mi jajecznicę.
Składniki na ok 2 porcje:
-1 szkl czerwonej soczewicy
-średnia cebula
-kilka pieczarek
-koncentrat pomidorowy (ewentualnie trochę przecieru, ostatecznie sok)- ok 2 łyżki
-2-3 ząbki czosnku
-mielony kminek
-kurkuma
-majeranek
-papryka ostra w proszku
-sól
-odrobinę oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Rozgrzewam głęboką patelnię lub teflonowy garnek z oliwą, siekam cebulę, rumienię. Kroję pieczarki, dorzucam do cebulki. Duszę aż pieczarki się skurczą i przestaną oddawać wodę. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, ok 1/3 łyżeczki kminku, tyle samo kurkumy i papryki (proporcje zależą od naszego gustu). Chwilkę duszę, aż przyprawy oddadzą aromat. Soczewicę płuczę, dodaję do tego co już jest w garnku, wlewam tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Przykrywam, wszystko delikatnie bulgocze na małym ogniu ok 20 minut, trzeba sprawdzać czy jest odpowiednio dużo wody-konsystencja zależy od upodobania. Mieszam od czasu, do czasu. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek i jeśli trzeba-sól. Można posypać świeżymi ziołami np bazylią, szczypiorkiem. Podaję z grzankami z chleba żytniego razowego i surową czerwoną papryką (pomidorem, rzodkiewką, kiszonym ogórkiem).
Smacznego:)
dundunkini - 2012-04-28, 00:24
Brzmi bardzo smakowicie, wkrotce zrobie, bo mam jakas taka wielka ochote na czerwona soczewice, ale chcialabym ja przygotowac inaczej niz zazwyczaj w zupie czy jako dal.
tutusia - 2012-05-16, 12:53
Lista składników wydaje się długa, ale zapewniam Was, że soczewnicę robi się bardzo szybko, a składniki raczej każdy ma w domu. Kto próbował-nie pożałował:) A Wy co myślicie? Kto podjął się przyrządzenia?
Kawonka - 2012-05-22, 10:10
Zrobię dzisiaj i obiecuję zdać relację. Mam wszystkie składniki oprócz pieczarek, ale to akurat łatwe do nadrobienia
[ Dodano: 2012-05-22, 19:26 ]
Wyszła pyszna. Polecam wszystkim!
AneczkaK - 2012-05-25, 11:20
A z tą jajecznicą to o co chodzi? Że smakuje jak jajecznica?
tutusia - 2012-05-25, 14:30
Uważam, że smakuje trochę podobnie, w każdym razie mnie zastępuje tradycyjną jajecznicę. Poza tym soczewnica jest tak pyszna, że przetwarzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Można ją piec, wtedy ma chrupiącą skórkę, jeśli zrobić na gęsto można nią faszerować pierogi, naleśniki, po wymieszaniu z kaszą-gołąbki, po wymieszaniu z ryżem faszeruję paprykę, itp
AneczkaK - 2012-05-25, 14:58
Też uwielbiam soczewicę. Jem głównie w zupie, paście i kotletach.
Zastanowiło mnie o co chodzi z tą "jajecznicą" bo jakoś tak ze składników mi nie pasowało do smaku (ale wiadomo że połączenia mogą zdziałać cuda).
Spróbuje w najbliższym czasie poza pieczarkami (nie trawię grzybów - mam po nich zgagę) i kminkiem na który mój mąż reaguje alergiczne (tak go nie cierpi) - mam nadzieje że bardzo nie straci na smaku
Kawonka - 2012-05-25, 20:36
Smakuje jak jajecznica. Ślubny wytknął mi użycie jajek i dopiero następnego dnia, gdy robiłam ją po raz drugi, uwierzył, że grama jaj w niej nie ma. Czytając listę składników, też nie spodziewałam się takiego smaku.
Tutusiu, dziękuję ci bardzo za ten przepis!
go. - 2012-05-27, 16:08
Wczoraj zrobiłam na kolację ale bez kminku i rzeczywiście wyszło rewelacyjnie
Gia - 2012-05-27, 21:41
Zrobiłam i jest pyszne, chociaż do jajecznicy tylko odrobinkę podobne, ale polecam gorąco, najlepsza soczewica jak dotąd.
tutusia - 2012-05-27, 23:05
Cieszę się, że Wam smakuje:)
dundunkini - 2012-06-03, 00:01
wow, no to ja wlasnie na jutro zaplanowalam zupe pomidorowa, wiec kupie wreszcie koncentrat pomidorowy i zrobie soczewnice.
Moj werdykt jest taki: jajecznicy mi to nie zastapi, ale za to mam nowy pyszny sposob na soczewice:) Rewelacyjny z pelnoziarnistym domowym chlebem.
machok - 2012-06-15, 11:36
Jak myślicie wyjdzie z czarną soczewicą?
gosia_w - 2012-06-15, 12:39
machok, wyjdzie, ale trochę inaczej, bo czarna soczewica nie rozpada się w gotowaniu tak jak czerwona.
machok - 2012-06-15, 23:11
Zrobiłam z czarną, skojarzeń z jajecznica nie było, ale za to wszystkim smakowało
polianna - 2012-06-19, 23:09
| tutusia napisał/a: | | Lista składników wydaje się długa, ale zapewniam Was, że soczewnicę robi się bardzo szybko, a składniki raczej każdy ma w domu. Kto próbował-nie pożałował:) A Wy co myślicie? Kto podjął się przyrządzenia? |
Ja w ogóle lubię soczewicę Ale używałam jej jako farszu do pierogów, no i do zupy, a twoją potrawę muszę wypróbować.
machok - 2012-06-22, 19:12
Tym razem zrobiłam z czerwoną, podałam z sałatką i pszennymi tortillami. Dzieci piały z zachwytu. Dzięki serdeczne za przepis.
gemi - 2012-06-25, 11:51
bardzo smaczne danie
zrobiłam na kolację podczas rodzinnego spotkania. Smakowało wszystkim, którzy spróbowali. A moja 16-miesięczna Haneczka zjadła całkiem "dorosłą" porcję.
Na pewno będę powtarzać
Juana - 2013-01-26, 09:48
Czy naprawdę smakuje jak jajecznica? Bo ja nie lubię tego dania... Czy danie wyjdzie z zieloną soczewicą?
tutusia - 2013-01-28, 18:17
Znam osoby, które nie lubią jajek, a przepadają za soczewnicą. Myślę, że warto spróbować. Z zieloną soczewicą potrawa będzie smakować nieco inaczej. Osobiście wolę czerwoną soczewicę, ale z zieloną też będzie ok.
|
|