wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką

Jadłonomia - 2012-05-07, 19:43
Temat postu: Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką
Odkryłam ten przepis w magazynie Food&Friends, następnie zweganizowałam i się zakochałam :) Od kilku dni jemy go prawie codziennie na śniadanie a od święta także na deser z kokosową śmietaną, owsianym jogurtem a raz nawet zdarzyło się z lodami 8-)

Sam paj to nic innego jak zapiekany rabarbar pod kruszonką z płatków owsianych i słonecznika. O zapiekanym rabarbarze nie będę się rozpisywać bo taką historię na pewno wszyscy znają, ale za to podzielę się przepisem na kruszonkę, bo jest najlepsza jaką jadłam i żadne inne maślane, mączne kruszonki się do niej nie umywają :)

Na jedno okrągłe naczynko tartowe potrzeba:
około 700 gram rabarbaru obtoczonego w kilku łyżkach cukru i dwóch łyżkach mąki

oraz na kruszonkę:
75 g masła kokosowego, margaryny albo innego tłuszczu roślinnego
100 ml brązowego cukru
175 ml płatków owsianych
100 ml ziaren słonecznika lub dyni
łyżeczka cynamonu, imbiru lub ziarenka wydłubane z laski wanilii, co kto lubi:)

Pokrojony i obtoczony w mące oraz cukrze rabarbar wsypać do foremki, następnie w blenderze zmiksować wszystkie składniki na kruszonkę i gotową kruszonką posypać rabarbar. Piec przez około 25 minut w 175 stopniach, jeść gorące z czym kto lubi :)

W razie wątlpiwości dokładniejszy przepis wraz ze zdjęciami wrzuciłam tutaj:
hxxp://www.jadlonomia.com/2012/05/najlepszy-rabarbarowy-paj.html

kofi - 2012-05-07, 19:46

Cudowne!
Rabarbar mi rośnie, hurra! Jeszcze kilka ciepłych dni i będzie. :-)

ifinoe - 2012-05-08, 13:01

to ja może podam tutaj alternatywna wersję kruszonki, bo podobne danie ostatnio gości u nas często - w ramach deseru, a resztki też wyjadam na śniadanie:

szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
2-3 łyżki cukru brązowego lub słodu ryżowego
1-2 łyżki masła migdałowego (lub z dowolnych orzechów)
ewentualnie odrobina wody, jeśli kruszonka wydaje się zbyt sucha - dodawać po zblendowaniu po łyżeczce

wszystkie składniki zblendować i posypać rabarbar (albo inne owoce)

dla mnie połączenie migdałów i rabarbaru jest uzależniająco pyszne :)

Jadłonomia - 2012-05-09, 20:47

ifinoe oooo, spróbuję z migdałami 8-)
bodi - 2012-05-10, 16:46

zapowiada się pysznie, idę po rabarbar :)
Agnieszka - 2012-05-10, 17:31

kuszące pewnie w weekend popełnię
kofi - 2012-05-18, 20:54

Ojeeeej jakie to jest pyszne. Już dawno tak małym wysiłkiem nie osiągnęłam takiego efektu. :mryellow:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group