| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką
Jadłonomia - 2012-05-07, 19:43 Temat postu: Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką Odkryłam ten przepis w magazynie Food&Friends, następnie zweganizowałam i się zakochałam Od kilku dni jemy go prawie codziennie na śniadanie a od święta także na deser z kokosową śmietaną, owsianym jogurtem a raz nawet zdarzyło się z lodami
Sam paj to nic innego jak zapiekany rabarbar pod kruszonką z płatków owsianych i słonecznika. O zapiekanym rabarbarze nie będę się rozpisywać bo taką historię na pewno wszyscy znają, ale za to podzielę się przepisem na kruszonkę, bo jest najlepsza jaką jadłam i żadne inne maślane, mączne kruszonki się do niej nie umywają
Na jedno okrągłe naczynko tartowe potrzeba:
około 700 gram rabarbaru obtoczonego w kilku łyżkach cukru i dwóch łyżkach mąki
oraz na kruszonkę:
75 g masła kokosowego, margaryny albo innego tłuszczu roślinnego
100 ml brązowego cukru
175 ml płatków owsianych
100 ml ziaren słonecznika lub dyni
łyżeczka cynamonu, imbiru lub ziarenka wydłubane z laski wanilii, co kto lubi:)
Pokrojony i obtoczony w mące oraz cukrze rabarbar wsypać do foremki, następnie w blenderze zmiksować wszystkie składniki na kruszonkę i gotową kruszonką posypać rabarbar. Piec przez około 25 minut w 175 stopniach, jeść gorące z czym kto lubi
W razie wątlpiwości dokładniejszy przepis wraz ze zdjęciami wrzuciłam tutaj:
hxxp://www.jadlonomia.com/2012/05/najlepszy-rabarbarowy-paj.html
kofi - 2012-05-07, 19:46
Cudowne!
Rabarbar mi rośnie, hurra! Jeszcze kilka ciepłych dni i będzie.
ifinoe - 2012-05-08, 13:01
to ja może podam tutaj alternatywna wersję kruszonki, bo podobne danie ostatnio gości u nas często - w ramach deseru, a resztki też wyjadam na śniadanie:
szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
2-3 łyżki cukru brązowego lub słodu ryżowego
1-2 łyżki masła migdałowego (lub z dowolnych orzechów)
ewentualnie odrobina wody, jeśli kruszonka wydaje się zbyt sucha - dodawać po zblendowaniu po łyżeczce
wszystkie składniki zblendować i posypać rabarbar (albo inne owoce)
dla mnie połączenie migdałów i rabarbaru jest uzależniająco pyszne
Jadłonomia - 2012-05-09, 20:47
ifinoe oooo, spróbuję z migdałami
bodi - 2012-05-10, 16:46
zapowiada się pysznie, idę po rabarbar
Agnieszka - 2012-05-10, 17:31
kuszące pewnie w weekend popełnię
kofi - 2012-05-18, 20:54
Ojeeeej jakie to jest pyszne. Już dawno tak małym wysiłkiem nie osiągnęłam takiego efektu.
|
|